Haberler

Çorum Nohutu İlaç Sanayine Kazandırılacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Çorum milletvekili adayı İlksen Ceritoğlu, Çorum’da üretilen nohutların posasından ilaç ve gıda maddesi üretimi proje hazırladıklarını açıkladı.

AK Parti Çorum milletvekili adayı İlksen Ceritoğlu, Çorum'da üretilen nohutların posasından ilaç ve gıda maddesi üretimi proje hazırladıklarını açıkladı.

AK Parti Çorum milletvekili adayı İlsen Ceritoğlu, seçim çalışmaları kapsamında Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan'ı ziyaret etti. Ceritoğlu, burada Hitit Üniversitesi ile birlikte üzerinde çalıştıkları proje hakkında açıklamalarda bulundu.

Hitit Üniversitesi birlikte yapacakları AR-GE çalışmalarının temel amacının ithal edilen gıda katkı maddeleri arasında yer alan 'L-Cysteine'nin bitkisel kaynaklı olması hedeflediklerini ve yüzde 100 yerli üretim haline getirerek, çürümeye yüz tutmuş bitkilere değer katmak olduğunu açıklayan Ceritoğlu, "Bizim yapacağımız çalışma ile Çorum'da üretilen nohutların posasından ilaç ve gıda üretimi yapılacak. Organik bir üretim olacağı için kimyasal bir madde olmayacak, kanserojen madde de içermeyecek. Çorum nohutuna değer katacağız. İlaç sanayine kazandıracağız" dedi.

'L-Cysteine' günümüzde kullanım alanı giderek önem kazanan aminoasitler içinde yer aldığını dile getiren Ceritoğlu, "Bu aminoasitler genel olarak, tüy, et, süt ürünleri, kıl, jelatin vb. hayvansal kaynaklardan üretilmektedir. Kullanım yerleri arasında, kozmetik, ilaç, gıda sanayi, tıbbi analizler ve biyolojik gübre türevleri yer alır. Gıda sanayisinde en çok ekmek başta olmak üzere unlu gıdalar gibi fırıncılık ürünlerde kullanılmaktadır. Günümüzde giderek artan pazarda, coğrafi dağılım göz önüne alındığında ülkemizde, Ortadoğu ve Güney ülkelerde, helal gıda sertifikası söz konusu olmakla, L-Cysteine hammaddesi kaynağı da önem kazanmıştır. L-Cysteine ve türevlerinin üretimi sırasında farklı metotlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu anlamda bitkisel kaynaklı üretim öne çıkmaktadır" diye konuştu.

Projeyle çürümeye yüz tutan bitkilere değer katacaklarını anlatan Ceritoğlu, "Hitit Üniversitesi ile AR-GE çalışmalarımızın temel amacı ithal edilen gıda katkı maddeleri arasında yer alan L-Cysteine'nin bitkisel kaynaklı olmasını ve yüzde 100 yerli üretim haline getirmek ve atıl olarak yani çürümeye yüz tutmuş bitkilere de değer katabilmektir Bilindiği üzere, mikroorganizmalar, yüz yıllardır aminoasit, enzimler vb. gibi pek çok yapı taşının elde edilmesinde kullanılmıştır. Çalışmamızda, çeşitli suşlar ile vejeteryan fermantasyonu uygulayarak, L-Cysteine elde etmeyi planlamaktayız. Bu amaçla kaynak olarak, proteinden zengin, üretimi sırasında girdisi az olup çürümeye yüz tutmuş, piyasa da satışı mümkün olmayacak kalitedeki bitkiler kaynak olarak kullanılabilecektir. Mahsulü bol olan nohut, kırmızı biber, buğday, yulaf, soğan, sarımsak ve benzeri bitkilerden denemelerle en çok verim alabileceğimizden faydalanmayı hedeflemekteyiz. Proje çalışmalarımız çürütme ve fermantasyon sonucu oluşan fermantasyon ürünlerinin ekstraksiyonu, tanımlanması ve saflaştırılması ile devam edecektir. İkinci etap çalışmamız bitkisel kaynaktan elde edilen L-cystine den ilaç hammaddesi olan Acetylcystein elde etmektir" dedi. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran ifadeler: Milletvekilleri bile beni arardı

Çete lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran ifadeler

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

title