Çü Diş Hekimliği Fakültesi, Engelli Hasta Ameliyathanesi Kuracak
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, sıra bekleyen 978 bedensel ve zihinsel engelli hastanın mağduriyetlerini giderip genel anestezi ile diş tedavilerinin daha kısa sürede yapılabilmesi için fakülte bünyesinde bölgeye hizmet...
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, sıra bekleyen 978 bedensel ve zihinsel engelli hastanın mağduriyetlerini giderip genel anestezi ile diş tedavilerinin daha kısa sürede yapılabilmesi için fakülte bünyesinde bölgeye hizmet verecek 'Engelli Hasta Ameliyathanesi' kuracak.
Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cem Doğan'ın hazırladığı projeye göre; fakültede kurulacak yeni bir ameliyathanenin, bedensel engelli hastalara olduğu kadar, zihinsel engelli hastaların tedavi alternatifi olan genel anestezi ile diş tedavisi için ve aynı zamanda klinikte tedaviye izin vermeyen uyumsuz çocuk hastalar için de bir alternatif olduğu belirtildi.
ENGELLİ HASTALAR ARTIK SIRA BEKLEMEYECEK
Pedodonti Ana Bilim Dalı'na ait kliniklerinde tedavisi gerçekleştirilen engelli hasta sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Doç. Dr. Cem Doğan, "Şu an, ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi tarafından haftada bir tam gün olarak ameliyathane bize tahsis ediliyor. Bu da haftada iki veya üç hasta ile sınırlı kalıyor. Bu nedenle sıra bekleyen hasta sayısı her geçen gün artıyor. Mart 2012 itibari ile sıra bekleyen engelli hasta sayısı 978 oldu. Fakültemize; Adana, Mersin, Niğde, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Malatya'dan başvuran hastaların tedavi sırası bekleme periyodu yaklaşık olarak 2,5 yıldır. Ayrıca, diş hekimliği hizmeti veren her kurumdan tüm engelli hastalar fakültemize sevk edilmektedir. Fakültemiz bünyesinde bir ameliyathanenin olmaması birçok sıkıntıyı da beraberinde getirmektedir. Fakültemizin yeni hizmet binasında gerekli altyapının tedarikiyle kurulacak olan Engelli Hasta Ameliyathanesi, haftalık tedavi edilen zihinsel ve bedensel engelli hasta sayısını artıracak, böylelikle engelli hastaların tedavi gecikmelerinden kaynaklanan mağduriyetleri en aza inecektir." diye konuştu.
KONUSUNDA UZMAN PERSONEL YETİŞTİRİLECEK
Yeni hizmet binasında hasta kapasitesini artıran ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nin, 127 üniteyle (hasta koltuğu) aylık yaklaşık 10 bin hastaya hizmet imkanı sağladığını kaydeden Dekan Vekili Prof. Dr. Serdar Toroğlu da, kuruluş tarihinden bu yana fakültelerinde tedavi gören toplam hasta sayısının 150 bin olduğunu açıkladı. Çukurova Kalkınma Ajansı'na da sunacakları projenin kazanılması durumunda fakülteye açılacak yeni ameliyathane sayesinde, engelli hastalar konusunda uzman personel de yetiştirilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Toroğlu, "Kurulacak yeni sistemle; fakültemizin altyapısı kuvvetlendirilecek. Kadromuzda çalışan ve eğitim gören öğrencilerimizin yeni imkanlardan faydalanmaları sağlanarak, gelişimleri desteklenecek. Aynı zamanda mezun olacak öğrencilerimizin de mesleki yaşamlarındaki tecrübeler artırılarak bilimsel konularda yeni destekler sağlanacaktır. Bu projenin hayata geçirilmesi ile birlikte her gün hasta alımına izin verilerek sürekli hasta giriş-çıkışı sağlanacak ve bekleyen hastaların tedavileri tamamlanacaktır" dedi. - ADANA