Çukobirlik, Çiftçiyi Tüccarın İnsafına Terketti
Çukobirlik’in 2014-2015 kampanya dönemini bu sezon erken sona erdirmesine tepki gösteren üretici ortaklar, kurumun alım yapmamasını fırsat bilen piyasadaki alıcıların kütlü pamuk fiyatlarını düşürdüğünü, bunun da çiftçinin önemli oranda zarara uğramasına yol açtığını belirttiler.
Çukobirlik'in 2014-2015 kampanya dönemini bu sezon erken sona erdirmesine tepki gösteren üretici ortaklar, kurumun alım yapmamasını fırsat bilen piyasadaki alıcıların kütlü pamuk fiyatlarını düşürdüğünü, bunun da çiftçinin önemli oranda zarara uğramasına yol açtığını belirttiler.
Çukobirlik'in yıllardır alım sezonunu genelde Ocak ayının ortalarında sona erdirdiğine ve duyurularla bundan bütün çiftçileri haberdar ettiğine dikkat çeken Çukobirlik Nizip Kooperatifi ortağı İsmet Yılmaz, Kırıkhan Kooperatifi ortağı İsmet Ekinci ile Diyarbakır Kooperatifi ortağı ve yönetim kurulu üyesi Galip Çakan, "Birlik yönetimi bu sezon ne hikmetse yangından mal kaçırır gibi alım kampanyası döneminin, hem de tatil gününe denk gelen 15 Kasım Cumartesi günü bitirilmesi kararını almış. Çukobirlik'in kampanya dönemini her zamankinden yaklaşık 2 ay erken bitirmesi ile çok sayıda üretici ortak tüccarın insafına terk edilmiş bulunuyor. Henüz pamuğunu satamayan üreticiler var. Birliğin kampanya dönemini erken bitirmesi ve alım yapmaması sebebiyle serbest piyasada kütlü pamuk fiyatları düşüşe geçti. Çukobirlik'in asli görevi; üretici ortağın ürününü en iyi şekilde değerlendirmek, alın terini korumak ve piyasalarda otokontrolü sağlamak. Ancak, gelinen noktada kurumun bu görevinden uzaklaştığını üzülerek müşahede ediyoruz" dediler.
ÜRETİCİ ORTAK MAĞDUR OLDU
Çukobirlik üretici ortakları İsmet Yılmaz, İsmet Ekinci ve Galip Çakan, tarımı çok zahmetli ve masraflı olan kütlü pamuğun önemli bir bölümünün, her yılın sonuna doğru fiyatının yükseleceği ümidiyle bazı ortaklar tarafından satılmayıp bekletildiğini ancak bu yıl kurumun uyguladığı alım politikaları yüzünden mağdur duruma düştüklerini ileri sürdüler.
Kampanya döneminin sona erdirilmesinden ortakların büyük bölümünün gereği gibi haberdar edilmediğini de iddia eden Yılmaz, Ekinci ve Çakan, "Bir yandan bu olumsuzluklar yaşanırken, bir yandan da bazı ortakların kuruma ürün teslim ettikten sonra Çukobirlik'in kütlü pamuk fiyatlarını aşağı çektiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu iddialarımızı doğrulayacak belgeler kurumun ilgili birimlerinde mevcut. Yönetimin bu ayrıcalıklı ve benzeri görülmemiş uygulamalarından ortaklarımız son derece rahatsız. Çiftçiyi aracıya ezdirmemesi gereken kurum, ne yazık ki aldığı kararlarla ürünümüzün değerinin altında satılmasına neden oluyor. Bu yanlışlardan dönülmesini bekliyoruz" şeklinde konuştular. - ADANA