Çocuklara Sağlıklı Bir Yaz Tatili İçin Öneriler
Yaz döneminde ebeveynler çocuklarının tatilini mümkün olduğu kadar eğlenceli ve sorunsuz geçirmesini istiyor.
Yaz döneminde ebeveynler çocuklarının tatilini mümkün olduğu kadar eğlenceli ve sorunsuz geçirmesini istiyor. Ancak yaz aylarında sıcak havalardan dolayı vücudun daha fazla sıvı kaybetmesi, mide sorunları, havuzdan kapılan enfeksiyonlar, güneş çarpması veya yanığı gibi pek çok faktör çocukları sağlık sorunlarına karşı daha savunmasız bir hale getirebiliyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Murat Çağlar, ebeveynlere çocuklarını tüm bu risklerden uzak tutabilmesi için alınabilecek basit önlemleri anlattı.
Sıcak havanın etkisiyle daha fazla terleyen çocukların sıvı kaybettiğini, dolayısıyla da su ihtiyaçlarının arttığını ifade eden Dr. Çağlar, bebeklerin susuzluklarını ifade edemediğini hatırlatarak onlara öğün aralarında mutlaka su teklif edilmesi gerektiğini kaydetti. Yaz aylarında çocukları giydirirken kıyafet seçiminde dikkatli olmak gerektiğini söyleyen Dr. Çağlar, "İnce, pamuklu, bol ve açık renkli giysiler tercih edilmeli. Çünkü kalın ve sıkı giysiler isilik, pişik, mantar oluşumuna katkıda bulunuyor. Bu tip sorunlardan korunmak için kıyafet seçiminin yanı sıra çocukların her gün, gerektiğinde ise günde birkaç defa ılık suyla duş aldırılması önem taşıyor" dedi.
"Güneşe çıkacağı saatlere dikkat edin"
Kemik sağlığı ve bağışıklığın kuvvetlenmesinde büyük rol oynayan D vitamininin en büyük kaynağının güneş olduğunu belirten Dr. Murat Çağlar, güneş ışınlarının faydalarının yanı sıra verebileceği zararları da şu sözlerle dile getirdi;
"Kanserojen etkisi olan güneş ışınları ciltte lekelenme ve erken yaşlanma gibi sorunlara sebep oluyor. Bu nedenle çocukların 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkarılmaması, çıktığındaki zaman dilimi ise 15 dakikayla başlatılıp yavaş yavaş artırılması gerekiyor. Deniz kenarında gölgede otururken ve denizde geçirilen süreçte de güneşe maruz kaldıklarının unutulmaması önem taşıyor."
"Kremi, şapka ve gözlüğü unutmayın"
Çocukları güneşe çıkartmadan 20 dakika önce en az 30 faktör UV koruyucu krem sürülmesi gerektiğini, bu kremlerin etkisinin 3-4 saat sürdüğünü ifade eden Dr. Çağlar, bebeklerde ve açık tenli çocuklarda 50 faktör krem tercih edilmesini önerdi. Dr. Çağlar, şapka ve UV korumalı güneş gözlüğü kullanılmasına da özen göstermek gerektiğini vurguladı.
"Açıkta satılan gıdaları tüketmeyin"
Açıkta satılan gıdaların tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Murat Çağlar, "Yazın sütlü, yumurtalı ve tavuklu besinler çok daha kısa sürede ve kolaylıkla bozulabiliyor. Bu nedenle bu tip yiyecekleri dış ortamda bekletmeden hızlı bir şekilde tüketmek önem taşıyor. Ayrıca açıkta satılan gıdalar ve açık büfelerde uzun süre sıcakta bekleyen yiyecekler de mikrop üremesi için uygun bir ortam haline geliyor. Aslında faydalı bir besin olan ve çocukların en sevdiği yiyeceklerin başında gelen dondurma, uygun şartlarda saklanmadığında besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Bu nedenle emin olunmayan yerlerden çocuklara kesinlikle dondurma alınmaması gerekiyor" diye konuştu.
Acıbadem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Murat Çağlar, "Hijyen tedbirleri alınsa da havuzlardan hepatit A, cilt mantarı, üriner enfeksiyon, dış kulak yolu enfeksiyonu, konjonktivit, ishal gibi hastalıkların bulaşması mümkün. Bu nedenle eğer seçim şansı varsa denizin tercih edilmesi öneriliyor. Bu tip sağlık sorunlarından çocukları korumak için deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş aldırmak, havuza sokmadan önce ayaklarını mantara karşı özel solüsyonlu sularla yıkamak, yüzücü gözlüğü ve kulak tıpası kullandırmak gerekiyor" şeklinde konuştu. - KAYSERİ