Çubuklu Çiçek Üreticileri Belediyelerden Destek İstedi
Çubuk’ta, dış mekan süs bitkisi üretmek amacıyla kurulan Sera Kent’teki üreticiler, ürünlerin belediyeler tarafından alınmasını istedi.
Çubuk'ta, dış mekan süs bitkisi üretmek amacıyla kurulan Sera Kent'teki üreticiler, ürünlerin belediyeler tarafından alınmasını istedi.
Çubuk Kaymakamlığı ve Ankara İl Özel İdaresi tarafından verilen destekle kurulan Sera Kent'te bulunan üreticiler, ürettikleri çiçekleri satamadıkları için iflas etmeye başladı. Sera Kent'te 16 üreticinin bulunduğu seralar tek tek kapanmaya başlarken üreticiler, bugüne kadar kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini ve ürettikleri ürünlerin belediyeler tarafından alınmadığını söyledi.
Yaklaşık 300 kişinin istihdam edildiği seralarda üretilen çiçek satılamayınca, işçileri çıkarmak zorunda kalındı, aralarında kadın girişimcilerin de olduğu 16 işletme sahibi iflasın eşiğine geldi.
Ürünlerini satamazlarsa iflas edeceklerini söyleyen üreticilerden Dursun Mercan, "2011 yılında Kaymakam Yalova'dan gelip bize 'böyle bir üretim yeri kuralım. Burada mal üretebilir misiniz' dedi, biz de kabul ettik. Yalova'ya gittik, geldik, baktık. Kaymakam ve İl Özel İdare desteğiyle sera kurduk, yüzde 25 katkı payıyla. Ondan sonra 2011 yılından beri Ankara Büyükşehir Belediyesi Melih Gökçek'in de haberi var bu işten, oda destekledi sera kurulurken. Sayın Başkan geliyor diyor ki, 'ANFA ya bilgi veriyor, onların malını alın, destekleyin' ama ilgililer nedense bizim malımıza hor baktı, 2011'den beri bunalttılar. Bu seneye kadar bir miktar alıyorlardı, müteahhitleri yönlendiriyorlardı. Geçen yıl kendileri de aldı biraz bayağı destek olmuşlardı, sağolsunlar ama bu sene almadılar. Hiç boylarını göstermediler. Durumumuz vahim. Bu kadar malı çöpe dökeceğiz. Dökersek seralar batacak."
Ürettikleri ürünlerin standartlara uygun birinci sınıf olduğunu ifade eden Hacı Ahmet Kurnaz'da, ürün fiyatlarının çok ucuz ve hatta zarar etmemek için maliyetine verdiklerini kaydetti.
Başkentin cadde ve sokaklarını süslemede kullanılan bitkilerin yüzde 10'unu kendileri karşılasa bunun üretim yapmaları için yeterli olacağını anlatan Kurnaz, "Kaymakam beyin teşvikiyle burada bir site oluşturduk. Sera kent adında üretim 10 numara kesinlikle birinci sınıf üretimler hep tohumlar yurt dışından ithal f1 tohumlardan ürettim yapıyoruz. Ama kesinlikle ne devletin, ne yerel yönetimlerin ne ANFA'nın bize bir desteği yok. Bize söz verdiler bizi destekleyeceklerini söylediler, ürettiğimiz ürünleri alacaklarını söylediler ama destek olmadılar. Bizim fiyatlarımızda ucuz dışarıdan gelen çiçeklere oranla yüzde 50 ucuz. Bizim buraya gelip de bizim malımızı kötülüyorlar, yok küçük, yok çapı uymadı. Ankara'ya dikilen bitkinin yüzde 10 bizden alsalar burası güllük gülistanlık olur. Çubuk'ta kaymakamlık sosyal hizmetlerden yardım bekleyen insanların hepsi burada çalışıyordu. Evine ekmek götürüyordu. Daha önce yardım alan insanların hepsi burada işleri var ama maaşını ödeyemezsek bitti." - ANKARA