Cizre Belediyesi'nden Köylere Anadilde Ücretsiz Sağlık Hizmeti
Şırnak'ın Cizre ilçe Belediyesi'ne bağlı Bişenk Halk Sağlığı Merkezi, 'Her yerde, herkese ulaşılabilir ana dilde sağlık hizmeti' şiarı ile ilçeye bağlı 35 köyde sağlık taraması çalışması başlattı.
Şırnak'ın Cizre ilçe Belediyesi'ne bağlı Bişenk Halk Sağlığı Merkezi, 'Her yerde, herkese ulaşılabilir ana dilde sağlık hizmeti' şiarı ile ilçeye bağlı 35 köyde sağlık taraması çalışması başlattı.
Alınan karar çerçevesinde bir ayda tamamlanması planlanan sağlık taraması için Cizre Belediyesi Bişenk Halk Sağlığı Merkezi'ne bağlı mobil aracı, ambulansı, 1 doktor, 1 laborant, 2 hemşire, 2 sağlık teknikeri ve çok sayıda yardımcı personel görevlendirildi. Tamamı Kürtçe olarak verilecek olan sağlık hizmetinin ilki ilçeye bağlı Çavuş köyünde başladı. Cizre Belediye Başkanı Mustafa Gören ve belediye meclis üyelerinin de eşlik ettiği sağlık taraması çalışmasında, köye konvoy halinde giden sağlık ekipleri köy meydanında halk tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Bişenk Halk Sağlığı Merkezi tarafından köy meydanında kurulan mini poliklinikte ücretsiz ve anadilde muayene olmak isteyen 7'den 70'e çok sayıda vatandaş uzun kuyruk oluştururken, sağlık taraması sonrası reçete yazılan ve sağlık güvencesi bulunmayan yurttaşlara ise, belediye sağlık ekipleri tarafından ücretsiz ilaç temin edildi. Cizre Belediyesi tarafından sunulan ücretsiz ve anadilde sağlık hizmetinden oldukça memnun olduklarını vurgulayan köy sakinlerinden Halil Şahin, bu güne kadar hiçbir şekilde böyle geniş kapsamlı bir çalışma yapmadığını söyledi. Mini polikliniğe gelenler arasında bulunan 70 yaşındaki Hanife Şahin isimli vatandaş, sağlığı ile ilgili sıkıntılarını ana dilinde anlattığı için daha rahat iletişim kurduğunu söyledi.
Köylerde başlatılan sağlık taramasına ilişkin bilgi veren Bişenk Halk Sağlığı Merkezi Doktoru Serdar Küni, 2010 yılından beri Cizre halkı için sağlık hizmetini Kürtçe verdiklerinin vurgulayarak, "Halkımızın sağlığı için birçok projemiz vardı. Bunlardan biri olan köylerde sağlık taramasını hayata geçiriyoruz. Sağlık merkezimizi kurduğumuz ilk günden beri herkese her yerde anadilde sağlık hizmeti verdik. Projelerimizden bir tanesi de Cizre'ye bağlı yaklaşık 35 köyün tamamını dolaşarak, anadilde sağlık hizmeti vererek, köylerde yaşayan halkımızın muayenesini yapmaktır" diye konuştu. Olası birçok hastalık ile birlikte tifo, brucella ve benzeri salgın hastalıklarını teşhis edebilecek teknik donanıma sahip laboratuarı da beraberlerinde götürdüklerini dile getiren Kuni, önceliklerinin ise kadın ve çocuklar olduğunu ifade etti. Kuni, bugüne kadar yapılan sağlık çalışmalarında halkın sağlık konusunda çok sıkıntısının olduğunu tespit ettiklerini ve bu anlamda sağlık hizmeti içinde taleplerin fazla olduğunu söyledi. Bişeng Halk Sağlığı Merkezi olarak taleplere cevap olmak istediklerini vurgulayan Kuni, "Elimizden geldiği kadar sağlık hizmetinde bulunacağız. Bizim devlet hastanesinden farklı olarak avantajımız anadilde hastaları muayene etmemizdir. Bu sayede hastaların şikayetleri daha çok anlaşılıyor ve buna göre tedavi uyguluyoruz. Yaptığımız hizmet karşılığında da kesinlikle para talep etmiyoruz" dedi.
Anadilde ve ücretsiz sundukları sağlık hizmeti ile ilgili kısa bir açıklama yapan Cizre Belediye Başkanı Mustafa Gören ise halka hizmet sunmayı en temel görev olarak gördüklerini vurguladı. Özellikle de annelerin, çocukların ve kardeşlerinin sağlık sorunlarına cevap olabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Gören, "Sağlık hizmetini Cizre Belediyesi olarak halkın ayağına götürüyoruz. Bu şekilde hastalıklara daha hızlı cevap olabiliyoruz. Halkımız da sağlık sorunlarını kendi ana dillerinde doktorumuza anlatıyorlar ve daha iyi kendilerini anlatabiliyorlar" ifadelerini kullandı. - ŞIRNAK