Haberler

Daka, Bölgedeki İnanç Turizmini de Canlandıracak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerinden oluşan TRB2 Bölgesi'nde faaliyet gösteren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Bölge'nin tarihsel geçmişindeki önemli birikimleri harekete geçirmeye yönelik faaliyetlerini sürdürüyor.

Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerinden oluşan TRB2 Bölgesi'nde faaliyet gösteren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Bölge'nin tarihsel geçmişindeki önemli birikimleri harekete geçirmeye yönelik faaliyetlerini sürdürüyor.

DAKA, inanç turizminin önemli bir aktörü olan Bediüzzaman Said Nursi'nin Bitlis ve Van illerinde yaşadığı mekanların inanç turizmine kazandırılması kapsamında inanç turizmi rotası oluşturuyor.

Bu illerdeki alternatif turizmi ayağa kaldırmak için belirlenen yeni turizm rotası ile bölgedeki 'İnanç Turizmi'nin canlandırılması hedefleniyor. Proje ile, TRB2 Bölgesi'nin tarihsel süreçte önemli medeniyetlere ve aynı zamanda geniş kitleler tarafından sahiplenen şahsiyetlere ev sahipliği yapmış olması, hoşgörünün ve birlikte yaşamanın beşiği görevini yüklenmiş olması potansiyelinin değerlendirilerek alternatif turizm gelirlerinden bölgesel düzeyde yararlanılması hedeflenmektedir.

Bu çerçevede, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı DAKA'nın bölgede yaptığı belirlenen "TRB2 Bölgesi Turizm Çeşitliliği Potansiyeli Haritası" referans alınarak inanç turizmi başlığında rota belirlemeye yönelik geçtiğimiz günlerde tur operatörlerinin ve ulusal gazetelerin turizm departmanları yetkililerin katılımının sağlandığı "İnanç Turizmine Yönelik Tanıtım Etkinliği" gerçekleştirildi.

"BEDİÜZZAMAN'IN NUR YOLU"

Gazeteci, yazar, kanaat önderleri ve tur operatörlerinden oluşan grup, Bediüzzaman'ın doğduğu ve yaşadığı yerleri keşfe çıktı. 'İnanç turizmi' çerçevesinde bölgenin tanıtımına önemli katkılar sağlayacak olan bu yeni 'Turizm Rotası' 3 gün boyunca gezildi.

Bediüzzaman'ın doğup büyüdüğü toprakların keşfi, ziyaret edilmesi ve başta Türkiye olmak üzere dünyaya tanıtılması; Bölge'nin sosyal ve ekonomik anlamda kalkınmasına önemli katkılar sunacak. Bilindiği gibi, eserleri 50'ye yakını dünya diline çevrilen ve her geçen gün daha fazla tanınan büyük İslam alimi Bediüzzaman Said Nursi, Bitlis'in Hizan ilçesi, Nurs Köyünde doğmuştur. Bölgedeki 'medrese'lerde ilk eğitimini alan Said Nursi, daha sonraki yıllarda "Risale-i Nur Külliyatı" olarak bilinen Kur'an tefsirini telif etmiştir.

DAKA'NIN "NURS KÖYÜ" PROJESİ

Doğu Anadolu Kalkında Ajansı'nın Yatırım ve Turizm altyapısının güçlendirilmesine yönelik küçük ölçekli altyapı projeleri kapsamında "Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Evinin Restorasyonu ve Çevre düzenlenmesinin Yapılarak İnanç Turizmine Kazandırılması" projesinin çalışmaları da halen devam ediyor. Oluşturulması planlanan "Bediüzzaman'ın Nur Yolu" rotasının tanıtımı esnasında, gezi heyeti bu çalışmaları da yerinde görme imkanı buldu.

PLANLANAN GÜZERGAH

Bilgilendirme gezisine davet edilen grup, ilk olarak Van'a geldi. Sabah kahvaltısıyla ilk olarak Van merkezindeki Norşin Camii ziyaret edildi. Burada, Bediüzzaman'ın talebelerinden Molla Hamit Ekinci'nin oğlu Hasan Ekinci ile sohbet edildi ve anlattığı hatıralar dinlendi. Akabinde, Bediüzzaman'ın hayatında önemli bir yeri olan "Vali Tahir Paşa Konağı" ziyaret edildi. "Vali Tahir Paşa Konağı"nın harabe halinde olduğu ve yakın bir zamanda aslına uygun olarak tamir edileceği bilgisi de geziye katılanlarla paylaşıldı.

Heyet, daha sonra Van Kalesi, Horhor Camii ve Horhor Medresesi'nin bulunduğu yerleri ziyaret etti. Bediüzzaman'ın Van'da yaklaşık 22 yıl kaldığı düşünülürse, bu mekanların onun hayatında ne kadar önemli bir yeri olduğu da anlaşılır. Daha sonra Erek Dağı'na çıkıldı ve buradaki 'çilehane' ziyaret edildi. Bediüzzaman, eski bir kilise olan mekanda 2 yıl inziva hayatı yaşanmış ve 1926 yılında Burdur'a sürgüne gönderilmiştir.

Van'daki ziyaretler sonrasında heyet, bölgedeki tarihi yerleri de ziyaret etkikten sonra Tatvan'da konakladı. Ziyaretin ikinci gününde Bitlis'deki mekanlar gezildi. Daha sonra da Güroymak'ta (Norşin) Bediüzzaman'ın çocuk yaştayken ders aldığı medrese olan "Abdurrahman Tağı Medresesi ve mezarı" ziyaret edildi.

Ahlat'daki "Harabe Şehir" de ziyaret edildikten sonra Bitlis'te, Bitlis Valisi Veysel Yurdakul'un verdiği yemekte bir araya gelindi. Vali Yurdakul, Bediüzzaman'ın bölgede çok saygın bir yeri olduğunu ve 'ortak değer' olarak görüldüğünü ifade etti.

HİZAN, NURS, BAHÇESARAY

Yeni oluşturulan "inanç turizmi rotası"nın görülmesi programı çerçevesinde son gün, Hizan yoluyla Bediüzzaman'ın doğduğu köy olan Nurs'a gidildi. Yol üstündeki "Tağ Medresesi" de ziyaret edildi ve hatıralar dinlendi. Nurs Köyüne ulaşan ekip, ilk olarak köy halkıyla birlikte Cuma namazını kıldı. Daha sonra Bediüzzaman'ın babası, annesi ve kardeşinin mezarlarının da bulunduğu "Nurs Köyü Kabristanı" ziyaret edildi. Nurs köyü sakinleri, misafirlerini evlerinde ağırlayarak öğle yemeği ikram etti. Köylülerle sohbet ve tanışma imkanı da bulan heyet üyeleri, Bahçesaray yolu ile Van Ferit Melen Havaalanı'na transfer edildi ve önemli bir gezi rotasının tanıtılma programı da böylece sona ermiş oldu.

NUR YOLU: BEDİÜZZAMAN'IN VAN VE BİTLİS HAYATI

Programa katılan profesyonel seyahat acenteleri "Nur Yolu: Bediüzzaman Said Nursi'nin İlk Hayatı" olarak adlandırılan Bediüzzaman Said Nursi'nin doğduğu ve hayatının önemli bir kısmını geçirdiği Bitlis ve Van illerini hemen gezi programlarına katacaklarını ve programın yoğun bir ilgi ile karşılanacağından emin olduklarını söylediler. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close