Çiftçilerin Elektrik Borcuna İndirim
DEDAŞ Sözcüsü Üstün: "Tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeli üzerinden yüzde 75 ile yüzde 85 arasında değişen oranda indirim yapılacak"
DEDAŞ Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, tarımsal sulamada elektrik borcu bulunan veya kayıt dışı elektrik kullandığı tespit edilerek borç çıkarılan çiftçiler için kampanya düzenlediklerini bildirdi.
Üstün, yaptığı açıklamada, şirket olarak çiftçi adına büyük fedakarlık yaptıklarını ve görülmemiş bir indirim sunduklarını belirtti.
Açıklamasında, "tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeli üzerinden yüzde 75 ile yüzde 85 arasında değişen oranda indirim yapılacak" ifadesini kullanan Üstün, bu indirim oranlarını hesaplarken, bölge çiftçileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile üniversite temsilcileri gibi konunun tarafı olan farklı kesimlerin görüşlerini de dikkate alarak, çok hassas davrandıklarını vurguladı.
Kaçak elektrikle tarımsal sulama yapan çiftçilerin bu uygulamadan vazgeçmeleri için çok cazip bir kampanya gerçekleştirdiklerini aktaran Üstün, kampanyaya katılan çiftçilerinden 2014 yılında başka bir ödeme alınmayacağını bildirdi.
"Tarımsal sulamada yüzde 95 kaçak var"
DEDAŞ Sözcüsü Üstün, açıklamasında, bölgede yapılan bilinçsiz sulama neticesinde ortaya çıkan çevre felaketine de işaret ederek, şu ifadelerde bulundu:
"DEDAŞ tarafından enerji dağıtımı yapılan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerinde özellikle Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'ın yanı sıra kısmen Batman'da tarımsal sulamanın önemli kısmı cazibe sulama imkanının yetersiz olmasının da etkisi ile 'salma sulama' denilen ve çevre açısından en büyük zarara yol açan yöntem ile yapılıyor. Bu yöntemde çiftçi özellikle pamuk ve mısır ekimi için bolca ihtiyaç duyduğu suyu, insanlığın ortak yaşam kaynağı kabul edilen yer altı sularını açtıkları kuyulardan elektrik enerjisi ile çalışan motopomplar ile sağlıyor. Yaşamsal önemi bulunan yer altı suları, yüzde 95'lere ulaşan kaçak elektrik kullanımı nedeniyle ne yazık ki büyük bir savurganlıkla kullanılıyor. Böyle olunca da bölgede doğal dengeyi belki de birkaç yıl içerisinde tümden değiştirecek biçimde, yer altı suları tükenme noktasına geldi. Daha önce 20-30 metreden su çıkaran çiftçi, su bulmak için 400 metreyi aştı." - Diyarbakır