Cimin Üzümü'nde Verim Artırma Çalışmaları
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bölgeye özgü olarak yetiştirilen "Cimin Üzümü"nde verim kalitesini artırmak için çalışmalar yapıyor.
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bölgeye özgü olarak yetiştirilen "Cimin Üzümü"nde verim kalitesini artırmak için çalışmalar yapıyor. Enstitüye ait özel üzüm bağlarında uygulanan yeni sistemle verim daha da artırılacak.
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, bölgede "Cimin Üzümü" olarak bilinen "Kara Erik Üzüm Çeşidinde Uygun Terbiye Şeklinin ve Gövde Yüksekliğinin Belirlenmesi' projesinde olumlu sonuçlar alıyor.
Erzincan merkeze bağlı Bahçeliköy beldesinde bir dekarlık alanda 75, 100 ve 125 santimetre gövde yüksekliğinde üzüm üretimi yapan Ziraat Mühendisi Nalan Nazan Kalkan, üzümde verimi ciddi oranda arttırmayı başardı. Mevcut baran sisteminin uygulandığı Erzincan genelinde bir dekarda 690- ile 700 kilogram üzüm elde edilirken, yeni sistem sayesinde bu rakam iki katına çıkıyor. Üzüm kalitesinde de artışın sağlandığı sistem sayesinde, üreticilerin korkulu rüyası haline gelen sonbahar yağmurların dan da üzümler ciddi oranda etkilenmiyor. Proje tamamlandığında üreticilere anlatılacak ve yeni sistemin uygulanması üzüm üretimine ciddi oranda katkı sağlayacak.
HEDEF İKİ KAT FAZLA KALİTELİ ÜRÜN ALABİLMEK
Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Birol Karadoğan Kara Erik Üzüm çeşidinin Erzincan ve bölge için çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyleyerek; "Bizde araştırma kuruluşu olarak bu çeşidimize çok büyük önem vermekteyiz. Bununla ilgili birçok çalışmalar yapıyoruz çünkü Erzincan'ımız Kara Erik Üzüm çeşidi ile tanınıyor. Yani yöresel ismiyle de Cimin Üzümü diyelim ki standart ismini bilmeyenler vardır. Bununla ilgili yıllardır birçok çalışma yapmaktayız. Yani depolamasından tutun, çatlamasıyla alakalı problemine kadar ve şuan içinde bulunduğumuz bağda da farklı gövde yükseklikleri ve terbiye sistemleriyle ilgili çalışmalar yürütmekteyiz. Tabi üzüm terbiye sistemlerinde yetiştirmenin birçok avantajları var. Bu mekanizasyon açısından tutun, hastalık zararlılarından korunmaya kadar birçok avantajları var. En önemlisi de iş gücünden tasarruf sağlıyorsunuz ve ondan da önemlisi verimde çok ciddi artışlar sağlıyorsunuz. Normalde 2012 istatistiklerine göre Erzincan'da ortalama dekara üzüm miktarı 699-700 kilogram kadarken, biz bu bağımızdan bugün itibariyle yaklaşık bin 600 kilogram kadar ürün almaktayız" dedi. - ERZİNCAN