Haberler

Darende Cevizi Markalaşma Yolunda

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Darende Kaymakamlığı, İnönü Üniversitesi ve Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü koordinesinde Darende cevizinin tescil çalışması ve fidan yetiştiriciliği konusunda çalıştay yapıldı.

Darende Kaymakamlığı, İnönü Üniversitesi ve Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü koordinesinde Darende cevizinin tescil çalışması ve fidan yetiştiriciliği konusunda çalıştay yapıldı.

Düzenlenen çalıştaya Darende Kaymakamı Ali Türk, DAB Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Bayram Murat Asma, Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Hilmi Öksüztepe, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Mühendisleri Nedim Gültekin ve Talip Yiğit, Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Kaya, Darende Orman İşletme Şefi Gökşen Bozkurt, Darende İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Kurt ile ceviz yetiştiricileri katıldı. İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma konuşmasında Darende cevizinin yaş olarak 1 tanesin 50-60 gram, kuru olarak ise 30 gram geldiğini hatırlatarak, cevizin iç dolgunluğu ve kalitesi bakımıyla talep gördüğünü belirtti. Asma, "Üniversitemizin Ziraat Fakültesinde ceviz türlerini yetiştirdiğimiz 'Koleksiyon Bahçesi' oluşturduk. Bilinen marka ceviz türlerini birbirleri ile yarıştırdık. Darende cevizi, verim bolluğu, meyve kalitesi ile diğer çeşitlerden ön planda yer aldı. Bu ceviz türü hakkında seleksiyon çalışması yapan Doç. Dr Ömer Beyhan 'Darende Cevizinin' tanınmasına vesile olmuştur" dedi. Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hilmi Öksüztepe ise Büyükşehir Belediyesi olarak Malatya'da meyveciliğin gelişmesi ve daha kaliteli ürün yetiştirilmesi amacıyla çeşitli türlerden toplam 295 bin meyve fidanı dağıtacaklarını söyledi. Dağıtılacak fidanlardan 75 bin adetinin ceviz fidanı olacağını söyleyen Öksüztepe, "Darende iklim uygunluğu ve sulanabilir arazi varlığı nedeniyle ceviz fidanı yetiştiriciliğine ilgi yoğun. Söz konusu fidanların aşılanması ile Darende cevizini çoğaltabiliriz" dedi.

Çalıştayda konuşan Darende Kaymakamı Ali Türk'te Darende cevizinin gördüğü en iyi ceviz türü olduğunu belirterek, "Toplantıya katılan ve alanında uzmanlaşan konukların açıklamalardan anlaşılıyor ki Darende cevizinin değeri ortada. İlçemizde ürün çeşitliliği ve alternatif geçim kaynağı oluşturmak için bu çeşit üzerine proje geliştireceğiz. İklim değişiminin kayısıcılığı olumsuz etkilemesi nedeniyle alternatif ürün yetiştiriciliğini gündeme getiriyor. Bilimsel olarak ürün verimliliği tespit edilen yöremize özgü ceviz türünün fidan üretimine ivedilikle başlamayı düşünüyoruz. İlçemizin marka bir değeri olan Darende cevizinin önümüzdeki yıllarda kuruyemiş ve meyve satış reyonlarında yer alacağına inanıyoruz" diye konuştu. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close