Çitleri Ağaçtan Değil Eski Lastiklerle Yapıyorlar
Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde yaklaşık 30 yıl önce bir kişinin arazisine hayvanların girmesini önlemek için yaptığı ve daha sonra tüm köylülerin de bu yöntemi kullanmasıyla çoğalan eski lastiklerle örülen çitler ilgi çekiyor.
HÜSEYİN YILDIZ-MURAT ASİL - Taşlıçay ilçesinde yaklaşık 30 yıl önce bir kişinin arazisine hayvanların girmesini önlemek için yaptığı ve daha sonra tüm köylülerin de bu yöntemi kullanmasıyla çoğalan eski lastiklerle örülen çitler görenlerin ilgisini çekiyor.
İlçeye bağlı Bayıraltı köyünde, kullanılamaz hale gelen araç lastikleri, arazilerin etrafına çit örmek için kullanılıyor. Arazilerine hayvanların girmemesi için eski lastiklerle önlem alan köylüler, bu yöntemle arazilerini koruyor.
Yaklaşık 500 nüfuslu köyde, araziler yüzlerce lastikle çevrilen çitlerle korunuyor. Arazilerin etrafına lastiklerle duvar örmek isteyen köylüler özellikle sonbahar mevsimini bekliyor. Arazilerin ekim zamanında köylüler, tanesini 1-2 liradan aldıkları lastikleri kamyonlarla getirerek, çit yapıyor.
Köylülerden Tacettin Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bundan 30 yıl önce amcam arazilerine hayvan girince önlem almak istiyor. Maddi durumu olmadığından duvar öremeyince etraftaki lastikleri toplayarak tarlanın etrafını çeviriyor. Amcamın yaptığı bu çalışma başarılı olunca köyde yaşayan diğer arazi sahipleri de lastiklerle duvar örüyor. Şimdi köyde etrafı binlerce lastikle çevrilmiş araziler var" dedi.
Budak, lastiklerin duvarlara ve ahşap çitlere göre daha uzun ömürlü olduğunu anlatarak, arazi sahiplerinin Ağrı'ya giderek lastikçilerden kullanılamaz hale gelen lastikleri aldığını ve bu şekilde örülen duvarın daha dayanıklı olduğunu ifade etti.
Lastiklerin arazinin etrafına çevrilmesinin ardından dikenli tel de çekildiğini anlatan Budak, bu sayede hayvanların arazilere zarar vermesinin önüne geçildiğini söyledi.
Lastiklerin bu şekilde kullanılmasının doğa açısından da faydalı olduğunu ileri süren Hasan Özen ise "Birçok kullanılmayan araç lastiği gerek yakılarak gerekse atılarak çevre kirliliğine neden oluyor. Oysa bu lastikler çeşitli şekillerde değerlendirilebilir. Biz lastikleri toplayıp duvar örüyoruz ve hem doğayı korumuş oluyoruz hem de maddi açıdan karlı duruma giriyoruz" ifadelerini kullandı.
Sadece kendi arazisinde 700 lastiğin bulunduğunu bildiren Özen, 30 yıl önce başlayan bu geleneğin halen sürdüğünü ve her geçen gün lastik çitlerin sayısının arttığını sözlerine ekledi. - Ağrı