Dedeoğlu: "Artık Kadınlar da Çalışmalıdır"
Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, Adıyaman’da organize sanayi bölgesinde işverenlerle yaptıkları ankette, günümüz ekonomik koşullarında kadınların da çalışması gerekliliğinin ön plana çıktığını söyledi.
Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, Adıyaman'da organize sanayi bölgesinde işverenlerle yaptıkları ankette, günümüz ekonomik koşullarında kadınların da çalışması gerekliliğinin ön plana çıktığını söyledi.
Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD) Yerel-Bölgesel Demokratik Yönetişim Projesi Adıyaman'da başladı. Gaziantep, Adıyaman, Kilis'te sürdürebilirlik gelişme dinamikleri ve kadın istihdamı konulu çalıştay düzenlendi. Bozdoğan Oteli'nde düzenlenen seminere Sosyal Güvenlik Kurumu Adıyaman İl Müdürü Fuat Tekin, İŞKUR Müdürlüğü yetkilileri, HYD Yönetim Kurulu üyeleri, öğretim üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Helsinki Yurttaşlar Derneği Başkanı Fikret Toksöz ile Genel Koordinatör Emel Kurma, yerel bölgeler demokratik yönetim projesi hakkında bilgiler verdi. HYD üyesi Sosyolog Ayşe Seda Yüksel, TRC1 Bölgesinde temel problemler ve kadın istihdamına ilişkin bilgiler verdi. İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Adıyaman Yatırım Destek Ofisi Uzmanlarından Pınar Duman da, bölgede kadın istihdamının durumu üzerine tamamlanan raporları açıkladı.
OSB'LERDE TEKSTİL VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ DAHA FAZLA
Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'daki organize sanayi bölgelerinde (OSB) kadın istihdamına ilişkin araştırmalarda bulunan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, 'Adıyaman'da tekstil sektörü, kadın işçiler ve sorun alanları' konusunda bilgiler aktardı. Bölgedeki bütün resmi kayıtlı işyerlerinin (91.790) yüzde 69'dan fazlasının tekstil ve konfeksiyon sektöründen oluştuğunu belirten Dedeoğlu, tekstil ve konfeksiyon- kadın isçilerin oranının Gaziantep'te yüzde 24.4, Kahramanmaraş'ta yüzde 17.7, Malatya'da yüzde 22.6 ve Adıyaman'da yüzde 71.8 oranında olduğunu söyledi. Adıyaman OSB'deki işletmelerin sektörel dağılımını da çıkaran Doç. Dr. Dedeoğlu, OSB'de 16 tekstil, 9 gıda, 2 kimya ve diğer alanlarda da 9 işletmenin faaliyet gösterdiğini bildirdi. OSB'de faaliyet gösteren işverenlere "Neden bu iş için kadınları tercih ediyorsunuz?" diye sorduğunu vurgulayan Dedeoğlu, "Bunların 10'u kadın işi, 10'u kadınlar daha özverili, 1'i eğitim almış, 3'i de ayırt etmiyoruz yanıtını verdi. Ayrıca 13 işveren de, kadın çalıştırmadığını bizlere bildirdi."dedi. Dedeoğlu, Adıyaman OSB'de işletmelerin işe alım sürecinde en çok kullandıkları yöntemin de tanıdık vasıtasıyla olduğunu aktardı. "Kendi işyerimde kadınları işe alırken bekar olanları tercih ederim" algısına 25 işverenin de karşı çıktığını belirten Dedeoğlu, "Bu algıya işverenlerin '4'ü kısmen katılmıyorum, 1'i kararsızım, 4'ü kısmen katılıyorum, 2'si de kesinlikle katılıyorum' yanıtını verdi" şeklinde konuştu. Dedeoğlu ayrıca, Adıyaman'da organize sanayi bölgesinde işverenlerle yaptıkları ankette, günümüz ekonomik koşullarında kadınların da çalışması gerektiğinin ön plana çıktığını söyledi. Çalıştay, daha sonra yuvarlak masa tartışması ile sona erdi. - ŞANLIURFA