Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi ağırladı

NATO Genel Sekreteri Ankara'da! İşte kritik zirvede konuşulanlar

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Deah'ta Tiroit Biyopsisi Uygulamaları Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DEAH, tiroidin iyi yada kötü huylu olması konusunda tanı ve teşhis için kullanılan ince iğne aspirasyon biyopsisi uygulamasına başladı

DİYARBAKIR (AA)- Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH(, tiroidin iyi yada kötü huylu olması konusunda tanı ve teşhis için kullanılan ince iğne aspirasyon biyopsisi uygulamasına başladı.

Tiroit bezinin içinde normal  tiroit dokusundan faklı bir yapıdaki yumru şeklinde leblebi, nohut ve bazen de ceviz veya portakal büyüklüğünde olabilen nodüllerin iyi huylu yada kanserli olup olmadığı ince iğne aspirasyonu ile anlaşılabiliyor.

Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu imkanlar doğrultusunda bu gibi tıbbi gelişimlerin sağlanacağını kaydetti.

Kurtoğlu, hastanede bölgenin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yeni poliklinikler ve yeni alanlar açma gayretinde olduğunu belirterek, "Halkımıza en iyi sağlık hizmetini sunabilmek adına Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanemizde biyopsi uygulamalarına başladık. Tiroit ince iğne aspirasyon biyopsisi; tiroit hastalıklarının tanısında kullanılan en etkili ve hassas yöntemlerden biridir. Bu yöntemle tiroit ameliyatları azaltılırken ameliyat risklerinin de önüne geçmiş olunuyor. Kapasitemiz çerçevesinde hastanemizdeki alanları tıbbi donanımlarla destekleme işlemlerimiz sürecektir" diye konuştu.

Tiroidin kadınlarda erkeklere oranlara 4 kat daha fazla görüldüğünü ve genetik kalıtımında nodüllerde etkili olduğunu anlatan DEAH Endokrin Uzmanı Dr. Havva Sezer şöyle koruştu:

"Biyopsi yapılacak hasta  önce muayene masasına yatırılır ve başını biraz arkaya vermesi istenir.  Böylece  tiroit bezi  ve nodül daha iyi fark edilir. Hastaya biyopsi sırasında yutkunmaması söylenir. Biyopsi yapılacak cilt bölgesi alkollü pamuk ile temizlenir. Ultrasonografi ile nodül saptanır. Daha sonra  nodül içine ultrasonografide takip edilerek ince bir enjektör iğnesi batırılarak girilir ve  enjektörün pistonu geri çekilerek dokunun  veya nodül hücrelerinin gelmesi sağlanır. İğne çekilir çekilmez biyopsi yapılan yere kanamayı durdurmak için bir pamukla 10-15 dakika basılır. Böylece kanama ve şişme önlenir. Alınan örnekler incelenmek üzere  patoloji laboratuvarına gönderilir." - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel
title