Çorum Müsiad'tan "Zekat" Konulu Konferans
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Çorum Şubesi tarafından “Zekat” konulu konferans düzenlendi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Çorum Şubesi tarafından "Zekat" konulu konferans düzenlendi. İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansı MÜSİAD Çorum Şube Başkanı M. Ahmed Köksal, AK Parti Çorum İl Başkanı Rumi Bekiroğlu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yaşar Anaç ve MÜSİAD üyeleri izledi.
Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Türkiye'de yoksullukla mücadelenin panzehirinin zekat olduğunu, ancak bu müessesenin ihmal edildiğini ve insanların vicdanlarına bırakıldığını söyledi.
İslamiyet'in insanın yaşamak için neye muhtaç ise onun sağlanmasını istediğini belirten Karaman, ihtiyaçların karşılanması noktasında da tek bir yol göstermediğini ifade ederek, "Devlet vergi toplasın. Bu vergilerden mağdur birey veya ailelerin ihtiyacını karşılasın demiyor. Devleti son kapı olarak gösteriyor. Devlet'ten önce infak yada nafaka ile zekat var. İnsan aileden meydana geliyor. Kişi öldükten sonra mirası kimlere kalacaksa ölmeden önce bu kişinin ihtiyaçlarını mirası kalacak kişiler karşılamakla yükümlüdürler. Bu bir vazifedir" dedi.
Fakirlikle mücadelenin en önemli kapılarından birisinin de zekat müessesesi olduğunu vurgulayan Karaman, "Ancak bu müessese ihmal ediliyor. İstanbul'da 30 yıl önce zekat konusunda bir araştırma yapılıyor. Bu müessese tam manasıyla işletildiğinde ülkedeki tüm yoksulların ihtiyaçlarının karşılanacağı ortaya çıkıyor. 30 yıl önce böyle şimdi de aynıdır. Zekat müessessi tam manasıyla işletilir ve uygulanırsa yaşanan sorunlarda çözüme kavuşur. Türkiye'de zekat insanların vicdanlarına bırakılmış. Zekat bir kısım çevrelerin lanse ettiği gibi sadaka değildir. Bu ilahı kanun gereği bir vergidir. Türkiye'de bu sistem ihmal ediliyor. İnsanlar gereğini yerine getirmiyor. Devlet zekat toplamadığı için müeyyidesi de ahrete kalıyor. Ahrette hesaba çekilmeden biz dünyada kendimizi hesaba çekmeliyiz. Bir ülkede nafaka, infak veya zekat sistemleri ne kadar iyi işletilirse her alanda yaşanan sorunların üstesinden daha rahat gelinir." ifadelerini kullandı.
İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının zekat veya nafaka sistemi ile karşılanamadığında son olarak devletin üçüncü kapı olarak devreye girdiğini anlatan Karaman, nafaka veya zekatla ihtiyaçları karşılanamayan muhtaçlara devlet tarafından maaş bağlandığını kaydetti.
"İSMEN MÜSLÜMANLARIN YAPTIKLARI YANLIŞLAR DİNE ZARAR VERİYOR"
Konferansta bazı konularda duyduğu rahatsızlıkları da dile getiren İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman, ismen Müslümanların yaptıkları yanlışlar ve hataların hem İslamiyet'e hem de inançlı insanlara büyük zarar verdiğini söyledi. Yanlışların acemilik veya bilgisizlikten değil hainlikten kaynakladığını dile getiren Karaman, "Bakıyorsunuz sözde inançlı insanlar bir takım girişimlerde bulunuyor. Sonra İslamiyet ve Müslümanlar farklı argümanlarla anılıyor.
Bir de çocuklarımız ve torunlarımız var. Okul çağına kadar bunlar nasıl eğitilecek. Eskiden mahallelerde herkes birbirini tanırdı. Bir otokontrol sistemi vardı. Bir çocuğu tüm mahalle sahiplenirdi. Oyun vardı. Reeldi. Hayali şeylerin peşinde koşulmazdı. Çocuklar beden ve ruh sağlığı olmak üzere her yönden iyi yetiştiriliyordu" diye konuştu. - ÇORUM