Cns Operatörlüğü Kursiyerlerine Sertifikaları Verildi
Karabük Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi ve İş-kur Karabük İl Müdürlüğü İşbiriliği ile Düzenlenen "Cns Operatörlüğü" Kursunun Sona Ermesi ile Kursiyerlere Sertifika Verme Töreni Düzenlendi
Karabük Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi ve İş-Kur Karabük İl Müdürlüğü işbiriliği ile düzenlenen "CNS Operatörlüğü" kursunun sona ermesi ile kursiyerlere sertifika verme töreni düzenlendi Karabük Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen törene Vali Can Direkçi, Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Burhanetin Üysal, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Soykök, İş-Kur il Müdürü Feridun Karataş, Orman İşletme Müdürü Ahmet Ünver ve kursiyerler katıldılar. CNC operatörlüğü kursunun başarı ile bitiren kursiyerlere sertifika töreni öncesi bir konuşma yapan İş- Kur İl Müdürü Ferudun Karataş, "İş-Kur İl Müdürlüğü olarak iş gücü piyasasanın ihtiyaçları doğrultusunda yapmış olduğumuz çalışmalar her yıl olduğu gibi bu yılda devam etmektedir. 2007 yılı içerisinde eski hükümlülerimize, özürlülere yönelik çalışmalarımızın yanısıra yine kurum kaynaklarından mobilya üretimi konusunda çalışmalar yaptık" dedi.
CNS operatörlüğü kursunda başarılı olan kursiyerlerin yönemizdeki sanayicelerin kendi tezgahlarında çalıştırmasını ve başka şehirlere kaptırılmamasını isteyen Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Burhanettin Uysal ise, "Hepimizin bildiği gibi çağımız artık bilim ve teknoloji çağıdır. Eskiden hammadde ve insan kayankları güç olarak karşımıza çıkarken, bugün artım bilimin doğrudan bir güç haline dönüştüğünü açık bir şekilde görmekteyiz. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler sadece ekonomi ve sanayi alanlarını değil, hayatımızın her alanını hızlı bir şekilde değiştirmeye başlamıştır. Artık ülkeler arasındaki veya firmalar arasındaki rebaket şartları ürün rekabiteniden daha çok teknolojik rekabete dönüşmüştür. Eksikeden rekabet için, doğal hammade kaynaklarının bolluğu, ucuz işçilik gibi faktörler ön plalana çıkarken, gönümüzde ise bunlardan daha önemlisi hammaddeyi işleyerek ve insan kas güçüne ihtiyaç duymayan ileri üretim teknolojileri belirleyici olmaya başlamıştır. Uzay nükler teknoloji ulusal hedefimiz haline dönüştürülmektedir. İşte bu kapsamda, Türkiye İş Kurumu, Karabük İl Müdürlüğü ile birlikte düzenlemiş bulunduğumuz CNC operatörlüğü kursunda 19 gencimiz bu eğitimi başarmıştır. Bur gençler çağın vazgeçilmezi olan bilgisayarlarda her türlü parça ve malzemenin bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak modelini çizebilmekte ve ardında bu bilgileri torna ve frezenin bilgisayarlısı olan CNC tezgahlarına aktarıp ürütebilmektedir. Bu tezgahlar 1 mikron mertebesinde hassas üretim yapabilmekte ve normal tezgahlara göre 10 kat daha hızlı çalışabilmektedir. Ayrıca üretilen tüm ürünler birbirinin aynısı olmaktadır. Günümüzde artık bu tezgahları kullanmadan üretim yapanların diğereriyle rabekat şansı kalmamıştır. Bu konuda yöremizdeki sanayicilere, hem bu tezgahları kullanmaları konusunda, hem de bu konuda yetiştirdiğimiz bu iş gücünü başka şehirlere kaptırdana burada istihdam etmelerini tavsiye ederiz" diye kaydetti. İstihdamın korunması, geliştirilmesi ve işsizliğin önlenmesi en önemli sorumlulukları arasından yer aldığını ifade eden Karabük Valisi Can Direçi ise şunları söyledi:
"İş gücünü yetiştirmek bu amaçla mesleki eğitim işgücü programları geliştirmek ve uygulamak büyük önem arzetmektedir. Bununla ilgilide değişik kamu kurumlari ile üniversitemizi ile sivil toplum kuruluşlarımızla Karabük ilinde bugüne kadar bu yolda önemli çalışmalar yaptığını görüyoruz. Hepimiz biliyoruz ki, bir tarafdan işsizlikten dem vuruyoruz, işsizlik oranın yüksekliğinden bahsediyoruz, diğer taraftanda bir çok sektörde yetişmiş elaman sıkıntısının çekildiğinide hep beraber izliyoruz. Bunun için insanlarımızı sıradanlıktan kurtarmak gerekiyor. Bunun için eğitmek gerekiyor, bir beceri kazandırmak gerekiyor. Binlerce gencimiz üniversiteden mezun oluyorlar ama maalesef iş bulmakta zorlanıyorlar. Yani bizim iş gücümüz, iş gücü piyasamızla yeterincede örtüşmüyor. Dolasıyla bu doğrultuda, üniversitelerimize çok büyük görevler düşüyor. Üniversitelerimiz akadamemik programlarını mutlaka piyasa ile bütünleşerek geliştirmeli ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu elaman sıkıntısı giderecek tedbirleri mutlaka almalılar. Bizler, Milli Eğitim Bakanlığımızın, Halk Eğitim Müdürlükleri vasıtası ile, Çıraklık Mesleki Eğitim merkezlerinin kurmuş olduğu eğitim merkezleri ve İş-Kur'un, Çalışma ve Sosyal Bakanlığımızın sunmuş olduğu imkanlarla bu iş gücü piyasasının ihtiyaç duyulan elaman sıkıntısını gidermeye çalışıyoruz. Ama bu da çok sınırlı oluyor. Üniversitelerimiz süratle devreye girmemilerdir. İşte Karabük Üniversitesi bu yönde önemli çalışmalar yapıyor. Özellikle üniversitemizin kurumsallaşma süreci içeriside bundan önceki dönemlerde Teknik Eğitim Fakültemizin çok değerli eğitim görevlileri yapmış olduğu katkıyı artık rektörlük olarakta inşallah en üst düzeyde göstereceklerine hiç bir şüpemiz yoktur. Karabük'te önemli bir istihdam alanıda mevcuttur. Görüyoruz ki bir çok haddehanemizde, bir çok sanayi tesisimizde özellikle usta eksikliğinin son derece üst düzeyde hissetildiğini hep birlikte değerlendiriyoruz. Ama buna yönelik tedbirleride suratle almamız gerektiğini asla unutmamalıyız. İş-Kur'un yapmış olduğu bu tür çalışmalarda önemli bir gelir imkanıda sağlanıyor katılan kursiyerlere, bir miktar ücretle veriliyor, sigorta imkanlarıda sağlanıyor. Katılar kursiyerlerimizin yüzde 50'si de istihdam garantisi altında oluyor. Buda büyük bir alandır. Bundan sonraki süreçte bu tür kurslara gençlerimizin daha çok fazla ilgi göstermesini bekliyorum." Yapılan konuşmaların ardından Vali Can Direkçi ve Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer'e kursiyerlerin kendilerinin yapmış olduğu birer Atatürk maskı hediye edildi. Ardından kursiyerlere sertifikaları törene katılanlar tarafından tek tek verildi.
(YE-ET-Y) 22.05.2008 18:30 TSİ