Dandalaz Barajına Tarım Engeli
11.11.2011 saat 11.11.11'de açılması planlanan Karacasu Dandalaz Barajı, su tutmaya hazır ancak baraj göleti havzasında bulunan ekili tarım alanlarının zarar görmemesi için barajın açılışı ertelendi.1989 yılında temeli atılan ancak 2009 yılında...
11.11.2011 saat 11.11.11'de açılması planlanan Karacasu Dandalaz Barajı, su tutmaya hazır ancak baraj göleti havzasında bulunan ekili tarım alanlarının zarar görmemesi için barajın açılışı ertelendi.
1989 yılında temeli atılan ancak 2009 yılında yeniden gündeme alınan barajın açılması gecikince baraj havzasında bulunan çiftçiler arazilerini kullanmaya devam edince baraj açılışı bir kez daha ertelendi. Açılışın gecikmesini değerlendiren AK parti Karacasu İlçe Başkanı Mustafa Gençoğlu; "Yapım amacı önceleri sulama amaçlı iken proje tadilatıyla içme suyu sistemi de ilave edilen baraj şu an 36 ilçe ve beldenin içme suyu ihtiyacını da karşılayacak. Havza içerisinde bulunan tarım arazilerinin ekili olması gecikmeye neden oldu. Şu an tamamı bitmiş olan baraj tarım arazilerinin boşalması ile su tutmaya başlayarak 3 ay içerisinde tam doluluk oranına ulaşacak" dedi.
TEMELİNİ BAKAN CENGİZ ALTINKAYA ATMIŞTI
Projeyi yakından takip eden AK Parti Karacasu İlçe Başkanı Mustafa Gençoğlu, temeli ilk olarak 1989 yılında dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Cengiz Altınkaya tarafından atılan ve ödenek yetersizliği nedeniyle uzun süre ara verildikten sonra 1998 yılında Aydın eski Milletvekili rahmetli Mehmet Özalp döneminde inşaatına yeniden başlanan Dandalaz Barajının bölgenin ekonomisine büyük destek olacağını belirtti. Gençoğlu yaptığı açıklamada, belli ödeneklerle bitirilmeye 20 yıldır bitirilmeye çalışılan Dandalaz Barajı inşaatına AK Parti döneminde hız verildiğine dikkat çekerek, "Bölgemizdeki İkizdere Barajı'nın bitimiyle beraber, Dandalaz Barajı'nın inşaatının tamamlanması için hız verilmiş ve bugün itibariyle barajımız su tutacak hale getirilmiştir. Ancak sonuç su tutma aşamasına gelindiğinde havza içerisinde bulunan tarım arazilerinde ekim yapılmış olması su tutmayı geciktirdi. Burada çiftçimizi zarar ettirmemek için böyle bir karar alındı. Çiftçimizi mağdur etmemek için alınan bu karar doğrudur ve zaten Dandalaz Çayımızın su kapasitesi barajımızı üç, üç buçuk ayda doldurabilecek kapasitededir" dedi.
"ATIK SU KARIŞMAYACAK"
Dandalaz Baraj'nın projesinin daha önce kil dolgu olarak hazırlandığını, ancak malzeme temininde güçlük çekilince proje değişikliğine gidildiğini ve barajın çakıl dolgu şeklinde inşa edildiğini vurgulayan Mustafa Gençoğlu, "Başlangıçta yüksekliği 64 metre olarak planlanan barajımız, Nazilli ve Kuyucak havzasındaki içme suyu ihtiyacının karşılanması için yeniden planlanmış ve yüksekliği 2 buçuk metre daha artırılmıştır. İçme suyu projesi sonradan ilave edildiği için proje değişikliğine gidilen baraj inşaatının, içme suyu temininde de kullanılacak olması nedeniyle Ataeymir, Geyre, Karacasu gibi yerleşim merkezleri ve bunlara bağlı fabrikaların atık sularını havzaya paralel başka borularla baraj havzası dışına yönlendiriyoruz.
Böylelikle baraj gölü içerisine atık su karışmasını da önlemiş olduk. Sulama suyu projesinde ise damlama sulama sistemi düzenlenmiş ve arazilerin daha verimli sulanması için gerekli altyapı da sağlanmıştır" şeklinde konuştu.
"BÖLGEDEKİ SULANABİLİR ALAN VE TARIMSAL ÜRETİM ARTACAK"
Dandalaz Barajı'nın toplayacağı su miktarının yıllık 21 milyon metreküp ve sulama alanının da 28 bin metrekare alana ulaştığına dikkat çeken AK Parti Karacasu İlçe Başkanı Mustafa Gençoğlu şöyle devam etti: "Dandalaz Barajı 3 buçuk ay içerisinde rahatlıkla kendisini dolduracaktır ve her iki taraftan kapalı devre olmak üzere kapalı borular halinde hem Pirlibey üzerinden Akçay üzerine, öbür taraftan da Yamalak Havzası'na sulama suyu verecek. Bunun dışında Kuyucak, Nazilli ve o bölgedeki yerleşim alanlarına da içme suyu temin edilecektir. Bu bakımdan barajımız çok yönlü hizmet vereceğinden önümüzdeki yıllarda bölgemize çok büyük katma değer sağlayacağı da açıkça görülmektedir. Ayrıca bu bölgede zeytin üreticiliği çok yoğun olduğundan barajın su toplamasıyla beraber gelecek olan hava değişimi hava sirkülasyonu buradaki zeytin üretimine de son derece faydalı olacaktır. Pamuk üretimi yeniden başlayacak, yem bitkileri üretiminin artmasıyla birlikte hayvancılık gelişerek süt ve et üretimi de artacaktır. Barajın faaliyete geçmesiyle birlikte ekonomik açıdan Nazilli ve çevre arazilerindeki sulanabilir alan artmasıyla birlikte üretim artışı fazlalaşacaktır" dedi. - AYDIN