Haberler

Çiftçiye Toprak Analiz Uyarısı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şükrü Kılıçoğlu, çiftçileri toprak analizi yaptırmaları konusunda uyardı.

Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şükrü Kılıçoğlu, toprak analizinin önemli olduğuna dikkat çekerek, çiftçileri mutlaka toprak analizi yaptırmaları konusunda uyardı.

Kılıçoğlu, toprakta bulunan bitki ve besin maddesi miktarlarının belirlenmesi, toprakta yetiştirilecek bitkinin gübre cinsinin ve miktarlarının tespit edilmesi için analiz yapılması gerektiğini belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şükrü Kılıçoğlu, "Toprak analizi maliyeti düşük ve kaliteli bir tarım için mutlak şarttır. Bitkinin isteği olan gübre cinsini ve miktarını bilmek, en uygun zamanda ve ne şekilde toprağa verilmesini bilmek demek üretici açısından maliyeti düşüren en önemli özelliklerdendir. Toprak analizinin önemi burada vurgulanır, analizi yapılan toprağa ekilecek bitki, gübre miktarı ve cinsi ve hatta gübreleme şekli analizler sonucu ortaya çıkar" dedi.

Farklı tarlalarda değişik oranlarda besin maddesi bulunduğunu ifade eden Kılıçoğlu şöyle konuştu:

"Toprak analizi sayesinde toprakta eksik olan dolayısıyla bitkinin büyümesini engelleyen bitki besin maddelerinin hangileri olduğu tespit edilir ve böylece üreticiye gübre için harcadığı paradan en çok yarar sağlamak için yardım eder. Toprak analizi yaptırmadan toprağa gübre verilmesinden dolayı ortaya çıkan zararlar; gerekli olandan daha çok gübre kullanılabilir, doğal olarak bu da masraf demektir.Ayrıca fazla gübre kullanımı toprağa zarar verir.Bitkinin isteğinden az gübre kullanılabilir, bu da bitkinin gelişememesi demektir.Yanlış zamanda ve yanlış gübreleme bitkinin gübreyi bünyesine katamaması demektir.Yanlış cins gübre kullanılabilir, bu da bitkiden istenilen verimin aksine verim düşüşlüğü oluşturabilir.Bu hatalara düşmemek için toprağımızı mutlaka analiz ettirmeliyiz.Ancak toprak analizlerinden beklenen faydaların sağlanabilmesi için, analiz edilen toprak numunelerinin usulüne uygun olarak alınması gerekir.Uygun olmayan numunelerin analizleri sonucu, üretici yanlış yola sevk edilebilir."

TOPRAK NUMUNESİ ALIMI

Toprak örnekleri tarlanın, meyve bahçesinin veya seranın bir ucundan diğerine uzanan düz bir hat üzerinden alınmayıp, zig-zag bir hat üzerinde bin 520 adımda bir alınması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürü Kılıçoğlu, "Alınan topraklar bir plastik kovada biriktirilir. 8-10 yerden bu şekilde alınan topraklar harmanlanır ve içinden 1-1,5 kiloluk toprak örneği alınarak bir bez veya

naylon torbaya etiket bilgileri ile birlikte konularak Muş Ovası Toprak Yaprak Gübre ve Su Laboratuvar'na getirebilirsiniz" diye konuştu. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title