Denizli Ekonomisinin Dinamikleri Çalıştayı Sonuç Bildirgesi
Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği (DESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Başöz, coğrafi konum dolayısıyla limanlardan uzak olması ve demiryolu taşımacılığının aktif kullanılamamasının lojistik bakımından Denizli'yi sıkıntıya soktuğunu...
Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği (DESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Başöz, coğrafi konum dolayısıyla limanlardan uzak olması ve demiryolu taşımacılığının aktif kullanılamamasının lojistik bakımından Denizli'yi sıkıntıya soktuğunu belirterek, Menderes Nehri'ni taşımacılıkta kullanma önerisinde bulundu.
Başöz, "Denizli Ekonomisinin Dinamikleri" konulu 19 Ekim 2011 tarihinde yapılan çalıştayın sonuç bildirgesini, Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Çalıştayda, Denizli'nin öne çıkarması gereken sektörler ve bunun için neler yapılması gerektiği ele aldıklarını belirten Başöz, deneyimli işadamlarının katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayın sonuç bildirgesinin, en iyi değerlendirme yapılarak ortaya konulması için bugüne kaldığını ifade etti.
Başöz, çalıştayda, lojistik konusunun önemli sıkıntı olarak öne çıktığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Coğrafi konum nedeniyle limanlardan uzak olmamız ve demiryolu taşımacılığının daha hala aktif kullanılamaması, lojistik bakımından bizi sıkıntıya sokuyor. Çalıştayda bir arkadaşımız 'bütün Avrupa'da taşımacılık nehir üzerinden oluyor' dedi. Biz de Menderes Nehri'ni niçin lojistik olarak taşımacılıkta kullanmayalım, Menderes'i kullanarak Denizli'yi Ege Denizi'ne bağlayalım. Bunun münhani eğrileri çıkartılarak taşımacılığa elverişli olup olmadığı ölçülmeli. Yapılabilirse çok da güzel ekonomik bir netice verecektir. Sultanhisar'daki Nysa antik kentinde gemilerin bağlanma halkalarını gördüm. Tarih bize ne yapmamız gerektiğini söylüyor. Menderes'in eski çağlarda taşımacılıkta kullanıldığını tarih kitaplarından okuyoruz. Bu hemen olacak bir şey değil. Bunun münhani eğrilerinin çıkartılması lazım, kot farklarının oluşturulması lazım. Gerekirse havuz sistemi bile yapılabilir. Bunun bize getirisi, kapasitemiz nedir- Bunların tartışılması lazım. Beyin jimnastiği yaptığımız bu nevi çalıştaylarda bir tek fikir bile milyonlarca dolarlık katma değer olarak kentimize gelebilir."
-"Markalaşma ve pazarlamada sıkıntılar var"-
Markalaşma ve pazarlamada da sıkıntılar olduğunu belirten Başöz, şöyle devam etti:
"Denizli'de tekstil sektöründe üretilen havlu, dünyada Denizli havlusu olarak tanınıyor, Türkiye'de ilk 50 içinde olan firmalarının varlığını ve bunun sağladığı dinamikleri, sağlık turizmine elverişli jeotermal sahalarımızı değerlendirmeliyiz. Türkiye, ABD'ye mermerin tonunu 290-300 dolardan satış yaparken, Meksika 600 dolara, İtalyanlar 1200 dolara satıyor. Biz bunu nasıl daha fazla katma değer elde edebilecek hale getirebiliriz, neler yapabiliriz- Bunların araştırılması lazım."
Sonuç bildirgesi doğrultusunda daha etkin ve ileriye dönük gelişim için yapılması gerekenlere de değinen Başöz, "Pamukkale ve çevresinin turizm anlamında daha da geliştirilmesi, sağlık turizminin yurt içi yanı sıra, yurt dışına da pazarlanması, demiryolunun bir an önce yolcu taşımacılığında faaliyete geçirilmesi, Denizli-İzmir arasında sabah erken, akşam geç saatlerde ekspres tren seferlerinin başlaması gerekir" dedi.
- DENİZLİ