Çetikaya'dan "Adana'nın Dokusunda Mühendislik Hizmeti Yok" Çıkışı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü, Yüksek Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, Adana Büyükşehir Belediyesi’nde CHP grubu olarak şehrin farklı bir niteliğe kavuşması ve güvenli yaşam alanı oluşması için özveride bulunacaklarını, önerileri sıralayacaklarını ve bu önerilerin takipçisi olacaklarını söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü, Yüksek Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, Adana Büyükşehir Belediyesi'nde CHP grubu olarak şehrin farklı bir niteliğe kavuşması ve güvenli yaşam alanı oluşması için özveride bulunacaklarını, önerileri sıralayacaklarını ve bu önerilerin takipçisi olacaklarını söyledi.
Ulaş Çetinkaya, günümüzde mal ve hizmetlerin serbest dolaşımının çok yoğun yaşanması ile tüm ülkelerin kentlerini ön plana çıkararak rekabet etme stratejisini kullandığını vurguladı.
Bu gelişmelerin yanı sıra yaşanan çarpık kentleşme ile ülkemizde sıkça deprem, sel, heyelan gibi çeşitli biçimlerde yaşanan doğal afetlerin etkisi sonucunda can ve mal kaybını azaltmak, daha yaşanabilir bir kent ve çevre yaratmak amacı ile çeşitli çalışma hazırlama zorunluluğu doğduğunu kaydeden Çetinkaya, "2014- 2019 dönemi meclis üyeleri ve belediye başkanları olarak açıkladığımız hedeflere ulaşmada hazırlık yapma ve bir bölümünü gerçekleştirmek zorundayız. Adana'nın 15 ilçesi farklı fiziksel ve sosyal özelliklere sahiptir. Aynı zamanda farklı deprem derecesinde yer almaktadır. Yumurtalık ve Karataş ilçesinin bir kısmı 1.derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Merkez ilçe ve yakın çevresi 2. ve 3. derece deprem bölgesinde, ilin kuzey kesimindeki yerleşim alanları ise 4. derece deprem bölgesinde yer almaktadır" dedi.
Özellikle sel felaketinin oluşumunda arazi niteliğinin de önemli bir yeri olduğunu dile getiren Çetinkaya, bu bağlamda, Kozan, Saimbeyli, Tufanbeyli, Aladağ ve Pozantı yörelerinde kaya düşmesi görülürken Feke'nin daha çok sele maruz kaldığını anlattı. Çetinkaya, "Sel riskini afete dönüştüren en önemli olgunun kentleşme olduğu asla unutulmamalıdır. Bu çerçevede sel ile etkin mücadelenin birinci yolunun kent planlama süreci içerisinde sele gereken önemin verilmesinden geçmekte olduğu açıktır" diye konuştu.
ADANA'NIN İMAR SORUNU
Yapılan bilimsel ve teknik çalışmalara göre Adana'nın doğal afetlerden en çok etkilenecek bölgeler arasında yer aldığını kaydeden Çetinkaya, şu görüşlere yer verdi:
"Adana'nın mevcut kentsel dokusu mühendislik hizmeti almadan tarımsal alanlarda oluşturulmuştur. Kentin sanayisi orantısız teşvik politikaları ile yakın şehirlere götürülerek Adana'nın ekonomisi diz çöktürülmüştür. Ayrıca mevcut belediyelerin planlama çalışmalarında yukarıda tespit edilen sorunlara çözüm üretmeyen imar planları üretmeğe çalışmıştır. Sonuç olarak işsizlikte rekor kıran Adana'da bulunmaktan mutlu olmayan nüfus haline gelmiştir. Hal böyle iken Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılı faaliyet Raporu incelendiğinde tespitlerimiz ile uyumlu olduğu görülmektedir. Ortaya konulan hedeflerin gerçekleşmediği görülmektedir. 2014-2019 dönemi meclis üyeleri olarak bu mevcut durumu dikkatlere sunuyorum." - ADANA