Ceza Evinden "Kasap" Olarak Çıkıyorlar
Salih Baran - Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda cezalarını çeken hükümlüler, Trakya Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla oluşturulan et işleme atölyesinde aldıkları eğitimle profesyonel birer kasap olarak yetişiyorlar.
Salih Baran - Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda cezalarını çeken hükümlüler, Trakya Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla oluşturulan et işleme atölyesinde aldıkları eğitimle profesyonel birer kasap olarak yetişiyorlar.
Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ufuk Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya Kalkınma Ajansı'yla yürütülen "Tünelin sonuna doğru" adlı projenin sonunda cezaevinde "et işleme atölyesi" kurulduğunu söyledi.
Hükümlülerinin cezalarını tamamlamalarının ardından, sosyal yaşama meslek sahibi olarak dönmeleri için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Aslan, şunları kaydetti:
"Et işleme, sucuk dolum ve kavurma ünitesi olarak oluşturulan atölye, 320 bin liraya mal oldu. Bunun yüzde 90'a yakın kısmı Trakya Kalkınma Ajansı tarafından sağlandı. 30 hükümlümüz bu atölyelerde yıllık 120 ton et işliyor. Kesilen hayvanların çoğu bizim ürettiğimiz hayvanlar, üreticiden de aldığımız oluyor.
Bıçak tutmayı bilmeyen hükümlülerimiz burada aldıkları eğitimle, cezaevinden çıktıklarında bir et marketinde rahatlıkla çalışabilecek, kasaplık yapabilecek düzeye geliyorlar. Atölyede çalışan hükümlülerimize hastalık ve kazalara karşı sigorta yapıyoruz ve çalıştıkları gün üzerinden maaş veriyoruz. Böylece ailelerine yük olmadan hem üretime katkıları oluyor, hem de para kazanıyorlar."
-"İyi ki bu cezaevine gelmişim"-
Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda 20'ye yakın alanda mesleki eğitim verdiklerini ve hükümlülerin bundan çok mutlu olduklarını belirten Aslan, "Biz cezaevimizde bulunan arkadaşlarımızı hükümlü gibi görmüyoruz, öğrencilerimiz gibi görüyoruz. Cezaevinden çıktıktan sonra ahlaki, mesleki, insani anlamda bir farkları olsun istiyoruz, bunun için gayret gösteriyoruz. Kimi zaman 'İyi ki bu cezaevine gelmişim' diyeni de gördük, tahliye olurken üzülüp ağlayanı da..." diye konuştu.
Ufuk Aslan, et işleme atölyesinin dışında, Avrupa Birliği projeleri kapsamında oluşturulan hediyelik eşya yapım atölyesinde eğitim alan hükümlülerin de, tahliyelerinin ardından bütçelerine katkı sağlayacakları birer meslek edindiklerini kaydetti.
Yayıncı: Mehmet Tevfik Erçetin - EDİRNE