Chp, Başıbüyük'teki Kentsel Dönüşüm Alanını İnceledi
CHP İstanbul Milletvikil Haluk Eyidoğan, Başıbüyük'teki kentsel dönüşüm uygulamalarına ilişkin "Bölgenin yapısına uygun olmayan yükseklikte binalar yapılmış."
CHP İstanbul Milletvikil Haluk Eyidoğan, Başıbüyük'teki kentsel dönüşüm uygulamalarına ilişkin "Bölgenin yapısına uygun olmayan yükseklikte binalar yapılmış. Çevre bundan kötü derecede etkilenmiştir" dedi.
Eyidoğan, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, TMMOB Mimarlar Odası ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası temsilcileriyle TOKİ'nin Maltepe Başıbüyük'teki
"kentsel dönüşüm" uygulamalarında incelemelerde bulundu.
İncelemenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Eyidoğan, buradaki kötü sonucun müsebbibinin. TOKİ'nin baştan beri yaptığı hatalar olduğunu savunarak, Başıbüyük'te "plancılığı, mühendisliği, çevre bilincini göz ardı eden bir anlayışın sonucunun görüldüğünü" kaydetti.
Haluk Eyidoğan, "Ortaya ucube bir durum çıkmıştır. Görsellik açısından burada bir sorun var. Bölgenin yapısına uygun olmayan yükseklikte binalar yapılmış. Çevre bundan kötü derecede etkilenmiştir. Bölgenin drenaj sistemini bozmuşlardır. Ayrıntılı zemin etütleri gereği gibi yapılmamıştır. Bunların yapılmaması sonucu böyle bir kötü sonuç ortaya çıkmıştır" diye konuştu.
CHP İstanbul İl Başkanı Salıcı da bu alanın 4-5 yıl önce yeşil alan olduğunu, ağaçların kesilmesiyle 2008'de zemin etüdü yaptırıldığını, sonuçlara göre zeminde 6 metre kil, onun altında da ayrışmış arkoz tespit edildiği halde 2010'da inşaatların başladığını anlattı.
Zemin dayanımı istenilen düzeyde olmadığı için her blokun altına 20 metre uzunlukta 60 kazık yapıldığını ifade eden Salıcı, şunları söyledi:
"Kazık çakılması demek zaten zeminin uygun inşaat alanı olmadığı anlamına gelir. Nihayetinde inşaatlar bitti. 'Kentsel dönüşüm' adı altında 6 tane 14 katlı bloklar dikildi. 2011'in başlarında bir blokun önündeki eğimli arazide heyelan başlıyor. Heyelan Eser Caddesi Serin Sokak'ta deformasyonlara, zemin kaymalarına ve bina hasarlarına yol açıyor. Hatta bu yüzden Atatürk İlköğretim Okulu'nun bahçe duvarı yıkılıyor ve bahçesindeki toprak kabarıyor. Bunun üzerine TOKİ Mayıs 2011'de bir üniversiteden ayrıntılı rapor istiyor. Raporda, TOKİ inşaat parselinin dışında kalan alanda yeterli drenaj yapılmadığı, yüzey sularının kaymaya neden olduğu, Eser Caddesi üzerinde hasar gören binaların boşaltılması gerektiği, heyelanın mekanizması ve ileride nasıl gelişeceği konusunda emin olunamadığı için daha geniş alanda arazinin yeni tekniklerle izlenmesi gerektiği ifade ediliyor. Hem bu bloklarda yaşayanların hem çevrede oturanların hem de Atatürk İlköğretim Okulu'ndaki öğrencilerin yaşamı ciddi biçimde tehlikeye atılıyor."
Muhabir: Metin Tokgöz
Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL