Haberler

Deniz: "Lsd İçin Panik Yapmayın"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ödemiş’te LSD hastalığı nedeniyle 134 sığırın itlaf edilirken, üreticilere "Panik yapmayın" diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ayşe Şener Deniz, aşılama konusunda uyarıda bulunarak "Hastalığın tedavisi yok. İtlaf edilen hayvanların değerini devlet sahibine ödeme yapacaktır" dedi.

İzmir Ödemiş'te LSD hastalığı nedeniyle 134 sığırın itlaf edilirken, üreticilere "Panik yapmayın" diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ayşe Şener Deniz, aşılama konusunda uyarıda bulunarak "Hastalığın tedavisi yok. İtlaf edilen hayvanların değerini devlet sahibine ödeme yapacaktır" dedi.

Ödemiş'in bazı mahallelerinde sığırlarda halk arasında "sığır çiçeği" olarak bilinen LSD'nin görülmesi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Ödemiş İlçe Müdürlüğü ekipleri bilgilendirme toplantısı düzenledi. Aşılama çalışmaları devam ederken Ödemiş Kaymakamlığı önderliğinde yapılan toplantıda, mahalle muhtarlarına bilgiler verildi. Toplantıya; Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ayşe Şener Deniz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Ödemiş İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Koordinatörü Cumhur Şener, Ödemiş Süt Birliği Başkanı İbrahim Sakkınlı ve muhtarlar katıldı. Açılış konuşmasını yapan Celil Ateşoğlu, aşılar konusunda vatandaşın duyarlı olmasını istedi.

134 HAYVAN İTLAF EDİLDİ

Ateşoğlu şunları ifade etti: "Ödemiş ekonomisinin bel kemiği sektörlerinden biri olan hayvancılık noktasında LSD halk arasında sığır çiçeği denilen bir hastalıkla uğraşıyoruz. İlçe tarım müdürlüğümüz ekipleri her zaman aşılama konusunda sahada faaliyetlerini sürdürüyorlar. Aynı zamanda Ege Bölgesi'nin en büyük hayvan pazarının olduğu ilçemizdeki hayvan pazarını da tedbir amaçlı kapatmış bulunmaktayız ama bazı ihmal ve hassasiyetlerden dolayı istenilen hedefe ulaşamayarak 134 hayvanı bugüne kadar itlaf ettik. İtlaf edilen hayvanlar devlet güvencesiyle sahiplerine ödemeleri yapılacaktır. Bugün hastalıkla mücadele de iyi durumdayız ve vatandaşımızın da bu konuda hassas olması gerekmektedir. Siz muhtarlarımızdan vatandaşımıza bu konuda bilgiler vermenizi rica ediyorum. aşılama çalışmaları da kontrol altında. Aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyemizin ekipleri de ilaçlama konusunda yoğun faaliyet gösteriyorlar. Umarım kısa sürede hastalığı ilçemizde yok edeceğiz."

"PANİK YAPMAYIN"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ayşe Şener Deniz ise paniğin yapılmamasını istedi, yapılan çalışmalardan ve hastalığın içeriğinden bahsetti. Deniz şunları ifade etti: "Bu hastalık ilimizde yoktu geçen yıllarda Aydın'da 68 noktada, Manisa'da birçok noktada çıktı. Ancak bu kadar panik havası yaşanmamıştı. İlimizde Kiraz'da görüldü. Herkes bir panik durumda. Ben gittim sahada inceleme yaptım. Ödemiş'te de görüldü. Hastalığın tedavisi yok ama panik yapmayın. Ekiplerimiz hastalık tespiti yaptığı hayvanları itlaf etmek zorundadır. Vatandaşımızın da ihbar etmesi gerekmektedir."

"KOYUN, KEÇİ HASTALIĞI DEĞİL"

LSD'nin deri hastalığı olduğunu kaydeden Deniz, şunları söyledi: "Bu bildiğimiz koyun ve keçideki çiçek hastalığından değildir. Kiraz'da bazı köylerde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dağıttığı koyun keçiden dolayı gelen hastalık dedikodusu duydum. Öyle bir şey asla olamaz. Bu, Afrika hastalığıdır ve ülkemizde de görülmektedir. Hastalığı taşıyan en büyük unsur sineklerdir. İkinci olarak da celeplerdir. Sineklerin etki alanı 10 kilometredir. İtlaf edilen hayvanların değerini devlet sahibine ödeme yapacaktır."

"TEDAVİSİ YOK"

Ayşe Şener Deniz şöyle devam etti: "Bu hastalık insanlar başta olmak üzere koyun ve keçilere geçmemektedir. Bunun çok iyi bilinmesini istiyorum. Sadece sığırda görülüyor ve sığırdan sığıra bulaşıcı olduğu içinde tespiti yapılan hayvanları itlaf ediyoruz. Ödemiş'te dört, Kiraz'da iki, Bayındır'da bir mahallede bu hastalığı tespit ettik. Hastalığın tedavisi yok. Onun için vatandaşımız 'benim hayvanım iyi olur' diyerek tedavi etmeye çalışmasın, boşuna uğraşmasın. Hemen ilçe tarım müdürlüğümüze ihbarda bulunsun."

"7 AYLIK HAMİLE İNEKLERE AŞI YAPILABİLİR"

Aşılama çalışmaların devam ettiğini belirten Deniz, tüm üreticilere aşılama çağrısında bulundu. İneklerin 7. aya kadar aşılanabileceğini kaydeden Deniz, "Bakanlığımızın kanunlarına göre aşı yaptırmayan üreticilere 7 bin 730 TL ceza işlem uygulaması var. Aşı yaptırmayan üretici bu ceza ile karşı karşıya kalabilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi uçkun mücadelesini sürdürürken aynı zamanda kireç dağıtımı da yapacak. Herkes ahırını kireçlesin. Bugün il genelinde aşılama çalışmalarımız yüzde 88 oranlarında seyrediyor. Sorun hepimizin sorunu çözümde bizlerde ama kimse panik yapmasın ve düzenli olarak aşısını yaptırsın" ifadelerini kullandı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Türkiye, Somali'de uzay üssü kuracak

Erdoğan müjdeyi verdi! Türkiye o ülkede uzay üssü kuracak

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Bebeğini biberona tiner koyarak öldüren anne çorbasına da çamaşır suyu dökmüş

Bebeğini tiner içirip öldüren anne bununla da yetinmemiş

Nazilli'de sağanak cadde ve sokakları suyla doldurdu, belediye başkanı özür diledi

Sağanak hayatı felç etti! Belediye başkanı sahaya inip özür diledi

title