Haberler

Çözüm Süreci

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, "Her zamankinden daha fazla akla, fikre sahip olmamız gereken bir dönemdeyiz."

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, "Her zamankinden daha fazla akla, fikre sahip olmamız gereken bir dönemdeyiz. Duygusallıklar, aşırı beklentiler ileride kaçınılmaz sorunlara sebep olabilir" dedi. Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu üyeleri, İstanbul Suriçi Grubu Derneği üyeleriyle Barcelo Eresin Topkapı Otel'de bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Arıboğan, süreçle ilgili Türkiye'de var olan endişe ve kaygıları toplamaya çalıştıklarını söyledi.

Siyaset ile toplum arasında moderatör görevi yaptıklarını aktaran Arıboğan, gerçek bir demokrasi için daha fazla gayret edilmesi gerektiğini vurguladı. Arıboğan, dünyanın merkezinin doğuya kaydığını söyleyerek, "Dünyanın ekseni kaydı. Bu süreçte de Türkiye bir adaptasyon süreci geçirecektir. Diğer tüm ülkelerde olduğu gibi bu geçiş sürecinde Türkiye'de de sancılar olacaktır. Bu da doğal olarak Türkiye'yi inciltiyor, rahatsız ediyor" dedi.

Stratejik akla sahip olmanın önemine işaret eden Arıboğan, şöyle devam etti:

"Eğer satranç oynarken 3-4 hamle sonrasında neler olacağını hesaplamazsanız, böyle dönemlerde o erozyonun altında kalmaktan kaçamazsınız. Her zamankinden daha fazla akla, fikre sahip olmamız gereken bir dönemdeyiz. Duygusallıklar, aşırı beklentiler ileride kaçınılmaz sorunlara sebep olabilir. Bir tarafta toplumun fay hatları sağlamlaştırılırken, diğer tarafta da başka fay hatlarında ciddi enerji birikimleri var. Bunu gözlememek mümkün değil. Çok dikkatli gidip, tamponlar oluşturmamız gerekiyor. Türkiye'nin bütünlüğünü sağlayabilmesi için de birçok etnik soruna çözüm araması gerekiyor." Arıboğan, hazırlanan raporların tüm kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı.

"Önümüzde bin yılılk bir barış şansı var"

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Başkan Vekili Mithat Sancar da her kesim ve fikirden insanların en zor konuları bile kavgasız, öfkesiz tartışmaya hazır olduğunu gördüğünü ve çözümün de bu noktadan geçtiğini söyledi.

Önlerinde bin yıllık bir barış şansı olduğunu aktaran Sancar, "Birbirimizin fikrine, inancına, yaşam şekline saygıyı, bir toplum hayatı, hukuk düzeni kurmayı başarmalıyız. Burada bulunanların bu yönde önemli katkılar yapacağına inancım var" diye konuştu.

Grup Sekreteri Levent Korkut ise süreç içerisinde kendilerinin geçici bir mekanizma olduğunu aktardı. Dünyanın bir dönüşümden geçtiğine dikkati çeken Korkut, "Türkiye'nin en büyük dönüşümlerinden bir tanesi, on yıllardır hakim olan vesayetçi bir devlet anlayışı son buluyor. Bunun son bulmasıyla sivil olanın öne çıktığı, önde olması gerektiği bir yöne doğru gidiyoruz. Buna giderken de siyaset ve siyaset ile toplum ilişkileri de değişmek zorunda. Pasif olan vatandaşın daha aktif ve olayları tartışabilir hale gelmesi, birlikte hareket edebilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Sürecin fırsat ve riskler bütününden oluştuğuna işaret eden Korkut, "Geçmişin sorunları, toplum ilişkileri, yukarıdan şekillendirilen sistemler nedeniyle oldukça ciddi zararlar vermiş. Şu an toplumu gözlemlediğimizde, farklılıkların birbirleriyle ilişkileri hiç de sağlıklı değil. Bu ilişkileri daha da sağlıklı hale getirmemiz gerekiyor" dedi.

Korkut, halkın desteklemediği hiçbir şeyin başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını aktararak, en önemli değerin halkın konuşup tartışması olduğunu anlattı.

Grup üyesi Mustafa Armağan da Türkiye'nin farklılıklardan oluştuğunu söyledi. Hiç kimsenin tek başına kaldığında Türkiye tadı vermediğini söyleyen Armağan, "Ancak bir araya gelirsek, birlikte olursak ve birleşirsek Türkiye tadı oluşuyor. Bu tadı tatmamıza engel olanlar, engel olmak isteyenler aramıza nifak tohumu soktular. Bu mikrobu şimdiye kadar afiyetle yedik" dedi. Grup üyesi Hülya Koçyiğit de bu ülkedeki herkesin barışı doyasıya yaşamasını, kardeşlik ve yarınlar için duaların kabul olmasını istedi. Türkiye'de herkesin barış istediğinden emin olduğunu dile getiren Koçyiğit, "İnşallah, barış bir gün hepimize nasip olacak. Sadece bu alanda görevli olanların çalışması değil, bu ülkede herkesin bunu hissetmesi gerekiyor" dedi.

Grup üyesi Ali Bayramoğlu ise 55 gün önce çıktıkları bu yolda artık ortak tespitleri olduğunu söyledi. Türkiye'nin, cumhuriyet tarihinin en kritik aşamasında bulunduğunu vurgulayan Bayramoğlu, ülkenin kendini yeniden demokratik olarak kurma aşamasında olduğunu kaydetti. Toplantı, davetlilerin görüşlerini ifade etmesiyle son buldu. - İstanbul

Kaynak: AA / Yerel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Şahıs, kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

19 ilimizde eğitime kar engeli

19 ilimizde eğitime kar engeli

Saadet Partisi'nde yeni genel başkan Mahmut Arıkan

Saadet'te Karamollaoğlu dönemi sona erdi! İşte yeni genel başkan

title