Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Bebeğin vücudunda dikkat çeken izler var! Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki Elif bebeğin annesi tutuklandı

Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki bebeğin annesi tutuklandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Doğan: ''Yapılan araştırmalar, çocuklarda görülen birçok kronik hastalığın ağız ve diş bakımındaki eksikliklerden kaynaklandığını ortaya koyuyor''

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Dişleri Uzmanı) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Doğan, yapılan araştırmaların, çocuklarda görülen birçok kronik hastalığın ağız ve diş bakımındaki eksikliklerden kaynaklandığını ifade etti.

ÇÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Prof. Dr. Doğan, başka hastalıklara davetiye çıkarmamak için ağız ve diş bakımına önem verilmesi, özellikle çocukluk çağında başlaması gereken diş bakımının geciktirilmemesi gerektiğini belirtti.

Çocukluk dönemindeki diş bakımının, çocuğun süt ve sürekli dişlerinin gelişimi için çok önemli olduğunu bildiren Doğan, şunları kaydetti:

"Çocukların sağlıklı bir şekilde çiğnemek, konuşmak ve güzel bir gülümsemeye sahip olmaları için güçlü ve sağlıklı dişlere ihtiyaçları var. Yapılan araştırmalar, çocuklarda görülen birçok kronik hastalığın ağız ve diş bakımındaki eksikliklerden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Diş çürüklerinden korunmanın en kolay yolu dişleri fırçalamak. Çocuklarda ağız bakımı, diş fırçası ve diş macunu ile yapılıyor. Diş ipi ve gargaralar gibi yardımcı bakım materyallerinin kullanımının ise sıklıkla daimi dişlenme dönemi ile başlaması gerekiyor. Dişlerimizi yemeklerden hemen sonra değil, bir süre sonra ve mutlaka gece yatmadan fırçalanmalı. Diş ipi de günde sadece bir kez yatmadan önce kullanılmalı."

Doğan, diş fırçalama işlemine çocuğun ilk dişinin sürmesi ile başlamak gerektiğini, ancak ilk süren dişlerin diş fırçası ile temizlenmesinin zor olduğunu, bunun için temiz bir parça bez veya özel olarak üretilen bebek fırçaları kullanılması gerektiğini kaydetti.

Diş fırçalamanın çocuk tarafından içselleştirilmesi ve benimsenmesi için en büyük görevin, önce ebeveynlere düştüğünü belirten Doğan, "Çocuk mutlaka ebeveynlerini diş fırçalarken görmeli. Ayrıca ebeveynler de, çocuklar dişlerini fırçalarken onların yanında bulunmalı ve en az 7-8 yaşlarına kadar çocuklarına diş fırçalama konusunda yardım etmelidir" ifadeleri kullandı. - Adana

Kaynak: AA / Yerel
title