Haberler

Cü'de İlk Kez Organ Nakli Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde ilk kez organ nakli gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde ilk kez organ nakli gerçekleştirildi.

Kangal ilçesinde geçirdiği trafik kazasının ardından beyin ölümü gerçekleşen ve organları ailesi tarafından bağışlanan 24 yaşındaki Ahmet Şenol'dan alınan böbrek, Mehmet Tutaş'a (56) nakledildi.

Genel Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde tedavisi süren hastayı ziyaret eden CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, uzun süredir hazırlıkları yapılan organ nakil merkezinin faaliyete geçtiğini söyledi.

Organ nakliyle sağlık hayatına güzel bir hizmet sunduklarını belirten Kocacık, "Bu güzel sağlık hizmetini sunan ve başarıyı ortaya koyan ameliyat ekibimize teşekkür ediyorum. Hastanemizde daha önce tüp bebek ve yanık merkezi kurulmuştu, bir eksiklikte organ nakliydi. Bunu da tamamlamış olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. İnşallah, gelecek dönemlerde daha güzel sağlık hizmetlerine imza atmayı diliyoruz" dedi.

Ameliyata katılan CÜ Başhakemi Prof. Dr. Gökhan Gökçe ise organ nakil merkezi kurulması için hazırlıklara yaklaşık 1 yıl önce başlanıldığını ifade ederek, merkezdeki ilk organ naklinin 2 gün önce gerçekleştirildiğini kaydetti.

Organ naklini gerçekleştiren ekibe teşekkür eden Gökçe, "Bu bir ekip işi ve bu ekipte bir parça eksik olunca mutlaka bir aksaklık çıkacağını biliyoruz" diye konuştu.

Gökçe, ameliyatın başarılı geçtiğini ve organ nakli yapılan hastanın durumunun iyi olduğunu dile getirdi.

"Başarılı bir ameliyat gerçekleştirdik"

CÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı ve  Organ Nakli Ünitesi Böbrek Nakli Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Mansur Kayataş da hastanenin yaklaşık 3 ay önce Sağlık Bakanlığı tarafından organ nakli merkezi onayını aldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu aşamadan sonra nefroloji kliniği olarak hastalarımızı hazırlamaya başladık. Sivas'ta organ nakil merkezi olmadığı için maalesef buradaki hastalarımız başka bölgelere gidiyorlardı. İlk nakli gerçekleştirdik ve çok başarılı bir ameliyat oldu. Hastamız şu an olağan beklediğimiz şekilde seyrediyor ama bu bir süreç ve bunun devamı da olacaktır. Daha önce başka merkezlerde böbrek nakli olmuş hastaların takipleri bir sorun teşkil ediyordu. Hastalara çok önemli maddi ve manevi sorunlar getiriyordu. Organ nakli merkezi olmamızla daha önce nakil olmuş hastaların takipleri de burada mümkün hale gelebilecektir."

Ameliyat ekibinde yer alan Doç. Dr. Birkan Bozkurt ise çocuklarının organlarını bağışlayan aileye teşekkür etti. Ülke genelinde 25 bin hastanın organ nakli bekleme listesinde bulunduğunu belirten Bozkurt, vatandaşlardan organ bağışına destek olmalarını istedi.

İlk isteği çay oldu

Böbrek nakli yapılan Mehmet Tutaş da 2,5 yıldır böbrek hastası olduğunu ve diyalize girdiğini belirtti.

Organ bağışı yapan aileye ve ameliyatı gerçekleştiren sağlık ekibine teşekkür eden Tutaş, doktorların bir isteği olup olmadığını sorması üzerine çay istedi. Doç. Dr. Birkan Bozkurt, hastaya çay ikramında bulundu.

Kaynak: AA / Yerel
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

Yenidoğan çetesinin yargılandığı davada 5. gün sona erdi! İşte tüm detaylar

Yenidoğan çetesinin yargılandığı davada 5. gün sona erdi! İşte tüm detaylar

title