Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun Erciş'te
Van ve Erciş'te geçen yıl yaşanan 7.2 büyüklüğündeki yıkıcı depremin ardından Erciş ilçe merkezi yeniden yapılandırılıyor.
Van ve Erciş'te geçen yıl yaşanan 7.2 büyüklüğündeki yıkıcı depremin ardından Erciş ilçe merkezi yeniden yapılandırılıyor. Kalıcı konutların yapımına hızlı bir şekilde devam edilirken, kentin geleceği düşünülerek yeni planlamalar hazırlanıyor.
Bu amaçla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun başkanlığında Erciş Kaymakamlığı'nda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, Erciş Kaymakamı Ramazan Fani, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, Mekansala Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Karaman, Çevre ve Şehircilik il Müdürü Taha Al,Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Uğur Serencan, Çelebibağı Belediye Başkanı Veysel Keser, Kocapınar Belediye Başkanı Mehmet Güney ile ilçedeki oda ve sivil toplum örgüt başkanları ile emlak temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Erciş Kaymakamı Ramazan Fani, ilçede 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen yıkıcı deprem ile birlikte büyük bir tahribatın yaşandığını, ekonomik kayıpların olduğunu, deprem sonrası sürece gelindiğinde ise bu büyük kayıp ve tahribata rağmen depremin de beraberinde getirdiği bir takım fırsatların oluştuğuna dikkat çekti. Kaymakam Fani, "Şimdi Erciş yeniden inşa edilecek .Malumunuz TOKİ konutları yapılıyor. 5 bin civarında yeni konut yapılmakta Şehrin yeni imar planının yapılması yanında, Erciş'te kentsel dönüşüm açısından da büyük bir fırsat doğmuştur. Sayın müsteşarımızın başkanlığında bu süreç içerisinde neler yapılacak, neler yapılması konuları planlanıyor. Bu konularla ilgili genel anlamda bir değerlendirme yapacağız. Ercişli sivil toplum örgütlerimizin merak ettiği hususlar, konular varsa onlara da mümkün olduğu kadar cevap veremeye çalışacağız. Bu vesile ile bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu toplantının Erciş adına faydalı olacağına inanıyorum" dedi.
Daha sonra konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, Erciş'in deprem felaketi sonrasında bu olayların fırsata dönüşmesi ve planlaması açısından ilçede bulunduklarını belirterek, "Bilindiği gibi gerek Van, gerek Edremit, gerekse Erciş'te belediyelere yardımcı olmak üzere protokoller ışığında planlamalarını yapmış bulunmaktayız. Van'ın planlaması ihale aşamasında. Bunun yanında jeolojik altlıklarıma, hali hazır haritaları hazırladık. Erciş Van'a nazaran biraz daha şanslı. Buranın ihalesini yapmış bulunmaktayız. İhaleyi alan firma temsilcisi aramızda. Dün Van'da bir toplantı gerçekleştirdik. Van'ı gezdik. Daha öncede de ben ekibimle birlikte Van'a, Erciş'e gelmiştik. Burada yapılacak çok iş var. Dönüşüm için gerekli potansiyel var. Bunu fırsata dönüşmek için yeter ki sizler de bizlere yardımcı olun. Biz burada yapacağımız faaliyetlerle gerçek bir şehircilik örneğini de sergileyelim istiyoruz. Belki yaşarken pek farkında olmuyoruz. Bir hafta dışarı gidin, gelin hakikaten Van'da bir şehircilik açısında gerek yapı tarzı olarak, gerekse merkez anlamında bir şehircilik olamadığını maalesef görmüş olacaksınız.
Biz Erciş'i Van'ı bu çarpık yapılanmadan kurtulup, gerçek yaşanabilir bir kent oluşturmaya çalışıyoruz. Parklarıyla, güvenli yapılarıyla merkezler ile birinci ve ikinci
derecede merkezleriyle hep birlikte yaşanabilir bir kent oluşması arzusundayız. Bu noktada da planlamayı hep beraber yapacağız. Belki zaman zaman bir araya yine geleceğiz. Planlama biraz daha ilerlediği veya oluştuğu zaman belki size plan konusunda bir sunu yapacağız. Etütleri falan yapacağız. Dediğim gibi bu iş el birliğiyle olacak bir olaydır. Bunun dışında Erciş'te İller Bankası tarafından içme suyu şebeke hattının yenileme projeleri hazırlamakta. Ayrıca, arıtma tesis projeleri hazırlamakta. Köylerimizde konut ve ahırlara yönelik yer seçimi ve projeleri ve proje tipleri hazırlanmaktadır. Merkezi hükümet olarak Van, Erciş ve köylerinin tamamında bir yatırım hamlesi, bir şehircilik hamlesi olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu ise belediye olarak şehir imar planının en son 1989 yılında hazırlandığını anımsattı
170 bin nüfus potansiyeliyle Van'ın en büyük ilçesi konumunda bulunan Erciş'te şehir merkezinde çarpık yapıların bulunduğunu belirten Arapoğlu, "TOKİ başkanlığımızla görüştük. Kentsel dönüşüm üzerine çalışma yaptık. 400-500 Hektar alan üzerinde bir çalışma planlıyoruz. Erciş'i çarpık yapılardan kurtarıp modern bir şehre kavuşturmayı düşünüyoruz. Bunu gerçekleştirebilirsek gerçekten ilçemiz için bir kazanım olacaktır. Gerek TOKİ Başkanlığı, gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, hükümetimiz de bize bu konuda bakış açısı çok iyimser. Sayın Başbakanımız Erciş'e geldiği zaman da ilçe merkezinde bir kentsel dönüşüm gerektiğini, özelikle şehir girişine de kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini, sanayi sitesinin şehir içinde kaldığını kendileri de söz ettiler. Bizler gönülden inanıyoruz, Erciş, Sayın Başbakanımızın himmetleriyle Erciş layık olduğu konuma kısa süre içinde gelecektir. Erciş Belediyesi olarak en büyük sıkıntımız ise vaktiyle birinci derecede tarım alanı olan arazilerin şu anda yerleşim alanlarına dönüşmesidir. Bu alanlar tamamıyla yerleşim alanı olduğu için de vatandaş tapusunu alamıyor. Planlamalar yaparken buraların da artık yerleşim alanı olarak vasfının değişmesi gerekiyor" dedi.
Çelebibağı Belediye Başkanı Veysel Keser ile oda ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin de fikirlerinin alınmasın ardından toplantı sona erdi. - VAN