Dalaman'da Tarım Atağı
Dalaman'da faaliyet gösteren Turnar Dalaman Meyve Üreticileri Birliği'nin 'Soğuk Hava Deposu ve Paketleme Tesisi' projesi GEKA'dan hibe desteği almaya hak kazandı.
Dalaman'da faaliyet gösteren Turnar Dalaman Meyve Üreticileri Birliği'nin 'Soğuk Hava Deposu ve Paketleme Tesisi' projesi GEKA'dan hibe desteği almaya hak kazandı. Yaklaşık 403 bin TL'ye mal olacak tesis için GEKA tarafından yüzde 75 hibe sağlanacak.
Hibe desteğinin onaylanmasının ardından Dalaman Tigem Sinema Salonunda bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Turnar Başkanı İbrahim Aydınlı, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, İlçe Tarım Müdürü Ergün Akdeniz, Mutso Temsilcisi Habil Muslu, MHP Dalaman İlçe Başkanı Bayram Altın ve üreticiler katıldı.
ŞUBAT AYI ORTALARINDA BAŞLAYACAK
Toplantıda Turnar Başkanı İbrahim Aydınlı Birliğin faaliyetleri ve yeni proje hakkında bilgi verdi. Soğuk Hava Deposu ve Paketleme Tesisi ile ilgili verdiği bilgide İbrahim Aydınlı, "Tesis 402 bin 706 lira'ya mal olacak ve %75'ini GEKA destekleyecek. Bu hafta içinde sözleşme imzalamak için davet edileceğiz, şu anda resmi evrak işlemleri ile uğraşıyoruz" dedi.
Şubat ayı ortalarında Tesis için çalışmalara başlanacağını belirten İbrahim Aydınlı, "Projenin 10 ayda tamamlanması gerekiyor. Bizim tesislerimiz hazır olduğu için sadece makina ekipmanının kurulumu zaman alacak, yani 3-4 ayda tesis tamamen hazır olacak. Burası yaklaşık 1000 ton ürün kapasiteli, hasat sezonunda sürekli 10-15 ton ürün gelebilecek. Buda yaklaşık 150 kişinin çalışmasını gerektiriyor. Buradan ek olarak proje dışı diğer sebzelerinde pazarlamasını yapacağız. Nar kapasitesi saatte 10 ton. 2 vardiye yaparsak günlük 160 ton nar işlenip pazarlanabilecek. Denemek için bu yıl İstabul, Ankara ve Amasya borsalarına 300 tona yakın paketli ürün gönderdik. Bunlardan buradaki fiyatın 2 katı kazanç elde ettik" dedi.
DALAMAN'IN YENİ MARKASI KALİNDA
Toplantıda söz alan Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz ise projede emeği geçenlere teşekkür etti. Sedat Yılmaz ayrıca Dalaman'a yeni yapılan Meyve Suyu Fabrikasının da duyurusunu yaptı. Belediye Başkanı Yılmaz açıklamasında, "7 ay önce ülkemizin önemli iş adamlarından birisi Belediyemizi ziyaret etti. Dalaman'da bir yatırım yapmayı düşündüğünü bize aktardı. Tabii her geçen gün daha fazla iş istihdam alanı yaratacak ve ilçemize katma değer katacak fabrikalara ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bizde derhal dedik, sayın İlçe Tarım Müdürümüzle birlikte bu projenin çalışmalarını yatırımcı firma sahipleriyle başlattık. Sonuçlarına şu an yaklaştık" dedi.
Fabrikanın Haziran ayı sonunda narenciye ürünleri üzerine çalışmaya başlayacağını belirten Sedat Yılmaz, "Akabinde bu sezon nar ile devam edecek. Kurulacak fabrika tamamen ham olarak işleteceği ürünler ile saf, katkısız, içinde hiç bir ekstra kimyasal madde olmadan meyve suyu üretecek. Elma, armut, nar, portakal, narenciye, üzüm suyu gibi ürünlerde üretime devam edcek. Hem iç piyasaya, hem Avruya ve başka kıtalardaki ülkelere buradan Dalaman'ın, bölgemizin ürünleri satılacak. 10 Milyon Euro'luk bir yatırımla iş başı yapan firma, haziran ayı sonunailk üretimine başlayacak" dedi.
Meyve Suyu'nun Dalaman'daki tarihi bir yerleşim olan Kalinda'dan aldığını belirten Sedat Yılmaz, "Kalinda ismi için, ilçemizde bu yeni kurulacak fabrika isim, telif hakkını ve patentini aldı. Hem ilçemizi, hem bölgemizi öne çıkartılıp tanıtılması adına hem de zihinlerde Kalinda ön plana çıkacağını düşünerek biz bu çalışmayı da bitirdik. Kalinda marka şişelerinde dizayn işlem çalışmaları bitti. Özel bir imalat yapılıyor, siboplu, basınca duyarlı kapaklar olmak üzere cam halinde üretim yapılacak. Birde bu fabrikanın en güzel tarafı, herşeyden önce burada kurulması üreticinin güvenini cezbedecek. Fabrikada kasalama çalışmaları da bitmek üzere. Üreticilere fabrika tarafında ürettiği mal ve ihtiyacı doğrultusunda kasa verilecek. Fabrikaya ürün geldikten sonra nakden, fabrikadan ayrılmadan, üreticinin teri daha soğumadan ücreti taktim edilecek" dedi. - MUĞLA