Çerkezköy, Yeni İstanbul Olma Yolunda
adlı toplantıda Çerkezköy'ün geleceği konuşuldu.
Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Çerkezköy Belediyesi tarafından düzenlenen "Çerkezköy'de Kentsel Gelişimin Geleceği"
adlı toplantıda Çerkezköy'ün geleceği konuşuldu.
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda toplantı düzenlendi. Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem'in şehir dışında olmasından dolayı katılamadığı programa Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Ahmet Azcan, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Veliköy Belediye Başkanı Hanefi Belindir, ÇEMYO Müdürü Prof. Dr. Hikmet Ziya Özek, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, SGK Çerkezköy Merkez Müdürü Yücel İnce, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, PTT Çerkezköy Müdürü Ali Arslan İl Genel Meclis Üyeleri Hasan Karaca, Ercan Çorbacı, AK Parti Tekirdağ İl Yönetim Kurulu Üyesi Sait Yazı, AKKİM Fabrika Müdürü Süleyman Ece, Hakan Plastik Genel Müdür Yardımcısı Nusret Atik, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Türk İş Tekirdağ Temsilcisi ve aynı zamanda Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Şükrü Dumanlar, Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, belediye çalışanları ile vatandaşlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapmak üzere söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce," Çerkezköy'ün endüstriyelleşen yapısı, buna bağlı olarak artan nüfusu kentsel dönüşümü zorunlu hale getiriyor. Bu yönden yeni bakış açılarına ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde gerçekleştirdiğimiz toplantının önemini de artırıyor. Daha önce Tekirdağ'da gerçekleştirilen "Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor"
adlı toplantıdan ilham alarak bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Bizler gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' duygusu içerisinde hareket ediyoruz. Bu alanda ilk önceliğimiz de riskli alanlardaki yapıların elden geçirilmesidir. Kentsel dönüşüm sadece ev yıkıp yapmak değil sosyal donatı alanlarını da kapsamaktadır.
Kentsel dönüşüm Çerkezköy için bir gerekliliktir. Kentsel dönüşüm Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılına damga vuracak bir projedir." Şeklinde konuştu.
Çerkezköy'ün geçmişten günümüze kadar uzanan nüfus ve kentleşme bilgisinden söz ederek söze başlayan Çerkezköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Esra Hasanoğlu," Çerkezköy'de kentleşme tarih içinde alınan kararlarla bugüne kadar kontrollü bir şekilde gelmiştir. Nüfus değişiminin
1999 yılı öncesinde 3 bin 518 olan yapı sayısının günümüzde 6 bin 200'e kadar uzanmış olması Çerkezköy'de nüfus değişiminin en büyük göstergesidir. Çerkezköy gelişen ve değişen şartlara uyum sağlayan, kentsel, mekansal, sosyal ve ekonomik açıdan gelişimi sürekli ileriye taşıyan bir kenttir." İfadelerine yer verdi.
Çerkezköy İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İlker Börekçi ile Çerkezköy Mimarlar Odası Başkanı M. Ogün Asıl birbirlerine paralel açıklamalarda bulunarak," Çerkezköy'de gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm projesine fikirlerimizle, projelerimizle katkıda bulunmak istiyoruz. Çerkezköy artık daha kaliteli imar yapılarına kavuşmalı." Şeklinde görüş belirttiler. İlk oturumun son konuşmasını yapmak üzere söz alan Namık Kemal Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Çiğdem Vatansever ise Kentleşme ve insan ilişkisi üzerinde durarak, "İnsanlar bulundukları yere anlam yüklemektedirler. Bu durum Çerkezköy halkı için de geçerlidir. Çerkezköy halkına Çerkezköy ile ilgili gözlerini kapattıklarında ne gördüklerini sorduğumuzda Atatürk Caddesi ile belediye meydanı zihinlerinde canlanmaktadır. Şehirleşme bir yandan da bölge halkı için bir psikoloji işidir." Şeklinde konuştu.
İkinci oturumda söz alan Çevre ve Şehircilik bakanlığı yetkililerinden Şehir Plancısı İsmail Tüzgen, Serkan Işık ve Sinan Kara ise kentsel dönüşümde gerçekleşecek olan aşamalardan söz ederek, "İlk etapta yıkılması öngörülen yapıları tespit ediyoruz. Bunun için Türkiye'de çalışmalarımız sürüyor. Tekirdağ için ise yaptığımız araştırmalarda riskli bir yapıya rastlamadık. Bununla ilgili protokolleri imzalayarak işe başlayacağız." Bilgisini verdi. Deniz bank yetkililerinden Serkut İsafça ise kentsel dönüşüm ile ilgili finansal bilgileri verirken, "Yapacağımız çalışmalardaki ilk önceliğimiz deprem yönetmeliğine uyulmasıdır. Bilindiği gibi Türkiye bir deprem kuşağı ve bunu göz ardı edemeyiz." Dedi
Son oturumda Kentleşmenin geleceği ilgili İstanbul örneği üzerinden sunumunu yapan Şehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Güvenç ise," İstanbul'un geçmişten günümüze olan nüfus ve kentleşme yapısına baktığımızda nasıl bir artışın olduğunu görüyoruz. Bundan 50 yıl önceki İstanbul nüfus kentleşme yapısı ile günümüz İstanbul nüfus kentleşme yapısı arasındaki fark şu an her üniversitede ders olarak okutabilecek durumda. Ben Çerkezköy'ün nüfus ve kentleşme yapısına baktığımda İstanbul'un metropol olma yolundaki aşamalarını hatırlıyorum."diyerek sunumunu sonlandırdı. Son olarak vatandaşlardan gelen sorularla toplantı sona erdi.
Toplantı bitiminde konuşmacılara Belediye başkan vekili Ahmet Azcan, Belediye başkan yardımcısı Dr. Gökhan İnce ile ÇEMYO Müdürü Prof. Dr. Hikmet Ziya Özek tarafından plaket verildi. Başkan Yardımcısı İnce, katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederken bu yöndeki toplantıların devam edeceği söyledi.
23.02.2013 11: 50: 39
TSI
NNNN - TEKİRDAĞ