Çiftçiler Traktörleri ile Eylem Yaptı
Erzincan'da tarım arazilerinin sulama ücretlerini ve uygulanan faiz oranlarının yüksek bulan çiftçiler, traktörleri ile eylem yaptı.
Erzincan'da tarım arazilerinin sulama ücretlerini ve uygulanan faiz oranlarının yüksek bulan çiftçiler, traktörleri ile eylem yaptı.
Erzincan'da 14 bin 500 dekar alanda, 20 köy ve 10 beldenin tarımsal arazisinin sulama işlemlerini yürüten Akbulut Sulama Birliğine üyesi çiftçiler traktörleri ile birlikte Ulalar Beldesi girişindeki boş bir arazide eylem yaptı.
Üretim giderlerinin yüksek olmasından yakınan çiftçiler ellerinde pankartlarla traktörlerinin üzerine çıkarak, sulama birliğinin uyguladığı faiz ve ücretleri protesto ettiler.
Sulama borçlarına uygulanan yüzde 10 ve 5'lik gecikme zamlarının aşağı çekilmesini isteyen çiftçiler adına konuşan Murat Kara, "6172 sayılı kanun Erzincan gerçeklerine uymayan, masa başında alınmış bir kanun olduğu aşikardır. Maliyete göre fiyatlandırma yapılmış ürün veren değerleri göz önünde tutulmamıştır. Aylık yüzde 10 ve 5 gecikme bedelleri alınmaktadır. Faizin faizi uygulanmakta, bunu çiftçiye ödemeyi teşvik amaçlı uygulamaya koyduklarını söyleyen birlik başkanı ve yönetimi, 2012 yılında kuraklık gördüğümüzün farkında değiller.
2012 yılı için Hükümetimiz çiftçinin kuraklıktan dolayı borçlarını, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını ertelemiştir. Akbulut Sulama Birliği bunu hiç göz önüne almaksızın aylık yüzde 10 faiz uygulayarak çiftçilerden tahsil etmeye başlamıştır. Çiftçiler icralık konumuna gelmiştir. Ucuz enerji, ucuz sulama yaparak üretimimize devam etmek istiyoruz. Erzincan ekonomisinin temel direği çiftçilik ve hayvancılıktır" diye konuştu
Bazı çiftçiler ise sulama birliğinin Devlet Su İşlerine devredilmesini ve faizlerin kaldırılmasını istediler.
Akbulut Sulama Birliği Başkanı Hüsamettin Mayda, ise çiftçilere hak verdiklerini ancak, sulama birliği olarak 6172 sayılı Kanuna göre hareket ettiklerini söyledi.
Mayda; "Haklı olarak kendi meselelerini ortaya koyuyorlar ama bizde kanunlarla yönetildiğimiz için ne yapmamız lazım? Bizde 6172 sayılı kanun var. Bu kanundan yürütüyoruz bu işlerimizi. Bununla yürüttüğümüz gibi vatandaşa parsel bazında üyelik bedeli var. Bunu kanun gereği alıyoruz. Ben keyfen ve şahsıma aldığım yok ki… Birde çiftçimizin pompajlı olan bölgede elektrikten ötürü bir borcumuz var. Geçmiş yıllara binayen, her yıl bu borç vardır ve ödeniyor. 2011 yılında 900 bin lira para yatırmışım. 2012 yılında 580 bin lira para ödemişiz. Çiftçilerimiz bir yerde haklılardın. Ama kanunu bilmediklerinden dolayı arkadaşlarımız tepkili. Bu kanun seçilen meclis üyesini de yükümlü kılıyor, birlik başkanını da yükümlü kılıyor. Onun için parayı tahsil etmek bizim görevimiz. Biz kanun, yönetmeliğin dışına çıkamayız, çıktığımız takdirde toplum yarin elektrik kesildiğinde, buradaki hizmet aksadığında sıkıntı çeker. O sebeple önünü açmak babında, hem icra tahsilini yapacağız, hem de elektriğe olan borcumuzu gidip anlaşarak bir türlü ödemesini yapacağız. Çiftçimize su vereceğiz. Bizim sıkıntımız, çiftçimiz para ödemiyor. Şuanda çiftçi ödemediği gibi kurumun borcu niye yükseliyor? Buraya günlük para gelir, günlük bankaya gider. TEDAŞ'a parayı ödeyemediğin gibi borcunda yükseliyor. Bizde bu borcu geçen yıl çiftçimizden alabilsek, borcumuzu kafa kafaya ödeyebilirdik. Tahakkukumuz var ama tahsilatımız o kadar yoktur. Çiftçiyi hadi icraya gönderdiğimiz zaman yüzde 10 oranını koyduk ki caydırıcı olsun" diye konuştu. - ERZİNCAN