Çevreci Otellere Enerji Desteği
Muğla’daki kamu kurumlarının 2015 yılında gerçekleştirdiği çalışmalar ve 2016 yılında yapılması planlanan çalışmalarını içeren değerlendirme toplantıları sona erdi.
Muğla'daki kamu kurumlarının 2015 yılında gerçekleştirdiği çalışmalar ve 2016 yılında yapılması planlanan çalışmalarını içeren değerlendirme toplantıları sona erdi. Vali Amir Çiçek Başkanlığında kurum müdürlerinin değerlendirme sunumlarının sonuncusunda Gençlik hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İş-Kur, DSİ ve Karayolları Şube Müdürleri değerlendirmelerini yaptı. Vali Amir Çiçek, 2015 yılında kurumlar tarafından yapılan çalışmaların genel bir değerlendirmesinin yapıldığını, 2016 yılında da yapılacak çalışmaların kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini söyledi. Vali Çiçek, Muğla için yapılan çalışmaların kamuoyu desteği alması için mutlak suretle paylaşılması gerektiğini belirtirken, her projenin ilgili kurumlar ile istişare edildikten sonra yatırım aşamasına geçilmesini istedi.
MUĞLA ÇEKİM MERKEZİ OLDU
Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, 2015 yılında Valilik tarafından onaylanan dizi, klip, sinema, fotoğraf, belgesel gibi çekimlerin sayısının 74 olduğunu söyledi. Çelik, "Sinema çekimi için valiliğimizden 19, dizi çekimi için ise 9 onay alındı. Belgesel için 11, reklam filmi için 2, TV programı için 18, kısa metrajlı film için 4, bir katalog, 3 tanıtım, 3 fotoğraf, 2 video klip, reality show ve etkinlik için birer izin alındı" dedi.
ÇEVRECİ OTELLERE ENERJİ DESTEĞİ
2015 yılında Muğla'da devam eden 13 adet kazı çalışmaları için kazı başkanlıklarına gönderilen ödenek miktarları hakkında bilgi veren Çelik, Döner Sermaye İşletme Merkez Müdürlüğünden 975 bin lira ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden de 1 milyon 475 bin lira olmak üzere toplam 2 milyon 450 bin lira ödenek aktarıldığını açıkladı. 2015 yılında çevreye duyarlı konaklama tesisi belgeli işletmelere bakanlık tarafından elektrik enerjisi desteği verildiği ve belirlenen kriterlere uyan 11 otele toplam 567 bin 010 lira elektrik enerjisi desteği sağlandığı açıklandı.
UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ ÇOĞALIYOR
Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, Muğla'nın kültür mirasının korunması, gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması amacıyla UNESCO'ya yapılan başvurulardan Milas Beçin Ortaçağ kenti, Milas Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı, Köyceğiz Kaunos Antik Kenti ve Yatağan Stratonikeia Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası geçici listesine eklendiğini, Fethiye Kumluova'daki Letoon Antik Kenti'nin ise UNESCO dünya miras listesinde yer aldığını açıkladı. Çelik, Muğla'daki müze ve ören yerlerini 2015 yılında 856 bin 172 kişinin ziyaret ettiğini, bunun karşılığında ise 6 milyon 287 bin 350 lira gelir elde edildiğini açıkladı. Müzekart uygulaması ile müze ve ören yerlerine ziyaretçi sayısının artış gösterdiği açıklandı.
MARİNALAR YETERSİZ
Muğla'da Bakanlık belgeli 26, belediye belgeli 6 olmak üzere toplam 32 Marina'nın bulunduğunu açıklayan Çelik, "Bakanlık belgeli marinalarımızın toplam bağlama kapasitesi 6 bin 859, belediye belgeli marinaların ise 690 olmak üzere toplam 7 bin 549 yat bağlama kapasite var. Marinalar önemli ölçüde para kazandıran bir sektör. Bir yat aylık bağlama ücreti olarak 3 bin dolar ödüyor. Muğla genelinde toplam 7 bin 549 bağlama kapasitesi bulunmasına rağmen bu yetersiz. Yaz sezonunda sadece Gökova Körfezinde günlük binlerce yat seyahat ediyor. Muğla'daki yat bağlama kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle bazı yatlar Yunan adalarına gidiyor. Ören, Datça ve Dalaman yat marinalarının bir an önce hizmete girerek Muğla dışına giden yatlar tekrar Muğla'ya çekilebilir" dedi. - MUĞLA