Cü'de RTÜK Uzmanlık Tezleri Paneli Düzenlendi
Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü.) İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından "RTÜK Uzmanlık Tezleri" konulu panel düzenlendi.
Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü.) İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından "RTÜK Uzmanlık Tezleri" konulu panel düzenlendi.
İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özden Özbay'ın başkanlığını yaptığı panele RTÜK Uzmanları Ahmet Akalın, Dinser Şahin ve Hüseyin Tuğrul Oktay konuşmacı olarak katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan panelde açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Erol, öfke kontrolünün sebep ve sonuçlarına değinerek, "Sosyal akıl, biyolojik akıldan üstündür. Sosyal aklı işletemedikleri için yok olan Neandertal dediğimiz insan türü vardır. Sosyal aklını yeterince geliştiremeyenler yok olmaya mecburdurlar. 2 kelime bilgiyi gereksiz görenler yeryüzünden silinir. Bizler var olmak için sosyal aklımızı kullanmalıyız. Bizler, öğrencilerimizin sosyal aklını geliştirmek için üniversite dışındaki kaynaklardan da faydalanmalarını istiyoruz" dedi.
RTÜK Uzmanlık Tezleri başlığı altında gerçekleştirilen panelin ilk konuşmacısı RTÜK Uzmanı Ahmet Akalın oldu. Akalın, RTÜK Uzmanlık Tezi olan "Radyo ve Televizyon Teknolojilerindeki Gelişmelerin Hukuksal Düzenlemelere Etkisi" adı altındaki incelemelerini katılımcılarla paylaştı. Görsel ve işitsel medyanın toplum üzerindeki etkileri ile bu etkilerin sonucu olarak hukuki düzenlemelere duyulan ihtiyaçlara değinen Akalın, "Değişen toplum koşulları ve gelişen teknoloji ile birlikte hukuk kuralları geri planda kalıyor" diyerek var olan kuralların yetersizliğini ve bir çözüm arayışı içerisinde olunması gerektiğini vurguladı.
RTÜK Uzmanı Dinser Şahin ise farklı ülkelerdeki izleyiciler üzerinden gerçekleştirdiği araştırmasını "Karşılaştırmalı İzleyici Ölçümleri" adını verdiği tezinde anlattı. Farklı ülkelerdeki izleyicilerin yanı sıra Türkiye'de reyting hesapları üzerinde de bilgiler veren Şahin, "Medya, ateşten bir gömlek karşına almak, irdelemek, içerisinde yer almak güç" dedi.
Panelin son konuşmacı RTÜK Uzmanı Hüseyin Tuğrul Oktay'ın çalışması diğer konuşmacıların tez çalışmasından farklı olarak toplumun merak konusu olan diziler üzerine oldu. Aşk-ı Memnu dizisi üzerinde araştırmalar yaparak tez çalışmasını tamamlayan Oktay, özellikle sosyologlara ve iletişimcilere seslenerek toplumun milli ve manevi değerlerinin diziler üzerinde nasıl kullanıldığını ve izleyicilere, toplum yapısına ne gibi etkileri olduğunu anlattı.
Panel, soru-cevap kısmının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul'un panelistlere teşekkür belgesi vermesiyle sona erdi. - SİVAS