Ceza İnfaz Kurumları Ürün ve El Sanatları Sergisi Aydın'da Açıldı
Adalet Bakanlığı Tarafından Bugüne Kadar Sadece İstanbul, Ankara ve İzmir İllerinde Açılan Ceza İnfaz Kurumlarındaki Hükümlü ve Tutuklular Tarafından Üretilen Ürünlerin Yer Aldığı Sergi; Bu Yıl İlk Kez Bu İller Haricinde Aydın'da Açıldı.
Adalet Bakanlığı tarafından bugüne kadar sadece İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde açılan ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen ürünlerin yer aldığı sergi; bu yıl ilk kez bu iller haricinde Aydın'da açıldı. Aydın Vali Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde gerçekleşen sergi açılışına Vali Mustafa Malay, Belediye Başkanı İlhami Orhakin, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Zeynel Ilıca, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan, İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Bilal Çenet ve çok sayıda davetli katıldı. "Ceza İnfaz Kurumları Ürün ve El Sanatları Sergisinin" Aydın'da başarılı olması halinde, geliştirilerek her yıl düzenlenmesinin planlandığı belirtildi.
Açılışta konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, ceza ve tedbirlerin infaz edildiği yerler olan ceza infaz kurumlarının temel amacının suç işleyerek hüküm giyen kişilerin topluma kazandırılması olduğunu söyledi. Bu amaçla yürütülen çalışmaların birisinin de hükümlülere meslek edindirmeyi ve çalıştırmayı amaçlayan işyurdu faaliyetleri olduğunu hatırlatan Beytorun, "Türkiye'de bugün itibariyle 389 ceza infaz kurumu bulunuyor. Bunların 191'inde işyurdu mevcuttur. İşyurtlarındaki çalışma ve planlamalar tamamıyla ekonomi ve işletmecilik kurallarına göre yürütülüyor. Cezaevlerinde 40'dan fazla iş kolunda üretim yapılmakta ve meslek öğretilmektedir. 1 yılda sürekli olarak 10 bin, aralıklı olarak da 40 bin civarında tutuklu ve hükümlü çalıştırılmaktadır. Çalışan hükümlü ve tutuklular 5 YTL gündelik almakta, kısmi sigortadan yararlanmakta ve cüzi de olsa kar payı almaktadır. Amaç cezaevlerinde bol oturmayı değil; üretimi, çalışmayı ve meslek edindirmeyi teşvik etmektir. Açılan bu sergide Aydın E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'yla birlikte Türkiye'nin değişik yerlerinden iştirak eden 12 ceza infaz kurumunda hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen ürünler sergilenecektir. Adalet bakanlığı'nca Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde her yıl daha büyük çarpa düzenlenen bu sergi, bu illerin dışında il kez ilimizde düzenleniyor. Burada başarı sağlanması halinde geliştirilerek her yıl düzenlenmesi planlanıyor" dedi.
İnsan topluluğunun bulunduğu her yerde suç unsurunun bulunduğuna işaret eden Vali Mustafa Malay'da, suç işleyerek hüküm giyen kişilerinde diğer insanlardan bir farkının olmadığını savundu. Bu insanların bir çoğunun kader mahkumu olduğunu kaydeden Malay, "Bir insan uzun süre bir işle uğraşmazsa morali bozulur. Bazen bu moral bozukluğu dışarıya çıktığında da devam edebilir. Önemli olan bu kişileri topluma yeniden kazandırmaktır. Bunun için cezaevlerinde meslek edindirme kursları düzenleniyor. Bu faaliyetlerde hükümlü ve tutuklular hem bir şeylerle meşgul oluyorlar hem meslek öğreniyorlar hem de para kazanıyorlar. Düzenlenen bu sergide hükümlü ve tutukluların ıslahı ve meslek edindirilmesi kapsamındaki çalışmaların somut örnekleri görebiliyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyorum" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından serginin açılışı Vali Malay ve protokol üyeleri tarafından yapıldı. Daha sonra beraberindekilerle birlikte sergiyi gezen Malay, sergide yer alan ürünler hakkında bilgiler aldı.
(MB-İK) 01.07.2008 10:29 TSİ