Haberler

Çorum'daki Ayçiçeği Üreticilerinin Sorunları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, "Ayçiçeği üreticilerinin mağduriyetiyle ilgili çalışma yapılması hem tarımsal üretim bakımından hem de kırsal göçün önlenmesi bakımından önem arz etmektedir" dedi.

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, "Ayçiçeği üreticilerinin mağduriyetiyle ilgili çalışma yapılması hem tarımsal üretim bakımından hem de kırsal göçün önlenmesi bakımından önem arz etmektedir" dedi.

Sayan, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin bitkisel yağ hammadesinin yüzde 50'den fazlasını, ayçiçeği bitkisi tarafından karşılandığını belirtti.

Çorum'da da önemli oranda ayçiçeği ekimi yapıldığını ifade eden Sayan, ayçiçeğinin hem sıvı yağ hem de margarin sanayisinde kullanıldığı gibi küspesinin de hayvan yemi olarak değerlendirildiğine dikkati çekti.

Geçen yıl Çorum genelinde 178 bin 300 dekar alanda ayçiçeği ekimi yapıldığını ve toplam 51 bin 36 ton üretimin gerçekleştirildiğini dile getiren Sayan, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimizin yaklaşık yüzde 50'sinin ayçiçeği ekimi yaptığı gözlenmiştir. Geçen yıl ayçiçeği ortalama kilogram fiyatının 1,5 lira civarında olup, tüccarlar ve Karadenizbirlik tarafından alınmıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca da kilogramı için 24 kuruş destekleme yapılmıştır. Geçen yılki ayçiçeği kilogram fiyatı ve destekleme ödemesi çiftçimize çok cazip gelmiş ve bu nedenle 2013 yılı ekim alanı bir hayli artmıştır. 2013 yılı ekim alanının 211 bin 448 dekar olmasına karşın bu yılki rekoltenin bir hayli düşük gerçekleşeceği beklenmektedir. 2013 yılı destekleme kilogram fiyatı 24 kuruş olarak aynı kalmış, bu yılki hasat başlangıcındaki alım fiyatları ise ortalama kilogram başına 70-80 kuruş civarında olduğu tespit edilmiştir."

Çiftçilerin geçen yıl ertelenen borçlarını, bu yıl ektiği buğday ve ayçiçeği ile ödemeyi düşündüklerini ancak 2013 yılı buğday veriminin ve kalitesinin düşük olduğunu dile getiren Sayan, "Buğdaydan beklediği neticeyi alamayan çiftçimiz ümidini ayçiçeğine bağlamış ancak yağışların yetersizliği ile dekara verimi geçen yılki miktarı bulamayacağı gibi fiyatların da şuan geçen yılki fiyatların yarısı seviyesinde seyrettiği gözlenmektedir. Bu durum karşısında üreticilerin bırakın ertelenen borçları ödemeyi, ekiliş maliyetini dahi elde edemeyecek duruma düşmüştür" ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin bu konuda mağdur olduğunu kaydeden Sayan, mağduriyetlerin giderilmesi için çeşitli önlemler alınması gerektiğini savundu.

Karadenizbirlik'in devreye girmesi, enerji maliyetlerinin gözden geçirilmesi, kuraklıktan dolayı yaşanan mağduriyetlerin tespitinin biran önce yapılması ve mazot, gübre, tohum fiyatlarının aşağı çekilmesi konusunda çalışma yapılması gerektiğini dile getiren Sayan, "Ayçiçeği üreticilerinin mağduriyetiyle ilgili çalışma yapılması hem tarımsal üretim bakımından hem de kırsal göçün önlenmesi bakımından önem arz etmektedir" dedi. - Çorum

Kaynak: AA / Yerel
title
Close