Haberler

Çocuklarda Hırıltılı Solunuma Dikkat

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bronşlarda meydana gelen kronik ve iltihabi hastalık olan astımın, çocuklarda en sık görülen belirtisinin hırıltılı solunum olduğu bildirildi Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan: "Karadeniz Bölgesi'nde neredeyse her 10 çocuktan birinde astım görülüyor"

FİKRET DELAL - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerjisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Orhan,  astımın çocuklarda en çok sık görülen kronik hastalıklardan birisi olduğunu söyledi.

Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, astımın klinik bir hastalık olduğunu belirterek, "Çoğu çocuklarda başladıktan itibaren ömür boyu devam eden bir hastalık. Aralıklı olarak nefes darlığı, hırıltı, kuru öksürük ve göğüste sıkışma gibi şikayetlerle kendini belli ediyor. Bazı tetikleyicilerle karşılaştıktan sonra belirtiler ortaya çıkıyor. Özellikle nezle, grip gibi viral enfeksiyonlar şikayetlerin başlatıcısı oluyor. Hava kirliliği, kimyasallar, stres, çok yoğun ağır egzersizler de şikayetleri başlatabilir" dedi.

Şikayetlerin aralıklı olmasının da astımın belirtileri arasında yer aldığını ifade eden Orhan, "Her gün şikayet beklemeyiz. Oluyorsa çocuk ya kontrol altına değil ya da çok ağır astımdır. Kontrol altına alınması son derece kolaydır ancak tedavide sabır ve düzenli takip gerektirir. Çocuklar ve erişkinler kurallara uyduğu sürece hasta olsalar bile normal yaşantılarına devam ederler. Yaşına uygun bütün aktivitelerini yapabilirler. Çoğu zaman herhangi bir sorunla karşılaşmazlar. Bazı hastaların kontrolü zordur ancak bu tür hastalarımızın sayısı azdır" diye konuştu.

-" Karadeniz Bölgesi'nde daha sık görülüyor"

Astımın Karadeniz Bölgesi'nde daha sık görüldüğünü ifade eden Orhan, şöyle devam etti:

"Bunda hava şartlarının, alerjen duyarlılığının etkisi olabilir. Türkiye'de bölgeler arasında yapılan çalışmalara baktığımızda Karadeniz Bölgesi alerjik insanların daha fazla yaşadığı bir bölge. Özellikle ev içi alerjenler, ev tozu akarları bu bölgede çok yoğun problem oluşturuyor. Bunun da etkisi olabilir. İklimin de çok ciddi etkisi var diye düşünüyorum. Sürekli ılıman iklim viral enfeksiyonların daha sık olmasına ve sürekli olarak da çocukların bu ajanlarla karşılaşmasına yol açıyor. Bunlar bu bölgede daha sık olmasını açıklayabilir."

Orhan, sigaranın astımın tetikleyici sebepleri arasında olduğunu belirterek, "Astımın birçok türü var. Sigara bazı astım türlerinin başlatıcısı olabilir. O yüzden sigaradan durabildiğimiz kadar uzak durmalıyız. Sigara içilmeyecek ancak pasif sigara içiciliği de önemli sorun. Çocuklarımızı mutlaka bundan korumamız lazım" diye konuştu. - Rize

Kaynak: AA / Yerel
title
Close