Deniz Dibinde Ne Ararsan Var
Muğla’nın Fethiye İlçesinde Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası kapsamında yapılan sembolik deniz dibi temizliğinde 5 dakikada çok sayıda atık çıkartıldı.
Muğla'nın Fethiye İlçesinde Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası kapsamında yapılan sembolik deniz dibi temizliğinde 5 dakikada çok sayıda atık çıkartıldı. Denizden bisiklet lastiğinden paspas ve şişe atıklarına kadar değişik maddeler çıkarılırken, bu atıklar kısa süreli olarak sergilendi.
Fethiye'de Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası kapsamında sembolik deniz dibi temizliği yapıldı. Fethiye Belediyesi önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu üyeleri ve denizciler kordon boyunda yürüyüş yapıp Uluslar arası kıyı temizliği ve denizlerin önemini anlatan broşürler dağıttılar. Fethiye Belediye Evi karşısında yapılan sembolik deniz dibi temizlik çalışmasını Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Belediye başkan vekili Mehmet Sezgin, Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan ve diğer ilgililerin yanı sıra yerli ve yabancı turistler de izledi. Denizden bisiklet lastiği ve şişe atıklarının yanı sıra bir de paspas çıkarıldı. Deniz Temiz Derneği TURMEPA ile Fethiye Deniz Ticaret Odası işbirliğinde Kordon Boyu'nda gerçekleştirilen sembolik deniz dibi temizliğine AKUT Fethiye ekibi ve gönüllü dalgıçlar katıldı. Dalgıçlar gezi teknelerinin demir attığı bölgede dalış yaparak deniz dibini taradı. Dalgıçlar Oğuz Mete ve Yaşar Tekin, sembolik olarak yaklaşık 5 dakikada ellerindeki çuvallara deniz dibinde buldukları atıkları koyup kıyıya çıkarttılar. Çıkarılan atıklar arasında bisiklet lastiği, cam ve plastik şişelerin yanında, paspas ve değişik atıklar dikkat çekti. Yerli ve yabancı tatilciler temizlik çalışmasını ilgiyle izledi.
ATIKLAR SERGİLENDİ
Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, denizden çıkan atıkları göstererek bunları atanları utandırmak istediklerini söyledi. Çıkarılan malzemelerin insanlar tarafından atıldığını söyleyen Arıkan, "Denizimiz turizm amaçlı kullanılıyor. İnsanları bilinçlendirmemiz lazım. Dünya kıyı temizliği günü nedeniyle Fethiye'nin değişik 15 noktasında bu temizlik yapılıyor. Kıyılarımızı kirletmeden gelecek neslimize en iyi şekilde temsil etmemiz gerekiyor.Bu nedenle başta denizciler olmak üzere tüm vatandaşlarımızın bu konuda daha dikkatli olması gerekir" dedi.
DENİZİN DİBİ ÇOK KİRLİ
Deniz dibinin çok kirli olduğunu söyleyen dalgıç Oğuz Mete, özellikle katı atıklar çok biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor' dedi.
Dalgıç Yaşar Tekin'de bu 5 dakikalık sembolik dalışta insanlara deniz dibinden numuneler gösteriyoruz. Denizin dibinde bunlardan daha 3-4 kat fazlası var. Bu temizlik yaptığımız bölgede eskiden orfoz gibi balıklar bulunduğunu biliyoruz. Şimdi kefalin yavrularını bile göremiyoruz. Bu da kirliliğin hangi boyuta geldiğini gösteriyor' dedi. - MUĞLA