Çka 2014 Yılı Mali Destek Programı Açıklandı
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2014 Yılı Mali Destek Programı açıklandı.
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2014 Yılı Mali Destek Programı açıklandı. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 3 ayrı destek programı için ayrılan 40 milyon liralık kaynağın,düşüncesini gerçeğe dönüştürmek isteyenleri beklediğini söyledi.
2006 yılında kurulan ve 2008 yılından bu yana fiili destek programlarına başlayarak bugüne kadar 539 projeye 152 milyon lira destek sağlayan ÇKA, 2014 yılı için proje tekliflerini Adana ve Mersinli girişimcilere ilan etti. Akdeniz İhracatçılar Birliği'nde düzenlenen törene Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Adana ve Mersin milletvekilleri, il ve ilçelerin protokol üyeleri, üniversite temsilcileri, sivil toplum örgütü, kamu ve özel kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Güzeloğlu, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Çukurova Kalkınma Ajansı'nın bölgenin ve Türkiye'nin kalkınmasına doğrudan kaynak sağlayan, bu konuda girişimcilere önemli fırsatlar sunan, kuruluşundan bu yana kalkınma kavramına dönük çok önemli çalışmalar yapan ve Türkiye'nin ilk kalkınma ajansı olarak bu konuda diğer ajanslara örnek olan bir kuruluş olduğunu bildirdi. Kalkınma kavramında son yıllarda önemli bir zihniyet değişikliğinin yaşandığını aktaran Güzeloğlu, "Ülkemizde çok uzun yıllar kalkınmayı sağlayacak temel aktörün kamu merkezli yatırımlar olduğu ısrarla ama yanlışlıkla düşünüldü. Kamunun kalkınmadaki etkisi ve önemi inkar edilemez ama kalkınma kavramını belirleyen temel faktör özel girişim ve buna dayalı hür teşebbüstür. Değişim, bu zihniyet dönüşümünden sonra başlamıştır. Bu anlayışın sonucunda Türkiye dünyanın son dönemlerde yaşadığı küresel büyük krizlere rağmen istikrarlı bir kalkınma periyodunu gerideki 10 yılda ve hemen her düzlemde ortaya koydu. Dünyanın 16'ıncı büyük ekonomisine sahip Türkiye, bu birikimin ve başarının sonucunda Cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023'te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi olma hedefine dönük bir büyük güven sağladı" dedi.
"İCAT ÇIKARMAYIN DEDİĞİMİZ GENÇLER TÜRKİYE'YE GERİ DÖNÜYOR"
Gençlere 'icat çıkarmayın' denilerek, düşünceler terslenerek, gelişime esas olan insan beyni dışlanarak büyük fırsatları, çok önemli zamanın kaybedildiğini dile getiren Güzeloğlu, "En önemlisi de en büyük değerimiz olan insan sermayesinde kendi beyin ve bilgi gücünü tükettik. Bu ülkenin üreten ve düşünen beyinleri bilgiye değer veren ülkelere gittiler. Bugün ise bilgi çağının en değerli kavramı bilimsel bilgi ve bunun üretime dönüşmesi, ar-ge, patent ve yenilikçilik gibi temel kavramlarla son 10 yılın gündeminde Türkiye'ye tekrar geldiler. Şimdi ülkemizde teknoparklardan bahsediliyorsa, bilişim sektörü geç kalsa da hızlı bir atılım gerçekleştiriyorsa, her özel kurum ar-ge'ye yenilikçilik alanındaki uğraşlara bir bütçe ayırma zorunluluğu hissediyorsa bu, zihniyet dönüşümünün ve çağın gereklerine dönük önemli bir erişimin sonucudur. Kalkınma ajansları da bu dönüşüm sürecinin tam anlamıyla önemli bir dönüm noktası oldu. Ajansların en büyük zenginliği, birlikte iş yapabilme, bir araya gelebilme, bir ve beraber olarak üretimi gerçekleştirebilme gibi fikirlerin kentlerden başlayarak kurumlara, firmalara ve kişilere taşımasıdır. Bugün ölçek ekonomisi dediğimiz maliyeti artırıcı, hizmet sektörünün giderlerini çoğaltıcı yatırımlar yerine ortak bir merkez ve ekonomik ölçek arayışı zorunlu hale geldi. Biz özellikle en büyük kazancı burada görüyoruz. En önemli kazanımı bu bir araya gelerek iş yapma kültürünün gelişmesinde görüyoruz" diye konuştu.
"BAŞARI ÖYKÜLERİ GÜLNAR'DAN FEKE'DEN YAZILMAYA BAŞLANACAK"
Projelerin teknik olarak eksik olabileceğine ama bundan hiçbir şekilde endişe etmediklerine dikkat çeken Güzeloğlu, "Çünkü biliyoruz ki, bu yolun sonu bırakın kent merkezlerini Mersin'in Gülnar ilçesinden, Adana'nın Saimbeyli ilçesine kadar küçük bir KOBİ düşüncesini taşıyan girişimci ruhu harekete geçirecek. 3 kişilik istihdamla başlayan üretim zamanla orta boy bir işletmeye dönüşecek. Başarı öyküleri buradan başlayacak. Büyük yolculuklar ve hedefler küçük bir adımla başlar. Ama o küçük adımı atacak cesareti vermek işin özüdür. Bu ajans bu cesareti, bölgeye veriyor. Bugünkü teklif çağrısıyla 40 milyon TL'lik kaynağı bölgenin üreten, üretecek olan, düşünen ve düşüncesini projeye dönüştürecek herkese sunuyor. Biz hazırız, bölgeye sizi bekliyoruz diyoruz" şeklinde konuştu.
Bu yıl teklif çağrısında önemli bir fark olduğunu, tüm bilinen sektörlerin yanı sıra yeni bir sektör olarak bilişimin yer aldığını kaydeden Güzeloğlu, şöyle devam etti; "Bu çağın gerçeği. Bilişimde tüm başlıklarda destekliyoruz. Bu ülke katma değeri yüksek yenilikçilik içeren ve bu ülkenin kaynaklarını şu anda ciddi bir cari açığa neden olacak kadar tüketen yüksek bilişim ürünlerinin ithalatından çok çabuk vazgeçmek zorunda. Burada değerli 3 üniversite rektörü var. Üniversiteler de üretilen bilgileri değere dönüştürecek projelere katkı vermek zorunda. Milyarlarca doları cep telefonlarına ithalatla aktaran bir ülke olarak bizlerin bunu üreten beyinlere ihtiyacı var. Gençlere 'icat çıkartın çocuklar ve gençler' demek istiyorum."
40 milyonluk kaynağı projeye dayalı teklifleri 3 başlıkta verirken, doğrudan faaliyet desteğine eş finansman koyma gereği hissetmeden, düşüncesini olgunlaştırmak isteyene verdiklerini aktaran Güzeloğlu, "Her bir düşünceye 85 bin liraya varan karşılıksız destek veriyoruz. Bir işletmenin, 'ben nasıl büyüyebilirim, uluslar arası pazarlara nasıl çıkarım' gibi sorulara yanıt vermek için piyasa araştırması yapmalı ama bunun maliyeti var. Bunu da biz üstleniyoruz. Teklifler gelir gelmez değerlendirilecek. Ötelemeye, bürokratik engellere prim vermeyeceğiz. Dünya koşuyor bizim durmaya, düşünmek için adımlarımızı yavaşlatmaya dahi tahammülümüz yok. En hızlı koşarken en hızlı düşünen olmak zorundayız. Aynı iki işi aynı anda yaparak hep beraber koşmalıyız. Her bir hedefe ulaştıkça yeni bir hedef için motive olmalıyız" dedi.
ÇKA GENEL SEKRETERİ ZEKERİYA ŞARBAK PROGRAM HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak ise, Adana ve Mersin'de 3 milyon 800 bin insanın refahını destekleyen bir kuruluş olduklarını hatırlatarak, bugüne kadar toplam 539 proje için 152 milyon TL hibe desteği verildiğini, kaynaklar toplamının eş finansman ile 270 milyon TL olduğunu aktardı. 2014 yılında toplam 40 milyon bütçeli 3 destek programının başlatıldığını ifade eden Şarbak, "Bunlar, 25 milyon liralık bütçeye sahip olan KOBİ'ler için düzenlenen Bölgesel Rekabet ve Yenilik Programı. Bu program ile şirketlerin rekabette öne çıkması, rekabet artılarının güçlendirilmesi, yenilik alanlarında atılım yapmaları için geliştirildi. Asgari 75 bin azami 500 bin TL destek tutarı olan projenin süresi 9 ay. İkinci program olan Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programının bütçesi ise 10 milyon TL. Bu programdan sanayi siteleri, organize sanayi bölgeleri ve sektör örgütleri yararlanabilecek. Bu programda şirketler desteklenmiyor çünkü altyapının ortak bir altyapı olması gerekiyor. Asgari destek tutarı 100 bin, azami tutar ise 750 bin TL. Destek oranı yüzde 25 ile 75 arasında olan programda proje süresi ise 12 ay" diye konuştu.
Üçüncü programın 'Kırsal Ortak Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı' olduğunu dile getiren Şarbak, şöyle devam etti; "Metropol dışındaki ilçeler bu programdan yararlanacak. Bütçesi 5 milyon TL olar programda destek tutarı asgari 40 bin, azami 150 bin TL. Bu programın da destek oranı yüzde 25 ile 75 arasında ve proje süresi de 12 ay. Ayrıca bu programlardan farklı ve önemli olarak doğrudan faaliyet desteği uyguluyoruz. Program bütçesi 1 milyon TL. Başvuru başlangıcı 1 Ocak 2014. Rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanmak, tehdit ve risklerin önlenmesine yönelik acil tedbirler almak için hazırlanan program için yıl boyu başvuru açık olacak." - MERSİN