Çevre Derneği, Tarım Arazilerinin Azaldığına Dikkat Çekti
Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Doç. Dr. Güner Sümer, Türkiye’de tarım arazilerinin geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıktığını öne sürerek, işlenen ve uzun ömürlü bitkilerle kaplı kişi başına düşen arazi miktarının nüfus artışında etkisiyle 4.9 dekardan 3.1 dekara indiğini söyledi.
Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Doç. Dr. Güner Sümer, Türkiye'de tarım arazilerinin geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıktığını öne sürerek, işlenen ve uzun ömürlü bitkilerle kaplı kişi başına düşen arazi miktarının nüfus artışında etkisiyle 4.9 dekardan 3.1 dekara indiğini söyledi.
Türkiye'de işlenen tarım arazisi ve uzun ömürlü bitki alanının da yüzde 14 azaldığına dikkat çeken Çevre Derneği Başkanı Güner Sümer, Türkiye'nin dünyada toprak rezervi en fazla azalan 20 ülkeden birisi olduğunu kaydetti. Hızlı nüfus artışı, köyden kente göç, yerleşim alanlarının içinden karayollarının geçmesi, turizm, sanayi ve madenciliği nedeniyle tarım arazilerinin azaldığını ifade eden Sümer, "Her geçen gün erozyon, çölleşme, tuzlanma tarım toprağının bozulmanı neden olmaktadır. Bunların yanında aşırı ve bilinçsiz gübreleme, sulama ve çok kullanılan kimyasal maddelerde tarım arazisini yok ediyor" dedi. Türkiye'de miras kanunu ve tapulaştırmanın tarıma zarar verdiğini öne süren Sümer, "Miras kanunu arazisinin parçalanmasına neden olmaktadır. Bu miras kanununun değişmesi gerekmektedir. Miras sonunda parçalanan aileler köyden kente göç etmektedir. Türkiye bugün tarım ülkesi olmaktan çıkmış ve ithal eder duruma gelmiştir. Türkiye tarım arazilerine sahip çıkmalı ve toprağı daha verimli kullanma ve ekme yollarını aramalıdır" diye konuştu. - ESKİŞEHİR