Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden bir de Gazze için mesaj verdi

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

"Değerler Eğitimi"Yle Okullardaki Suç Oranları Düştü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yusuf Karadağ - Antalya Valiliği tarafından öğrencilerin iyi birey olmaları amacıyla 2011'de başlatılan "Değerler Eğitimi" projesi sayesinde okullardaki disiplin olaylarında dikkat çekici düşüşler yaşandığı, öğrenciler arasında yaşanan sorunların...

Yusuf Karadağ - Antalya Valiliği tarafından öğrencilerin iyi birey olmaları amacıyla 2011'de başlatılan "Değerler Eğitimi" projesi sayesinde okullardaki disiplin olaylarında dikkat çekici düşüşler yaşandığı, öğrenciler arasında yaşanan sorunların ve okullara zarar verme olaylarının azaldığı bildirildi.

Antalya Valiliği koordinatörlüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşen proje kapsamında öğrencilerin uyumlu yaşama şartlarını bilen, farklılıklara saygı duyan, insani, ahlaki, kültürel ve evrensel değerlere bağlı, vatan ve insan sevgisiyle dolu bireyler olarak yetişmeleri hedeflendi.

Antalya'da örnek alınabilecek bir kent kültürünün de oluşturulması amaçlanan projede ilk olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki okul ve kurumlarda görevli 42 yönetici ve öğretmen ile Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden 15 öğretim üyesinin katılımıyla değerler eğitimi çalıştayı düzenlendi. Daha sonra her 500 öğrenciye bir sorumlu öğretmen tayin edilerek Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerince eğitime tabi tutuldu. Öğrenci, öğretmen ve ailelere yönelik kısa film ve sunulardan oluşan görsel materyaller ile etkinlik planları hazırladı ve tüm okullara gönderildi.

Proje kapsamında okullarda gösterilen film ve tiyatro oyunlarında anne baba hakkı, büyüklere saygı, küçüklere sevgi gibi temalar işlenerek öğrencilerin değerleri özümsemesi, çocuk ve gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak kalması sağlanmaya çalışıldı.

Ayrıca her ilçenin kültürel yapısına ve ihtiyacı olan değerlere öncelik verildi. Suça karışma oranları fazla olan yerlerde suçtan uzak kalma, gelir seviyesi yüksek olduğu düşünülen çocukların eğitim gördüğü okullarda ise tasarruf konuları işlendi. Bedensel engelli öğrencilerin olduğu okullarda ise empati yapılarak, engeli olmayan bir öğrenci, bir günlüğüne okuldaki günü tekerlekli sandalyede geçirdi. Projede, huzurevleri de ziyaret edilerek hediyeler alınıp burada kalan yaşlıların sevindirilmesi sağlandı.

-"Proje meyvesini vermeye başladı"-

İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje başladıktan bir süre sonra "Değerler Eğitimi İzleme Anketi" düzenlendiklerini, ankete bin 240 yönetici, 8 bin 796 öğretmen, 41 bin 184 öğrenci, 21 bin 577 veli olmak üzere toplam 72 bin 797 kişinin katıldığını anlattı.

Anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 72'sinin çalışmadan memnun olduğunun belirlendiğini bildiren Gülay, görülen eksikleri gidermek için çalıştıklarını kaydetti.

Değerler Eğitimi projesinden önce öğrencilerin okula devamsızlık oranlarının çok olduğunu, ancak sonrasında bu oranlarının düşmeye başladığını vurgulayan Gülay, "2010-2011 eğitim öğretim yılında yüzde 2,55 olan devamsızlık oranı 2011-2012 eğitim öğretim yılı sonunda yüzde 2,07'ye geriledi" dedi.

Projenin öğrenci, öğretmen ve velilerin evrensel ve ulusal değerlere karşı duyarlılıklarını artırdığını, davranış ve kişiler arası iletişime olumlu katkıları olduğunun görüldüğünü dile getiren Gülay, şunları söyledi:

"Disiplin olaylarında da dikkat çekici düşüşler başladı. Tasdikname ile uzaklaştırma veya örgün eğitim dışına çıkarma eğitim öğrenimdeki en ağır cezalardır. 2010-2011 eğitim öğretim yılında binde 22 olan bu oran, 2011-2012 eğitim öğretim yılı sonunda binde 15'e geriledi. Öğretmenlerimiz, velilerimiz artık çocukların okullarda birbirlerinin haklarına daha fazla saygı gösterdiklerini söylüyorlar. Okullara zarar verme olayları da oldukça azaldı. Demek ki proje Antalya'da meyvesini vermeye başladı. Çocuklarımız merhamet duygusuna sahip şekilde yetişirse başkasına zarar vermez."

Gülay, her yıl 60-70 bin civarında insanın yaşamak için Antalya'ya göç ettiğini belirterek, "80 ilden göç aldığımız gibi 40 ayrı ülkeden de göç alıyoruz. Antalya çok farklı kültürlerin yaşadığı bir kent halini aldı. Projemiz bu nedenlerden dolayı da çok önemli" diye konuştu.

Projenin belirli bir yıl sonra bitmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını, sürekli geliştirilerek devam etmesini planladıklarını vurgulayan Gülay, böylece her yıl eğitime yeni başlayan öğrencilere ulaşılıp süreklilik sağlanacağını kaydetti.

Gülay, yaptıkları çalışmaların olumlu sonuçlarının görülmesi üzerine 19 farklı il milli eğitim müdürlüğünden bu konuda yardım talebi istendiğini ve destek verdiklerini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel
title