CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması
"Tarımda fabrika bağlamında özelleştirme çiftçinin hayat damarlarını koparıyor" dedi.23.Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali'ne katılmak üzere Bandırma'ya gelen Kılıçdaroğlu, CHP İlçe Teşkilatı binasının açılışını yaptı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,
"Tarımda fabrika bağlamında özelleştirme çiftçinin hayat damarlarını koparıyor" dedi.
23. Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali'ne katılmak üzere Bandırma'ya gelen Kılıçdaroğlu, CHP İlçe Teşkilatı binasının açılışını yaptı.
Burada bir süre partililerle sohbet eden Kılıçdaroğlu, İlçe Başkanı Metin Ok'a kaç üyeleri olduğunu sordu. Kılıçdaroğlu, "bin 700" cevabı üzerine bu üyelerden kaçının cep telefonuyla aidat ödediği sorusunu yöneltti. Yanıt alamayan Kılıçdaroğlu, partililerden 1-5 lira arasında değişen aidatı ödemeleri konusunda duyarlılık göstermelerini isteyerek, bu paraların yüzde 85'inin ödeme yapılan il veya ilçe teşkilatına gönderildiğini kaydetti.
Daha sonra partiye yeni katılan iki kişiye rozetlerini takan Kılıçdaroğlu, bir partilinin, Susurluk Şeker Fabrikası'nın kapatılmasıyla ilgili görüşlerini sorması üzerine, "Bunun nedeni Bursa'daki Cargill" dedi.
Sadece Susurluk'ta değil Van Erciş'teki fabrikanın da kapandığını, Uşak Fabrikası'nın ise kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Kapatacaksanız köylüye bir alternatif sunmak zorundasınız. Ne ekmeli, ne biçmeli, nereden nasıl gelir elde etmeli. 'Ben kapattım; ekonomiye katkısı oldu' diye düşünülüyorsa bu doğru değil. Bir fabrikayı kapatmak doğru değil. Çalıştırmak asıl olandır. Bir fabrikanın çalışmasından orada çalışan işçiler, ürün getiren köylüler, tohumcular, bir zincir gibi birçok kişi buradan yararlanıyor. Onun için dikkat etmek gerekiyor. Maalesef şeker fabrikalarının birçoğu kapandı. Bazıları özelleştirildi, özelleştirildikten sonra arsaları rant alanı olarak kullanılarak değerlendirilemedi. Önümüzdeki en ciddi sorun bu. Tarımda fabrika bağlamında özelleştirme çiftçinin hayat damarlarını koparıyor."
Sakarya, Erciş ve Uşak'ta da bu sorunun yaşandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, tarım konusunda Konya'dan küçük Hollanda'nın yıllık tarım ürünü ihracatının 80 milyar dolar, Türkiye'nin ise 12 milyar dolar olduğunu belirtti.
Kılıçdaroğlu, "Demek ki tarımı tümüyle boşvermişiz" diyerek, şunları aktardı:
"Tarımı desteklemiyoruz, gerekli özeni göstermiyoruz, çiftçiyi kendi kaderiyle baş başa bırakmışız. Tarım bizim arzu ettiğimiz oranda üretim yapmıyor. Çiftçi ürettiğini satamıyor. Niğde'ye gidin bakın; 300 bin ton patates çürüyor, 10 kuruşa alıcı bulunamıyor. Ne olacak bu çiftçinin hali- Sosyal devlet çiftçiyi, üreticiyi destekler. Üretim sürekli olacak ki toprak işlenebilsin, istihdam artabilsin. Siz sürekli olarak tarımı cezalandırıyorsunuz. En pahalı mazotu, suyu, ilacı, gübreyi verirseniz bir süre sonra dışarıdan getirmek daha ucuz oluyor."
Konuşmasının ardından Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel'e, Kuş Cenneti'nin son durumunu soran Kılıçdaroğlu, "Buraya dikilen 40 bin söğüdün barınmaya elverişli hale gelmesiyle sıkıntı ortadan kalktı. 266 türden 3 milyon kuş yeniden barındırılıyor" cevabını alması üzerine, "Manyas Kuş Cenneti öteden beri bilinen ama yok mu ediliyor diye endişe edilen bir yerdi. O endişenin ortadan kalkması sevindirici" dedi. Kılıçdaroğlu, Kuş Cenneti ile ilgili bir belgesel çekilmesini de önerdi.
Daha sonra yol güzergahındaki Susurluk ilçesine de uğrayan ve partililerle sohbet eden Kılıçdaroğlu, ayran ile çay içtikten sonra partisinin Manisa İl Kongresi'ne katılmak üzere ilçeden ayrıldı.
- BALIKESİR