Haberler
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

15 ilde daha okullar tatil edildi

15 ilde daha okullar tatil edildi

Dalyan Kanalı Tekne Trafiği İzleniyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof.Dr.Erdal Özhan, Dalyan Kanalı'nda özellikle yaz sezonunda tekne trafiğinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Tekne trafiğini video çekimleri analiziyle sürekli izliyoruz."

Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan, Dalyan Kanalı'nda özellikle yaz sezonunda tekne trafiğinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Tekne trafiğini video çekimleri analiziyle sürekli izliyoruz. Geçen turizm döneminde günde en çok tespit ettiğimiz tekne sayısı bine yakın. Bu, 500'e yakın teknenin kanalları ve deltayı kullandığını gösteriyor" dedi.

Dalyan Belediyesi'nde düzenlenen toplantıda Avrupa Birliği Yedinci Çerçeve Programınca parasal destek sağlanan PEGASO Projesi'nde yer alan Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Akdeniz Kıyı Vakfı tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bölgedeki paydaşlara bilgi verildi.

Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan, projenin Avrupa Birliği'nin desteklediği 25 önemli kurumun işbirliği ile yürütülen 4 yıllık büyük bir proje olduğunu söyledi. Projenin 1 yılının kaldığını bildiren Özhan, proje ile AB'ye üye olmayan Akdeniz ve Karadeniz ülkelerindeki kıyı yönetimi becerisinin gelişimine destek olmanın amaçlandığını kaydetti.

Proje kapsamında 10 ayrı çalışma bölgesi bulunduğunu, bu bölgelerden birinin de Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğuna dikkati çeken Özhan, "Bu özel çalışma kapsamında yörenin kıyı yönetimi açısından önem taşıyan konularını ele alıyoruz, mevcut durumu değerlendiriyoruz. Çözüm için öneriler getiriyoruz. Türkiye'den yalnızca Akdeniz Kıyı Vakfı bu projede yer alıyor" diye konuştu.

Geçen 3 yıllık süreçte Dalyan kanallarında ve deltasında tekne trafiği, su kirlenmesi, kırsal alanda yapılaşma, iklim değişiklinin olası sonuçları, balıkçılık ve Dalyanağzı-İztuzu kumsalında deniz kaplumbağalarının yuva yapması konularını kapsayan alan çalışmaları yürütüldüğüne işaret eden Özhan, şunları söyledi:

"Dalyan'ın yönetilmesi gereken konuları arasında kanaldaki ve deltadaki özellikle turizm amaçlı tekne trafiği önemli bir yer ediniyor. Şu anda edindiğimiz oldukça farklı bilgi ve veriler var. Bugün mevcut tekne trafiği çok yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Tekne trafiğini, video çekimleri analiziyle sürekli izliyoruz. Geçen turizm döneminde günde en çok tespit ettiğimiz tekne sayısı bine yakın. Bu, 500'e yakın teknenin kanalları ve deltayı kullandığını gösteriyor."

Dalyan Kanalı ve Köyceğiz Gölü'nde olağanüstü kirlilik tespit etmediklerine dikkati çeken Özhan, "Ancak bölgenin hassas durumda olduğunu görüyoruz. Zaman zaman besin maddelerinde bir artış ve bunun sonucu çözülmüş oksijenin düşmüş olduğunu gördük. Bu, sistemin çok duyarlı olduğunun bir göstergesi. Bununla birlikte Dalyan balıkçılığının oldukça dengeli olduğunu görüyoruz. Son yıllarda bir artış var. Nedenini bilmediğimiz üretim artışı var. O konuda daha çok inceleme yapmak gerekiyor" dedi.

İyi yönetimden iyi sonuçlar elde edildiğini vurgulayan Özhan, örnek olarak Dalyan kumsalını gösterdi. Prof. Dr. Erdal Özhan, Dalyan kumsalının Akdeniz'de caretta carettaların yuva yaptığı kumsallar arasında en iyi yönetilenlerden biri olduğunu belirtti.

Muhabir: Durmuş Genç

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MUĞLA

Kaynak: AA / Yerel
title