Çka'dan Berdan Cıvata'nın Rekabet Gücüne Büyük Katkı
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, pazarda kalabilme, rekabet etme ve bu rekabet edebilme de üstün çıkmanın yolunun inovasyon (yenilikçilik) olduğunu belirterek, "Bu nedenle firmaların, rekabet güçlerini artıracak"...
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, pazarda kalabilme, rekabet etme ve bu rekabet edebilme de üstün çıkmanın yolunun inovasyon (yenilikçilik) olduğunu belirterek, "Bu nedenle firmaların, rekabet güçlerini artıracak projelerine destek sağlıyoruz" dedi.
Şarbak, Mersin- Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde her türlü yüksek mukavemetli cıvata, somun ve saplama üretiminin yanı sıra rüzgar enerji santralleri için bağlantı elemanları üreten sektörünün öncü firmalarından Berdan Cıvata Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi'yi ziyaret ederek, ÇKA desteği ile gerçekleştirdikleri projelerdeki başarılarından dolayı kutladı.
REKABET GÜCÜ VE YENİLİK
Şarbak, buradaki konuşmasında, Berdan Cıvata Sanayi'nin, ÇKA desteğiyle kurduğu tam otomatik ısıl işlem tesisinin deneme üretimini tamamlayarak devreye alındığını anımsattı. Şarbak, ÇKA olarak, firmaların rekabet güçlerini artırıcı, yenilikçi projelerine destek verdiklerini belirterek, "Bu seneki programımız rekabet gücü+ yenilik olacaktır. Yani biz destek vereceğimiz projelerde bir yenilik arıyoruz. Projeyi firmalar kendileri hazırlıyorlar. Biz bunu teşvik için, projenin maliyetinin belli bir kısmını karşılıyoruz. Karşılıksız belirli miktarda bir destek veriyoruz. Yeter ki bu firma gerek Türkiye'de gerekse dünyada rekabetçi bir yapıya kavuşsun" dedi.
BAŞKALARININ YAPAMADIKLARINI YAPIYORLAR
Günümüzde artık daha ucuz, daha kaliteli, daha fonksiyonel üretim yapanların rekabet gücünün daha fazla olduğunu vurgulayan Şarbak, "Şuan da Berdan Cıvata 'da yapılan şey bu. Bir kilo daldırma galvanizi başkaları yetmiş kuruşa yaparken, Berdan Cıvata seksen kuruşa yapıyor ve buna rağmen Berdan Cıvata'yı tercih ediyorlar. Niye? Daha kaliteli yaptığı için. Berdan Cıvata' da başkalarının yapamadığı çok özel cıvatalar üretilebiliyor. Bunu yapabilen çok az sayıda firma var" diye konuştu.
Şarbak, rekabetçi ürün üretenlerin bölge ve ülke ekonomisine katkılarına da dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Kaliteli üretirsen satarsın, satarsan daha fazla üretim yaparsın, daha fazla üretim yaparsan da daha fazla istihdam yaratırsın, daha fazla büyürsün İşte bizim istediğimiz budur. Biz bölge insanına iş olsun istiyoruz. Bölgenin firmaları rekabetçi yapıya kavuşsun, avantajlı olsunlar istiyoruz. Bunlar olmadığı takdirde zaten bölgenin kalkınması mümkün değil. Biz bölgemizin daha hızlı kalkınması için daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde kalkınması için destek programları uyguluyoruz. Yılda yaklaşık yüz civarında projelere bu şekildeki destek veriyoruz."
BERDAN CIVATA ÜSTÜNLÜK SAĞLADI
Destekledikleri projeler sayesinde firmaların rakiplerine karşı üstünlük sağladığı yorumunda bulunan Şarbak, "Düşünün ki Berdan Cıvata gibi 100 tane daha firmanın projesi destekleniyor. Bu sayede bu firmalar rekabetçi güce kavuşuyor. Bunun bölgeye ekonomik katkısı oldukça fazla" diye konuştu.
Berdan Cıvata Sanayi'nin projesinin son derece yenilikçi olduğunu ifade eden Şarbak, şöyle devam etti:
"Bakın sadece bu firmamızda 170 kişi çalışıyor, ihracat yapıyor. Bu firma vergi ödüyor, sigorta primi ödüyor. Yani siz rüzgar santrali kuruyorsunuz, cıvatasını bulamazsanız ne olur? Yapamazsınız. veya öyle bir proje bulursunuz, dışarıya bağımlı kalırsınız. Öyle bir cıvata yaparsınız, 30 yıl sonra onları sökmek zorunda kalırsınız. Ama burada 50 yıllık yapabiliyorsak ne olur? Santralin ekonomik ömrünü 50 yıla çıkarmış oluruz. Şuanda Berdan Cıvata ülkemizdeki otuz cıvata fabrikası arasından ilk beşte yer alıyor. Bu bölgemiz açısından çok önemli."
Berdan Cıvata Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi ise, ÇKA desteği ile gerçekleştirdikleri proje hakkında bilgi verirken, kurdukları Çevre Dostu Daldırma Galvaniz tesisi ve tam otomatik ısıl işlem tesislerindeki üretimle bölgedeki demir çelik sanayicisine yeni bir hizmet daha sunmuş olduklarını bildirdi. Şemsi, ısıl işlem tesisinde, otomotiv, makine ve benzeri sektörlerdeki yedek parça üreticilerinin 2,5 kiloya kadar ağırlıktaki makina parçalarının sertleştirilmesi konusunda Türkiye'nin bu sektördeki en zengin test laboratuarlarının da desteğini alarak hizmet verdiklerini kaydetti. - ADANA