"Ceza Muhakemesi Kanunu'nda Koruma Tedbirleri" Konulu Konferans
Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.İzzet Özgenç, "Halen eski düzen gidiyoruz."
Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, "Halen eski düzen gidiyoruz. En kısa süren soruşturma, kovuşturma yıllarca devam ediyor" dedi.
Elazığ Adliye Sarayı'nda " Ceza Muhakemesi Kanunu'nda Koruma Tedbirleri" konulu konferans düzenlendi. Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, "Hakkında yakalama emri çıkarılan bir kişinin, yakalandıktan sonra hangi mahkemeye çıkartılacağı, itirazın hangi mahkemeye yapılacağı, itiraza bakacak olan mahkemenin evrak üzerinden mi yoksa sanığı tekrar sorguya çekmek suretiyle mi itiraz konusunda bir karar vereceği gibi konular halen sıkıntıda" dedi.
Bu konularda uygulama birliğinin oluşmadığını dile getiren Çatal, konferansın konusunun bu doğrultuda seçildiğini belirtti.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2. Daire Başkanı Nesibe Özer, seçilen konunun hukukun önemli alanlarından biri olduğunu söyledi. Özer, mevzuatın yazılışında ve ortaya çıkarılışında emeği geçen Prof. Dr. İzzet Özgenç'in uygulayıcılara söyleyeceklerinin faydalı olacağını ifade etti.
Prof. Dr. Özgenç ise Yeni Ceza Hukuku Mevzuatı'nın yazımında baştan sona kadar görev almış bir kişi olarak ağır bir sorumluluk altında olduğunu belirtti.
Yeni Ceza Kanunu Yaptırım Sistemi'nin oluşturulma aşamasında temel felsefeler edindiklerini dile getiren Özgenç, "Bu temel felsefe şudur: Suç işlemek, bir hukuk toplumunda bir ekonomik kazanç elde etme yolu olarak görülemez. Suç işlemek suretiyle bir ekonomik kazanç elde edilmişse bu kazancın da kişinin yanında kar olarak kalmaması gerekiyor. Bu temel felsefeye bağlı olarak Ceza Kanunu Yaptırım Sistemi belirlenmiştir" diye konuştu.
Bir davanın, soruşturma, kovuşturma ve kanun yolu muhakemesi olmak üzere 3 aşamadan oluştuğunu hatırlatan Özgenç, bunların içerisinde en uzun sürmesi gerekenin soruşturma aşaması olduğunu ifade etti. Özgenç, şunları söyledi:
"Kovuşturma, yani iş mahkemenin önüne gittikten sonra, bu iş 1-2 günde, bilemediniz bir haftada bitmesi gerekir. Eğer ki bir dava 2-3 hafta devam ediyorsa bu işin soruşturmasının sağlıklı yapılmadığını ortaya koyar. Ceza Muhakemesi Kanunu, bu temel mantıkla formüle edilmiştir ama biz bunu hayata geçirebildik mi- Hayır. Halen eski düzen gidiyoruz. En kısa süren soruşturma, kovuşturma yıllarca devam ediyor. Kanun yolu muhakemesi de bir yıldan az değil. Burada bir dikiş tutturamadık. Bu dikiş tutturamama da bizim karşımıza tutuklama bakımından sorun çıkarttı."
Konferansa, Elazığ Valisi Muammer Erol ve AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay ile hakimler, savcılar, avukatlar ve diğer davetliler katıldı. - ELAZIĞ