Ceza Adaletinde Mağdurlara Yönelik Yeni Yaklaşımlar Paneli"
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, tüm suç mağdurlarının sahip oldukları haklar ile kendilerine sunulabilecek yardım ve destek hizmetleri konusunda bilgilendirilmelerinin hedefleri arasında yer aldığını söyledi.
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, tüm suç mağdurlarının sahip oldukları haklar ile kendilerine sunulabilecek yardım ve destek hizmetleri konusunda bilgilendirilmelerinin hedefleri arasında yer aldığını söyledi.
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesince düzenlenen "Ceza Adaletinde Mağdurlara Yönelik Yeni Yaklaşımlar" panelinin açılışında konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, ülkede artık başta kadınlar ile çocuklar olmak üzere, herkesin hakkını savunabilecek bir birim olduğunu söyledi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine imza atan her ülkenin insana değer vermesi gerektiğini vurgulayan Çiçek, mağdurları bizzat dinlediklerinde gözlerinin yaşardığını anlattı. Çiçek, "Kalbimiz sızlıyor, ona yardım etmek için uğraşıyoruz ama onun mağdur olmasına neden olan unsurların yok edilmesi gerekiyor. Bu konuda da toplumsal bir görevimizin olduğuna inanıyorum" dedi.
Kanunlara "insan odaklı" yenileme
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, Türk ceza adalet sistemine ilişkin yürütülen reform çalışmalarının 2005 yılında ivme kazandığını ve kanunların, modern dünyada geçerli insan odaklı yaklaşımlar dikkate alınarak yenilendiğini dile getirdi.
Ceza hukuku sisteminde "cezalandırıcı" adalet anlayışından "onarıcı"olana geçişin sağlandığını belirten Özdemir, bu doğrultuda mağdurun maddi ve manevi zararlarının telafi edilmesi anlayışının ön plana çıktığını söyledi.
Mağdurun maddi ve manevi tatmini ile uyuşmazlık çözüm yollarının gelişmesine katkı sağlamak üzere Mağdur Hakları Daire Başkanlığının kurulduğuna değinen Özdemir, şunları ifade etti:
"Başkanlığın hedefleri arasında, tüm suç mağdurlarının sahip oldukları haklar ile kendilerine sunulabilecek yardım ve destek hizmetleri konusunda bilgilendirilmeleri yer almaktadır. Bu kapsamda başta suç mağduru kadınlar olmak üzere kırılgan gruba mensup mağdurların adli süreçte etkin şekilde desteklenerek adalete erişimlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor."
Yasal düzenlemeler
Kadınların adli süreçte desteklenmesine yönelik yasal düzenlemelerin özellikle aile içi şiddet ve cinsel suçlarda yetersiz kalabildiğine işaret eden Özdemir, şunları söyledi:
"Hazırlık çalışmaları devam eden Mağdur Hakları Kanun Taslağı'nda adli süreçte diğer kırılgan gruba mensup mağdurlar ile kadınlara yönelik sunulacak hizmetlere de yer verilmesi planlanmaktadır. Bunun yanı sıra 2015-2019 yıllarını kapsayan bakanlığımız stratejik planında, adalete erişime ve mağdurlar ile dezavantajlı gruplara yönelik uygulamaları geliştirmeye yönelik stratejik hedefe yer verilecek, bu konuda gerekli mevzuat ve teşkilatlanma çalışmalarının bir takvime bağlanarak hızlandırılması amaçlanmaktadır."
Panelde konuşmacılar, kadına yönelik şiddet ve alınması gereken tedbirler konularında sunum yaptı.