Denizli Horozu "Hediyelik" Oldu
Uzun ötüşü ve renkleriyle ilgi çeken Denizli horozu, kentin en çok talep gören hediyeliği oldu.
MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Uzun ötüşü ve renkleriyle ilgi çeken Denizli horozu, kentin en çok talep gören hediyeliği oldu.
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizli horozunun kente mal olmuş bir horoz ırkı olduğunu, bu hayvanı korumak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla "Denizli Horozu Üretim Tesisleri'nde çalışma yürüttüklerini söyledi.
Denizli horozunun birçok meraklısının olduğunu dile getiren Kutlu, şunları söyledi:
" 4 tip Denizli horozu var. Pamukkırı, demirkırı, al horoz ve pekmez kefi adı verilen bu türlerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Denizli horozunun belirleyici özelliği kuyruklarındaki, kanatlarındaki yeşil siyah renklerdir. Boyu, ibiği, ayaklarının farklı renk olması da albenisini artırıyor. Denizli horozu denince uzun ve ahenkli ötüşü akla gelir. Bize sürekli soruluyor, 'bayılıncaya kadar öter mi' diye. Evet o kadar uzun öter. Denizli horozu uzun ötüşünden dolayı aranan bir horoz türüdür."
Yumurta ve civciv olarak satılıyor
Denizli horozunun en çok hayvansever ve yetiştiriciler tarafından tercih edildiğini, yurdun farklı bölgelerinden gelen insanların horoz yetiştirmek üzere üretim tesislerine başvurduğunu anlatan Kutlu, yumurta, civciv, tavuk veya horoz olarak satış yapabildiklerini ifade etti.
Özellikle yaz aylarında talebin yoğunlaştığını vurgulayan Kutlu, "Satışlarımız yıllık 10 bine ulaştı. Türkiye'nin her yerinden talepler var. Meraklıları, genelde tesislerimizi ziyaret ediyor, yumurta veya civciv olarak alıyor. Özellikle hediyelik olarak alan çok sayıda insan var" dedi.
Değerini ötüş süresi belirliyor
Denizli Horozu Yetiştiricileri Derneği Başkanı Hasan Sağlam ise horozun fiyatını ötüşünün belirlediğine dikkati çekti.
Denizli horozunun üç ses tonunda öttüğünü ifade eden Sağlam, şöyle konuştu:
"Denizli horozları, kalın ses, davudi olarak tanımladığımız orta ses tonu ve bir de ince ses tonu olmak üzere üç tonda öterler. Horozların değeri ötüş sürelerine göre değişiyor. Bazıları kalın sesten hoşlanıyor. Kalın sesli horozlar 9 ile 13 saniye arasında öter, bunların fiyatları 110 ile 250-300 lira arasında değişiyor.
Davudi ses dediğimiz tonda ötüşleri ise 13 saniyeden başlıyor 22 saniyelere kadar devam ediyor. En çok tutulan horozlar davudi ses tonuna sahip olanlarıdır. Bunların fiyatı da 300 liradan 700 liraya kadar çıkabiliyor. İnce ses tonu da uzun ses tonudur, ötüş uzunluğu 59 saniyeye kadar ulaşır. Bunlarda da fiyatlar bin liraya kadar çıkabiliyor."
Denizli horozunun safkan kalabilmesi için çaba gösterdiklerini, yetiştiricilere eğitim verdiklerini anlatan Sağlam, Denizli horozuna olan ilgide son yıllarda belirgin bir artış gördüklerini de ifade etti.
Sağlam, "Farklı kentlerde görev yapan Denizlililer, memleketlerine horoz siparişleriyle geliyor. Canlı hayvan kargosu olmadığı için özellikle bayram ve yaz tatilleri onlar için bir fırsat oluyor. Denizli horozunun hediyelik olarak tercih edilmesi, bu türün tanınması açısından çok önemli" diye konuştu.