Haberler

Dedaş'tan Tarımsal Sulama İçin Kampanya

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek isteyen DEDAŞ, çiftçiler için kampanya başlattı Kampanya kapsamında çiftçiler, sezonluk olarak mısır ve pamuk üretimi için 100 dönüme 9 bin lira, ikinci ürüne de artı 2 bin lira ödeyecek DEDAŞ Genel Müdürü Yıldız: "Tarımsal sulamadaki elektriğin.

DEDAŞ, tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımını önlemek amacıyla çiftçiler için kampanya başlattı. Kampanyadan yararlanmak isteyen üreticiler, sezonluk olarak mısır ve pamuk için 100 dönüme 9 bin lira, ikinci ürüne de artı 2 bin lira ödeyecek.

DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yıldız, DEDAŞ hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında, bölgede yüzde 70'lerin üzerinde kaçak elektrik kullanımının söz konusu olduğunu söyledi.

Bölgede tarımsal sulama ağırlıklı olarak tüketilen elektrik enerjisinin 4 milyar kilovatsaatin üzerinde olduğunu, bunun yaklaşık yüzde 95'ini kontrol edemediklerini vurgulayan Yıldız, "Tarımsal sulamadaki elektriğin en az yüzde 90'ı kaçak olarak kullanılıyor. Çiftçiler ödeme güçlüğü çektiklerini ifade ediyor ancak bizim de elektriği bedelsiz verme gücümüz olamaz" dedi.

Çiftçilere yönelik dönüm esaslı bir kampanya başlattıklarını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

"'Çiftçilerde elektriği devlet karşılıyor' diye bir düşünce var. Ama bunu devlet değil, elektrik borcunu düzenli ödeyen vatandaşlar karşılıyor. Kaçak elektrik kullanımının bölgeye zararı var. Enerji kalitesini düşürüyor. Sanayiciler ciddi zarar görüyor."

"Kaçak elektrik bölgeye zarar veriyor"

Bölgede yapılan yatırımların kaçak kullanım oranına göre değiştiğini belirten Yıldız, şunları söyledi:

"Yatırım planlamalarında ciddi sorunlar oluyor. Geçmişte yapılan yanlışları telafi etmek için uğraşıyoruz. Sahada yüklenici eliyle bile çalışma yapamıyoruz. Sahada çalışan ekipleri çalıştırmakta zorlanıyoruz. Sahadaki çalışmalarımız bir şekilde engelleniyor. Tarımsal sulama için 45-50 bin civarında kuyu olduğunu tahmin ediyoruz."

DEDAŞ AŞ Sözcüsü Gökay Üstün de bölgede 152 bin çiftçinin bulunduğunu, bunların yaklaşık 44 bin 500'ünün pamuk ve mısır tarımı yaptığına dikkati çekti.

Enerji kullanarak sulama yapan 33 bin 348 çiftçinin bulunduğunu vurgulayan Üstün, yüzde 90-95 geri dönüşü olmayan bir tüketimden söz ettiklerini kaydetti.

Kampanya hakkında bilgi veren Üstün, şöyle dedi:

"Kampanyanın iki ayağı bulunuyor. Birincisi abone olan çiftçilere dönüm üzerinden sezonluk ücretlerle elektrik verilmesidir. Kullandıkları elektriğin çok cüzi kısmına denk gelen bu bedelleri ödemelerini istiyoruz. Pamuk ve mısır için sezonluk olarak 100 dönüme 9 bin lira söz konusu. Ardından ikinci ürüne artı 2 bin liralık talebimiz olacak. Kampanya kullanılan elektriği yüzde 25'ine denk geliyor. Çiftçilere büyük bir avantaj sunuyor. Kampanyaya başvuru süresi 16 Haziran'da sona eriyor. Kampanya 3 yıla kadar uzatılabilir. Çiftçilere uzun vadede büyük menfaatler sağlayacak."

Üstün, kaçak elektrikle mücadele kapsamında şimdiye kadar 9 bin 561 abone hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu, 8 bin 125 abone hakkında da icra işlemleri başlatıldığını sözlerine ekledi.

Bu arada basın toplantısının yapıldığı salonda elektrik kesintisi yaşanınca Üstün "Görüyorsunuz bizim de elektriklerimiz kesildi" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran ifadeler: Milletvekilleri bile beni arardı

Çete lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran ifadeler

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

title