Cerattepe'de Yapılması Planlanan Madencilik Faaliyeti
Etibakır Maden İşletmeleri AŞ. Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyetine ilişkin, "Cerattepe'de madencilik faaliyeti yapılamayacağına dair herhangi bir mahkeme kararı bulunmamaktadır.
Etibakır Maden İşletmeleri AŞ. Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyetine ilişkin, "Cerattepe'de madencilik faaliyeti yapılamayacağına dair herhangi bir mahkeme kararı bulunmamaktadır. Aksine yapılan eylem ve gösteriler, şirketimizin iş ve çalışma hürriyetinin ihlali niteliğindedir ve Türk Ceza Kanunu anlamında suçtur" dedi.
Arkadaş, düzenlediği basın toplantısında Artvin'de şirketleri hakkında yargısız bir infaz yapıldığını belirtti.
Bazı çevrelerin gerçeğe aykırı beyan ve suçlamalarla şirketi hedef haline getiren açıklamalarda bulunduğunu savunan Arkadaş, konuyla ilgili mahkeme kararlarının ve projenin bulunduğu aşamanın kamuoyu ile paylaşılmasının zorunluk doğurduğunu söyledi.
Artvin Cerattepe sınırlarında bulunan "ER: 3282533" erişim No'lu sahanın maden hakları için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleyi Özaltın İnşaat'ın kazandığını vurgulayan Arkadaş, "Cerattepe projesi ile ilgili şirketimiz Eti Bakır AŞ. ile Özaltın İnşaat Tic. ve San. AŞ. arasında, rödovans sözleşmesi imzalanmış ve bu sözleşme ile şirketimiz söz konusu maden sahasında rodövans hakkını kazanmıştır" dedi.
"Davaların tümü reddedildi"
Arkadaş, ihalenin yapıldığı 2012 yılından bu yana Artvin'de yaşayan bir grup vatandaşın, "Yeşil Artvin Derneği" başta olmak üzere kentte bulunan bazı sivil toplum örgütleri ve eski ruhsat sahibi tarafından, bakanlık aleyhinde, ihale ilanının, ihale şartnamesinin, sahaların Özaltın İnşaat'a ihalesiyle ilgili işlemin ve Özaltın İnşaat adına düzenlenen maden arama ruhsatının iptali amacıyla Rize idare Mahkemesinde açılmış davaların tümünün reddedildiğini söyledi.
Yeşil Artvin Derneği ve bazı sivil toplum örgütleri tarafından daha sonra projeye ilişkin alınan ÇED olumlu kararı hakkında Rize İdare Mahkemesinde dava açıldığına işaret eden Arkadaş, açılan davada ÇED olumlu kararının iptal edildiğini bildirdi.
Arkadaş, mahkeme kararındaki iptal gerekçeleri dikkate alınarak ve konunun uzmanları olan bilirkişilerden alınan raporlar doğrultusunda ilk ÇED raporunda, mahkeme kararında hukuka aykırı olduğu tespit edilen hususlar giderilip proje için yeniden 2 Haziran'da "ÇED Olumlu" kararı alındığını söyledi. Arkadaş, bu karar hakkında ise verilmiş herhangi bir yürütmenin durdurulması hükmünün bulunmadığına dikkati çekti.
Projenin yapılmasına karşı çıkanların, Cerattepe'de madencilik yapılamayacağı yönünde yargı kararı varmış gibi bir algı oluşturmaya çalıştığını belirten Arkadaş, "Oysaki bu iddianın dayanağı olan ve daha önceki ruhsat sahibi döneminde alınan kararlar, Cerattepe'de madencilik yapılamayacağına ilişkin değildir. Bu kararlar sadece ÇED olumlu kararı olmaksızın işletme izni ve işletme ruhsatı düzenlenemeyeceğine ilişkindir" dedi.
"Eylemler, şirketimizin iş ve çalışma hürriyetinin ihlali niteliğindedir"
Arkadaş, şirketin mahkeme kararlarına birebir uyduğunu ve elde ettiği rödovans hakkı kapsamında madenin işletmeye geçmesi için tüm yasal yükümlülükleri yerine getirdiğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Projeye ilişkin olarak hazırlanan son ÇED raporu da bilimsel görüşlerle desteklenerek oluşturuldu ve mahkemenin daha önceki kararında yer alan iptal gerekçeleri dikkate alınarak hazırlandı. Dolayısıyla ulusal ve yerel basında yer alan haberlerde belirtilenin aksine, şu anda Cerattepe'de madencilik faaliyeti yapılamayacağına dair herhangi bir mahkeme kararı bulunmamaktadır. Aksine yapılan eylem ve gösteriler, şirketimizin iş ve çalışma hürriyetinin ihlali niteliğindedir ve Türk Ceza Kanunu anlamında suçtur."
Arkadaş, yatırımlara kökten ret yaklaşımı ile bakmanın doğru olmadığını ifade erek, şunları kaydetti:
"Proje bazlı bakılmalı ve ekolojik anlamda sürdürülebilir, sosyolojik anlamda kabul edilebilir, ekonomik anlamda da uygulanabilir olan her türlü proje geliştirilmelidir. Projeler, bu kıstaslara göre değerlendirilmelidir. 'Ekoloji', 'Sosyoloji' ve 'Ekonomi' sacayağına oturan Cerattepe Projesi de mutlaka desteklenmelidir."