Haberler

Deprem Ve Yangında Telaşa Kapılmayın

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Çermik Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencilerine yangın ve depremde yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgi verildi.

Diyarbakır'ın Çermik Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencilerine yangın ve depremde yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgi verildi. Semineri veren öğretmenler, yangında ve depremde talaşa kapılmamak gerektiğini söylediler.

Sivil Savunma haftası nedeniyle Kız Teknik ve Meslek Lisesi Sivil Savunmadan Sorumlu Müdür Yardımcısı Muharrem Önal tarafından organize edilen ve Songül Keser ile Seyithan Adıgüzel tarafından verilen seminere, dokuzuncu sınıf öğrencileri katıldı.

Sorumlu öğretmenlerden Keser, ilçenin deprem kuşağının içinde yer alan bir bölgede bulunduğunu anımsatarak, şöyle konuştu;

"Depremde yapılması gerekenler, deprem öncesi ve deprem anı diye ikiye ayrılır. Deprem öncesi yapmanız gerekenler ise şu şekildedir; her odada üzerinize bir şeyin düşmeyeceği sağlam bir yer seçin, yere yatma, başını koruma ve bir şeye tutunmayı öğrenin ve çocuklarınıza da öğretin. Kitaplık, yüksek mobilya gibi kolay devrilebilir eşyalar ile ağır eşyaları duvarlara veya döşemeye sıkıca bağlayın, tablo, gardırop gibi eşyaları sabitleştirin ve üzerinize devrilmeyecek şekilde yerleştirin. Mutfak dolapları gibi kırılabilecek eşyalarınızı koyduğunuz dolaplarınıza sağlam kilitler takın. Olağanüstü bir durumda hemen kullanabileceğiniz el feneri, radyo ve yedek pilleri, ilkyardım çantası ve gerekli ilaçlarınızı, iş eldivenini önceden çantaya koyup, kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun. Deprem sırasında ise kapalı bir mekân içinde veya dışındaysanız yapmanız gerekenler farklı olacaktır. Eğer bina içerisindeyseniz, deprem sırasında sakin olup, paniğe kapılmayın, cesaretinizi toplayın ve koşuşmayın. Büyük bir depremde ayakta durmanız, koşmanız mümkün değildir. Çömelin ya da döşemeye yatın.Sağlam bir masa, sıra, mobilya veya kapı kasasının altına girin ve başınızı koruyun. Masaya tutunun ve onunla birlikte hareket etmeye hazır olun. Pozisyonunuzu sallantı duruncaya kadar değiştirmeyin. Tiyatro, okul, sinema, büro gibi kalabalık yerlerde iseniz, kesinlikle merdivenlere, asansörlere koşmayın. Kendinizi koltuk, sıra gibi yerlerde korumaya alın, sakin olun ve başkalarını da aynı şekilde davranmaya davet edin. Bina dışında iseniz binalardan dökülecek yıkıntılar ve camlardan, elektrik ve direk tellerinden uzakta güvenli bir yerde depremin durmasını bekleyin. Araç kullanıyorsanız bulunduğunuz yer eğer güvenli ise durun ve araç içinde kalın. Normal trafikten olabildiğince uzaklaşın. Köprüler, üst geçitler, tünellerden uzak durun. Eğer mümkünse ağaçlar, direkler, enerji nakil hatlarından uzakta kalın"

TELAŞA KAPILMAYIN

Yangın ile ilgili bilgiyi ise yine sorumlu öğretmenlerden Seyithan Adıgüzel verdi. Öğretmen Adıgüzel, yangının da insanlar gibi oksijene ihtiyacının olduğunu belirterek şöyle konuştu;
"Telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basılmalıdır, 110 numaralı telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb) bildirilmelidir. İtfaiye gelinceye kadar yangını söndürmek için eldeki mevcut imkânlardan yararlanılmalıdır. Yangın kapalı alandaysa yayılmasını önlemek için kapı ve pencereler kapatılmalıdır. Eğer alevler çoğalmışsa ve binadan çıkış olanaksızsa, yatak altlarına dolaplara saklanılmamalı, pencereden dışarıdakilerle iletişim kurulmaya çalışılmalıdır, dumandan boğulmamak için yardım gelene kadar eğilerek ve sürünerek hareket edilmeli, ağız ve burun ıslak bez ya da mendille kapatılarak nefes alınmalıdır.Duman ve yanık kokusu başka odadan geliyorsa kapılar açılmamalı, kapıya dokunulmamalıdır. Kıyafetiniz alev almışsa; koşmadan durup yere yatarak yuvarlanılmalıdır. Battaniye türü örtüler alınarak alevler boğulmaya çalışılmalıdır. Eğer vücudumuzda yanık varsa, hemen soğuk suya tutulmalıdır."

Kaynak: Temsilci / Yerel
title
Close