Haberler
CHP lideri Özel, Ahmet Özer'i Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

RTÜK'ten yayıncılık ilkelerini ihlal eden 4 diziye ceza

RTÜK'ten 4 diziye ceza

Başdanışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden nasıl aday olabileceğini anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden aday olabilir mi? En yakınındaki isim formülünü verdi

CHP'li Milletvekilleri Sakarya'da

CHP'li Milletvekilleri Sakarya'da
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP'li bir grup milletvekili, Karasu ilçesinde kurulması planlanan çimento fabrikasına karşı çıkan Darıçayırı Beldesi sakinlerine destek vermek için düzenlenen mitinge katıldı.

CHP'li bir grup milletvekili, Karasu ilçesinde kurulması planlanan çimento fabrikasına karşı çıkan Darıçayırı Beldesi sakinlerine destek vermek için düzenlenen mitinge katıldı.

Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, beldede düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, fabrikanın daha çok istihdam, çevreye zenginlik katmak, bölge insanını kalkındırmak için kurulmadığını öne sürerek, "Bu fabrika bu çevreyi öldürecek, çocuklarımızın geleceğini elinden alacaktır" dedi.

Belde halkına, "Hatırlıyor musunuz fındık, buğday ekiyordunuz- Sesinizi çıkartmadınız fındığınızı elinizden aldılar" diye seslenen Özkoç, "Bakanlar Kurulu, buğday ithalatının önünü açtı, buğday ekemez hale geldiniz. Mısır ekiyor, hayvan yetiştiriyordunuz. Angus diye bir hayvan ithal ettiler. Bizim için AK Parti, MHP, CHP yok. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Türkiye'nin geleceği için buradayız" diye konuştu.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise beldenin adının Darıçayırı olduğuna dikkati çekerek, beldenin verimli topraklar ve tarım arazilerine sahip olduğunun adından anlaşıldığını söyledi.

Onur, şöyle konuştu:

"Eğer meydanlardaki bu kalabalık azalır, suyumuza, toprağımıza, havamıza, yaşadığımız yere sahip çıkmazsak bu isimler sadece tabelalarda kalacak. Ülkemizin dört bir tarafında toprağına sahip çıkan vatandaşlarımızın yanına gidiyoruz. Direnildiği zaman karşılığı alınıyor. Tortum'da, Türkiye'nin her yerinde bunu başardık. Haksız yapılan HES'lere, taş ocaklarına, kirli fabrikalara 'dur' dedik. Pek çoğu yargı aşamasında. Ama biz değil, önce siz söyleyeceksiniz ki, Ankara'da sesinizi duyurabilelim. Öncelikle bu desteğinizi kendiniz için esirgemeyin."

-Sanayinin çevre kirliliğine etkileri-

Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ise sanayinin başkentinden, Kocaeli'den geldiğini anımsatarak, Kocaeli'de de çimento fabrikaları, demir çelik fabrikaları bulunduğuna işaret etti.

"Çimento fabrikasının akıbetinin ne olacağını ben size söyleyeyim" diyen Akar, şöyle devam etti:

"Önce sizlere neler vaat ettiklerini söyleyeyim. Dediler ki, 'yolunuzu yapacağız', hatta 'belediyenize katkıda bulunacağız'. Daha sonra, 'köyde işsiz genç bırakmayacağız' dediler. Hatta başka bir şey daha söylediler, 'köyde herkes zengin olacak. Kamyonlarınız olacak, bu fabrikanın nakliyesini de siz yapacaksınız'... Bunları derler, hatta benim eksik bıraktığım birçok şeyi sizlere söylemişlerdir. Söylerler ama bunların hiçbirini yapmazlar.

Bunların tümü koca bir yalan. Türkiye'nin nüfusu binde 13 artarken, Kocaeli'nin nüfusu binde 26 artıyor. Kocaeli, Türkiye'deki işsizlik sıralamasında 8. sırada yer alıyor. Sanayi geldikçe işsizlik, kentte yoksulluk artıyor, doğa kirleniyor, insanların sağlığı bozuluyor. Sanayiye karşı değiliz, eğer Dilovası'ndaki, 'kanser ovası'ndaki gibi çimento fabrikasını, demir çelik fabrikasını, kimya sanayisini evler, köyler, kentlerle iç içe kurarsanız karşı oluruz. Türkiye'ye sanayi gelmeli ama sanayi gelirken Kocaeli'ye, Sakarya'ya gelmemeli. Türkiye'ye sanayi gelirken, Yozgat'a, Tokat'a, Nevşehir'e, Kırşehir'e gelmeli ki göçü önleyebilelim."

İstanbul Milletvekili Mahmut Tanay da her insanın sağlıklı, dengeli çevrede yaşamaya hakkı bulunduğunu vurgulayarak, iktidarların görevinin toplumlarını hasta etmek için uğraşmak olmadığını, sağlıklı çevrede yaşamanın koşullarını aramak olduğunu kaydetti.

Tanay, temmuz ayında alınan Bakanlar Kurulu kararına işaret ederek, "Yurt dışından Türkiye'ye ot ithal edilmesine ilişkin karar alındı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne yurt dışından saman ve ot ithal edilme kararı alınmamıştı. Temmuz ayında alınan karar, Türkiye'deki yeşil alanların tarumar edilmesinden kaynaklandı. Meraların, ot veren alanların yok edilmesinden kaynaklandı. Ot veren alanlar, süt veren, et veren alanlardır. Meralar, çayırlar, yeşil alanlar bitirildiği için ülkemizde maalesef hayvancılık, tarım, yeşil alanlar bitti" diye konuştu.

Tanay, girişim özgürlüğüne karşı olmadıklarını, kamu yararının gözetilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, mitingin ardından Taraklı ilçesi Aksu köyüne geçen milletvekilleri, belediyenin içme suyunu tüketmek istediğini iddia eden köy sakinlerine destek verdi.

Muhabir: Tahir Turan Eroğlu

Yayıncı: Kemal Kaymak - SAKARYA

Kaynak: AA / Yerel
title