Haberler

Dalaman'da Gübreleme Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Dalaman Ziraat Odası tarafından"Narenciye, Nar ve Zeytinde Gübreler ve Gübreleme" konulu toplantı düzenledi.

Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Dalaman Ziraat Odası tarafından"Narenciye, Nar ve Zeytinde Gübreler ve Gübreleme" konulu toplantı düzenledi.

Narenciye, Nar ve Zeytinde Gübreler ve Gübreleme konularında yapılan bilgilendirme toplantısına; Dalaman Kaymakamı Sayın Yılmaz Şimşek,,

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, Müdür Yardımcısı Muhammed

Sevinç, Şube Müdürleri, Dalaman TİGEM Müdürü Şefaattin

Zeybek, Köyceğiz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Enver

Aydın, Ziraat Odası Başkanı Ünatın Barın ve çiftçiler katıldı.

Konuşmacı olarak Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Bitki Besleme Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Nuri Arı ve Dr. Cevdet Fehmi Özkan tarafından gübre ve ağaçlarda gübreleme konusunda bilgiler verdi.

Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek yapılan gübre ve gübreleme bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmasında; "İlçemiz; İlimizin narenciye, nar ve zeytin yetiştiriciliğinde önemli yeri vardır. İlçemiz çiftçisinin daha bilinçli olarak tarım yapabilmesi için İlçe Müdürlüğümüzce çiftçi eğitimleri devam etmektedir. Gübreleme eğitim toplantısı da bunun bir parçasıdır. Tarım İşletmesi Müdürlüğümüz dahil toplam narenciye üretim alanı 12 bin 616 dekar civarında olup, yaklaşık 27 bin ton limon ve portakal üretimimiz 2 bin dekar alanda; 3 ila 4 bin ton nar üretimi ve 19.423 dekar alanda yapılmaktadır.

Bölgemizde 8 bin ton yağlık ve sofralık zeytin üretim söz konusudur. İlçemiz ekonomisinde tarım önemli bir yer almaktadır. İlçemizin tarımsal potansiyeli çok yüksek olup, bitkisel ve hayvansal üretim çeşitliliği mevcuttur. Tarımda başarı, bilinçli çalışmaktan geçiyor. Zengin toprakların fakir çocuğu olmayalım. Ülkemizde olduğu gibi, İlçemizde de tarımda her geçen gün daha iyiye gidiyoruz" dedi.

Muğla il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ise; "Günümüzde tarımsal üretimin arttırılması amacıyla yapılan uygulamalar, yalnızca ekonomik yönden gelişmeyi değil, çevre kalitesini korumayı ve geliştirmeyi de amaçlamaktadır. Sürdürülebilir tarım için, toprak ve suyun korunması için en uygun zamanda doğru gübrenin uygun miktarda kullanıma özen göstermemiz gerekmektedir" dedi.

Dalaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz'de; "Üretim girdilerin hızla yükseldiği günümüzde; bitki besleme için harcadığımız para, önemli bir yekün teşkil etmektedir. Tarım ekonomisinde üretimin maksimum ve üretim girdilerinin minimize edilmesi ile kazancın arttırılabileceği malumlarınızdır. Asıl amacı bitkiyi beslemek olan her türlü maddeye "GÜBRE" denir. Bitkilerin ihtiyaç duydukları besinleri içeren doğal veya işlenmiş inorganik maddelerden oluşur. Gübreler, dün ve bugün olduğu gibi gelecekte de tarımın en önemli girdisi olacaktır. Çevreye zarar vermeden nitelikli bol ürün alınabilmesi için gübrelerin özellikleri yanında nasıl, ne zaman, ne şekilde ve ne miktarda uygulanacaklarının doğru bilinmesine bağlıdır. İşte bu anlamda olmak üzere bölgemizin uzman kuruluşu olan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bitki Besleme Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Nuri Arı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Cevdet Fehmi Özkan siz çiftçilerimizi aydınlatmak üzere İlçemize teşrif ettiler" dedi.

İlçe'de yoğun olarak üretimi yapılan narenciye, nar ve zeytin konuları ağırlıklı olmak üzere, toprak ve yaprak analizi, organik ve kimyasal gübreler ile besleme teknikleri konusunda ayrıntılı bilgiler verdiler. Sunum sonrası çiftçilerimizin sorularını da cevapladılar. Ziraat Yüksek Mühendisi Nuri Arı; "Gübrelemede sihirli bir formül yok. Bilinçli gübre kullanmak için toprak analizi, bitki analizi, su analizi yaptırmalıyız" dedi. Dr. Cevdet Fehmi Özkan ise; "Azotlu gübreler taç iz düşümüne serpme olarak verilir ve toprağa karıştırılır. Bitkilerin fosforlu ve potaslı gübrelerden azami derecede istifade edebilmeleri için taç iz düşümlerine bant usulü ya da çukurlar açılarak tatbik edilmeleri gerekmektedir. Bitkiler serpme usulü ile fosforlu ve potaslı gübrelerden yüzde 10 istifade edebilirken bant veya çukur yöntemi ile yüzde 40 istifade edebilirler." dedi.

Dalaman Ziraat Odası Başkanı Ünatin Barın; "Girdi maliyetlerimizi düşürmek ve kullanacağımız gübre miktarını belirlemek için torak tahlili yaptırmalıyız." Dedi.

Toplantı gündeminde yer alan plaket töreninde; Dalaman Ziraat Bankası Şube Müdürü Yıldıray Tükel'e; Dalaman çiftçisine yapmış olduğu hizmetlerden, Dalaman Tarım işletmesi Müdürü Şefaattin Zeybek'e yine ilçe üreticilerine yapmış olduğu yardım ve katkılardan dolayı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bitki Besleme Bölüm Başkanı Zir. Yük. Müh. Nuri Arı'ya Muğla il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ve Zir. Yük. Müh. Dr. Cevdet Fehmi Özkan'a İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç'e vermiş oldukları bilgilerinden dolayı Dalaman Ziraat Odası Başkanlığının Plaketini verdiler.

Dalaman Ziraat Bankası Şube Müdürü Yıldıray Tükel de "Bitkisel ve hayvansal üretim için kredi ihtiyacı olan üreticimize her zaman banka olarak kapımız açıktır" diye konuştu. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

44 il için alarm! İstanbul'da deniz ulaşımı durma noktasına geldi, uçaklar inemiyor

İstanbul'da deniz ulaşımı durma noktasına geldi, uçaklar inemiyor

title