Çığın Altından Yaşama Uzanan Azim Dolu Mücadele
Metin Bolat - Kadriye Kasap - Konya'nın Seydişehir ilçesinde avlanmak için gittiği dağda çığın altında arkadaşını kaybeden 64 yaşındaki Ali Güler, yatar vaziyette elindeki değnekle 4 saat boyunca adeta iğneyle kuyu kazar gibi yaklaşık 7 metrelik...
Metin Bolat - Kadriye Kasap - Konya'nın Seydişehir ilçesinde avlanmak için gittiği dağda çığın altında arkadaşını kaybeden 64 yaşındaki Ali Güler, yatar vaziyette elindeki değnekle 4 saat boyunca adeta iğneyle kuyu kazar gibi yaklaşık 7 metrelik açtığı tünelden çığın altından kurtulmayı başardı.
İlçeye bağlı Madenli köyündeki Giden Gelmez Dağları'na avlanmak için iki gün önce giden ve üzerlerine çığ düşmesi sonucu arkadaşı Hilmi Şengül'ün (53) hayatını kaybettiği, dün ise kendi imkanlarıyla çığın altından kurtulmayı başaran Ali Güler (64) yaşamak için verdiği azim dolu mücadeleyi AA muhabirleriyle paylaştı.
Ali Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır avlanmaya çıktığını, yaklaşık 30 yıllık arkadaşı Hilmi Şengül ile de "hava almak" ve "macera" olsun diye ava çıkmaya karar verdiklerini söyledi.
Yaklaşık 4 saat boyunca yürüyerek Giden Gelmez Dağları'ndaki konaklayacakları mağaraya ulaştıklarını belirten Güler, "Yürümek zor olsa da biz bu durumlara alıştık. Bu zevk işi. Bizi karda yürümek yormuyor. Odun topladık. Ateş yaktık. Geceyi mağarada geçirdik. Sabah kalktığımızda yağan yoğun kar nedeniyle hareket edemeyeceğimizi anlayıp, o günde mağarada kalmaya karar verdik" dedi.
Kar yağışı devam ettiği için çalılıkları beyaz örtünün kapatacağı düşüncesiyle biraz daha odun toplayıp mağaraya döndüklerini ifade eden Güler, elbiseleri yaş olduğu için ateşin önünde kuruttuklarını dile getirdi.
-Adeta iğneyle kuyu kazar gibi çalıştı-
Gezintiye çıkmak isteyen arkadaşını yalnız bırakmamak için eşlik ettiğini anlatan Güler, şunları kaydetti:
"Meyilli bir yere geldiğimizde sis ile toz bulutu şeklinde bir serpinti geldi. Ne olduğunu ilk önce anlayamadık. Arkadaşıma 'çığ geliyor, kendini güvenli yere at' dedim. Hemen bir toz bulutu geldi. Sonra çığın altında olduğumu anladım. Her yer karanlıktı. Karın, nefes almamı engellememesi için elimle ağzımı kapattım. 'Ne yapabilirim-' diye düşünmeye başladım. Kurtulma şansımın olup olmadığını düşündüm. Bana tek yardım edecek kişi Allah'tı. Yaradana dua ettim. Sonra sol elimle yön bulmaya çalıştım. Hızlı çalışma yapmak için ağzımdaki elimin boşa çıkması lazımdı. Yanımdaki şapkayı başımın arkasından ağzıma gelecek şekilde bağladım. Elimdeki değneğin yardımıyla yön bulmaya çalıştım. Değneği düzgün bir şekilde dürttüm. Çıkardığım karları ise arkama doğru attım ki önümü kapatmasın ya da yeni bir çökme anında güvenliğimi alayım diye..."
Değneğin ucu boşluğa çıkıp ufak bir ışık belirtisi görünce kurtulacağına inandığını ifade eden Güler, bu sırada hareket etmesi kısıtlı olduğu için çizmesini karın altında bırakarak yoluna devam ettiğinin altını çizdi.
-Kendi kurtuldu, hemen arkadaşına koştu-
Yatar vaziyette elindeki değnekle 4 saat boyunca adeta iğneyle kuyu kazar gibi yaklaşık 7 metrelik açtığı tünelden çığın altından kurtulmayı başardığını hatırlatan Güler, sözlerine şöyle devam etti:
"Hemen arkadaşımı aramaya başladım. Bağırdım, çağırdım, çaresiz kaldım. Arkadaşımı ölü ya da sağ bulmak için mücadele ettim ama başarılı olamadım. Hemen mağaraya döndüm. Üzerim yaştı. Yorgun ve bitkindim. Ama arkadaşım karın altındayken rahat edemiyordum. Mağarada arkadaşımın telefonunu buldum. Telefon çekmiyordu. Hemen çeken bir yer buldum ama bu seferde bir türlü tuş kilidini açamadım. Birkaç kilometre uzakta bir tesis vardı. Oraya ulaşmak istedim. Hem kar hem de yorgunluğum ve halsizliğim buna izin vermedi. Mağaraya tekrar döndüm. Biraz dinlenince ikinci kez yardım istemek için hareket etmek istedim ama yine başarılı olamadım. Sabaha kadar gözümü kırpmadan çaresizce bekledim. Sabah yardım istemek için yürüyerek tesislere gittim. Yardım istedim. Karın altında gördüğüm ufacık ışık belirtisi yaşama umudum oldu. Arkadaşımı kurtarmak için çok çabaladım ama başarılı olamadım."
- KONYA